Vuk i sedam kozlića

Svi već znate priču o vuku i sedam kozlića.


Jednoga dana mama koza odlazi u šumu po hranu i ostavlja svoje kozliće same u kući uz upozorenje da se čuvaju opasnog vuka koji ima jako dubok glas i crne šape. Kozlići ostanu sami doma i naravno nakon nekog vremena pojavljuje se strašni vuk. Pametni kozlići nisu željeli otvoriti vuku, prepoznavši njegov dubok glas i crnu šapu no domišljati vuk  ipak ih uspije prevariti. I tako, vuk pojede sve kozliće osim najmanjeg koji se sakrio u starom satu. Uskoro se iz šume vrati mama koza i počne zazivati svoje kozliće. Nakon što je pronašla svog najmanjeg kozlića, koji joj je ispričao što se dogodilo, krene u potragu za vukom. Mama koza pronađe usnulog vuka, raspri mu trbuh i pusti van svoju djecu koja su još bila živa. Mama koza i kozlići napune kamenjem i zašiju vuku trbuh. Na kraju priče vuk pada u bunar a kozlići i mama koza nastave živjeti u sreći. 

 

Kad mu je pekar namazao šapu, vuk potrči do mlinara i zatraži da mu šapu još pospe i brašnom. Mlinar je odmah pomislio da vuk želi nekoga prevariti pa se malo nećkao, ali vuk zaprijeti da će ga progutat ne pospe li mu šapu. Mlinar se uplaši i obijeli vuka šapu brašnom. Da, takvi su ljudi.


Ova priča jedna je od najpoznatijih bajki braće Grimm. I iako je bajka poprilično stara (iz 19. stoljeća), ona i poruka koju nosi i danas je poprilično aktualna. Zli, opaki vuk i naivni kozlići mogu se nažalost vrlo lako pronaći i danas. Nevina djeca, iako slušaju svoje roditelje, često su lakovjerna zbog nedostatka životnog iskustva te su ponekad žrtve opasnih ljudi koji žele iskoristiti njihovu lakovjernost. No, ponekada su i oni najmanji vrlo mudri i snalažljivi.

Kozlići se uplaše i pokušaju se sakriti. Jedan se zavukao pod stol, drugi u krevet, treći u peć, četvrti u kuhinju, peti u ormar, šesti pod umivaonik. A sedmi, najmlađi, sakrio se u ormarić zidnog sata.


Čitajući ovu bajku, osim uživanja u priči i ilustracijama, možete sa svojom djecom razgovarati o tome koje sve opasnosti danas vrebaju (npr. ne otvaraj vrata nepoznatima) te da veličina i snaga nisu uvijek najvažniji.

I na kraju dolazimo do novog ruha ove priče, krasnih ilustracija uglednog ilustratora Patricia Alejandra Aguera Marina. Divne i maštovite ilustracije prekrasnih, izražajnih boja doprinose užitku čitanja ove slikovnice. Provjerite!

DOB:2+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 14

Izdavač i cijena: Mozaik knjiga, Zagreb 2017. - 69,00kn

Autori: Jacob i Wilhelm Grimm

Ilustrator: Patricio Alejandro Aguero Marino

Prevoditelj: Zoran Maljković


O AUTORIMA:
Braća Jacom i Wilhelm Grimm jedni su od najpoznatijih njemačkih pisaca bajki. Postali su slavni nakon objavljivanja zbirke "Dječje i obiteljske priče". Zbirka je prvi put objavljena 1812. godine u kojoj se nalazilo 86 priča. Jacob Ludwig Carl Grimm stariji je brat rođen 1795., a mlađi brat Wilhelm Carl Grimm 1805. u mjestu Hanauu u blizini Frankfurta. Djetinjstvo su proveli u malom gradu Steinauu. Školovali su se u Friedrichs Gymnasium nakon čega su upisali pravo na Sveučilištu Marburg. Nakon smrti majke, Jacob je počeo raditi kao bibliotekar. Wilhelm i Jacob su počeli sve više vremena posvećivati sakupljanju bajki i drevnih legendi koje su bile prenesene usmenim putem. Najpoznatije bajke braće Grimm su: "Zlatna guska", "Pepeljuga", "Ivica i Marica", "Vuk i sedam kozlića", „Snjeguljica“, „Crvenkapica“  i mnoge druge. Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku "Bajke za djecu i dom" na popis nematerijalne kulturne baštine.
Facebook - Čarobni svijet bajki

Primjedbe

Popularni postovi