Mjesta ima na metli svima

Kako li se samo vještica ceri
i mačka kako prede,
dok jure vjetrovom stazom,
na metlinom držalu sjede.


Još jedna fantastična slikovnice odlične Julie Donaldson u kojoj ćete uživati i vi. Cijela priča o vještici duge riđe kose napisana je u rimi i jako je zabavna (sve pohvale prevoditelju). Ovo je jedna do onih slikovnica koje vam dozvoljavaju da dok ju čitate klincima pustite mašti na volju i odglumite straaašnoog zmaja, opako četveroglavo čudovište, šuškanje, lajanje, slijetanje i sve druge vesele i strašne stvari iz ove slikovnice. Ja sam ju više puta čitala svojim klincima u vrtiću i uvijek, ali uvijek sam dobila oduševljene uzvike kada bi izvukla ovu slikovnicu sa police.


A o čemu se zapravo radi? Naša vještica krenula je na put, no eto ti nevolje, zahvatilo ju je nevrijeme i mnoštvo problema – ispala joj je mašna s kose, štapić, šešir... U pomoć joj pristižu životinje koje ona velikodušno prima na svoju metlu i zajedno putuju… jer puno je lakše kad nas je više zar ne? U jednom se trenu metla prepolovila na pola i vještica se suočava sa strašnim zmajem koji ju želi pojesti… ali i tu u pomoć pristižu prijatelji…


Ova simpatična slikovnica govori o važnosti dijeljena s drugima, o tome koliko je važno pomoći drugima i naravno o tome kako je u društvu puno zabavnije. Mjesta ma na metli svima beskrajno je simpatična slikovnica koju uvijek rado čitamo.


Šešir pristojno spusti,
a potom željno joj kaže
(dok vještica uzima šešira
i već ga na glavu slaže):
„Oštar sam pas, to nek se zna,
daš mjesta na metli da uskočim ja?

DOB: 3+

UVEZ: mekani

BROJ STRANICA: 26

IZDAVAČ I CIJENA: Ibis grafika, Zagreb 2012. – 63,00kn

AUTORICA: Julia Donaldson

ILUSTRATOR: Axel Schefflerr

PREVODITELJ: Krešimir Krnic

O AUTORICI: Julia Donaldson je iznimno talentirana, nagrađivana autorica brojnih slikovnica. Njezina prva slikovnica „Skučena kuća“ koju također imam priliku čitati na hrvatskom izdana je prije više od dvadeset godina a od tada Julia je napisala više od 160 knjiga uključujući i moderni klasik za kojega ste sigurno svi čuli „Grubzon“. Najotmjeniji div u gradu, Mali majmun u veliko brizi, Što je bubamara čula, Pužica kitova družica, Zog, Priče iz žirove šume, samo su neke od brojnih slikovnica koje možete pronaći i uživati u njima. 

Primjedbe

Popularni postovi