Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

Morris Lessmore volio je riječi.
Volio je priče.
Volio je knjige.
Njegov život bio je knjiga koju je, stranicu po stranicu, uredno sam pisao.


Gospodin Morris Lessmor jednoga je dana sjedio na svome balkonu, pišući u svoj dnevnik kada se odjednom pojavio uragan odnoseći sve pred sobom, pa i riječi iz njegove knjige. Sve postaje tužno i sivo, a boje se pojavljuju tek kada nebom proleti jato letećih knjiga koje nose lijepu djevojku. Jedna od knjiga odvodi gospodina Lessmorea u čarobnu knjižnicu te on postaje knjižničar provodeći život brinući se o knjigama koje su postale njegovi novi prijatelji.. Na kraju se knjige pobrinu za njega…
Dok se brinuo za knjige, gospodin Lessmore otkriva je da nije dovoljno samo izravnati zgužvane stranice i slijepiti one potrgane, da bi knjige živjele potrebno ih je čitati. Onda one žive u nama… Istina, zar ne?

Mislim da je ova slikovnica namijenjena odraslima jer ima i onu dublju poruku koju ćemo razumjeti mi veliki čitatelji (alegorija na vjetrove koji pušu u našim životima i knjigama koje nam pomažu da posljedice tih vjetrova lakše prebrodimo), no smatram da će i oni manji uživati u priči i krasnim ilustracijama… a nakon knjige možete pogledati i Oskarom nagrađeni kratki animirani film (ako želite pogledati: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore) koji je inspiriran ovom pričom.


Morris je rado dijelio knjige s drugima.
Katkad bi to bila rado čitana i svima draga knjiga, a tu i tamo pronašao bi kakav usamljeni sveščić čija se priča tek rijetko čitala.
"Svačija je priča važna", rekao je Morris.
Sve su se knjige složile.



Inspiracija za ovu priču bio je William Morris, Joyceov mentor. Joyce je u avionu, dok je išao u posjet Morrisu, napisao priču o čovjeku koji je svoj život posvetio knjigama. William Morris umro je tri dana nakon što je čuo priču.


Inspiracija za film bio je i tornado iz Čarobnjaka iz Oza, ali i uragan Katrina koji je poharao New Orleans 2005. godine.


DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 49

Izdavač i cijena: Meandarmedia, Zagreb 2012. - 59,00kn

Autor: William Joyce

Ilustracije: William Joyce & Joe Bluhm

Prevela: Vanda Mikšić

O AUTORU: William Joyce američki je autor, ilustrator i filmaš. Njegove ilustracije pojavljuju se na mnogim naslovnicama New Yorkera, a njegove slike nazale se u brojnim muzejima i umjetničkim galerijama. Napisao je i ilustrirao više od pedeset knjiga za djecu, a stvorio je i koncept za likove u crtićima Priča o igračkama i Život buba. Crtić Pet legendi (Rise of the Guardians, 2012) nastao je na temelju njegovih priča pod nazivom Čuvari djetinjstva. Na hrvatski jezik prevedena je još jedna njegova slikovnica – Mjesec svat.


Primjedbe

Popularni postovi