Djedov otok

Djedov otok je još jedna prekrasna slikovnica Benjia Davisa. Jednako kao i Olujni kit i ova slikovnica odlikuje se prekrasnim ilustracijama, jednostavnim tekstom i temom koju autor definitivno na adekvatan način približava djeci. Ovaj put je to vrlo emocionalna tema – gubitak djeda.  Da, upravo je to tema, ali ne brinite, slikovnica je vedra, prepuna prekrasnih ilustracija i na divan način pokazuje kako oni koji su nam dragi zauvijek ostaju uz nas.


Vid se oprezno popeo ljestvama. Još nikada nije bio na djedovu tavanu. Bio je pun starih kutija i stvari koje je djed skupio diljem svijeta.


Priča počinje kada jednoga jutra dječak Vid odlazi u kuću svoga djeda i pronalazi ga na tavanu. Tavanu na kojem nikada nije bio. Tavanu prepunom raznih suvenira sa djedovih putovanja i jednim velikim metalnim vratima. Kada su prošli kroz ta vrata djed i Vid našli su se na velikom brodu i krenuli na putovanje. Dugo su plovili nepreglednim morem dok se odjednom na obzoru nije pojavilo kopno. Bio je to prekrasan otok prepun boja i života, a našli su i staru kolibicu koju su zajedno obnovili. Djed i Vid odlično su se zabavljali na otoku. Ali naravno, svemu dođe kraj, pa tako je jednoga dana došao i kraj njihovom boravku na otoku.  To jest, došao je kraj Vidovog boravka na otoku… i tako priča završava.. Vid se vraća kući, a djed ostaje na otoku..


Bilo je to savršeno mjesto. Vid je poželio da ondje ostanu zauvijek. No znao je da se bliži vrijeme polaska. – Vide, želio bih ti nešto reći. – kaza mu djed. – Znaš… razmišljam o tome da ostanem. –Stvarno? – upita Vid. Nećeš biti usamljen?



Iako je kraj pomalo tužan, ovo je ipak divna, pozitivna slikovnica… jer zapravo ovo je tema s kojom se svi kada tada susretnu… a kako djeci objasniti? Jer oni koje volimo ostaju zauvijek živjeti u našim srcima, a autor nas na to pokušava podsjetiti. Smatram kako će te sigurno uživati listajući ovu slikovnicu, kako u ilustracijama tako i u lijepoj priči.. pročitajte!


DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 30

Izdavač i cijena: Meandarmedia, Zagreb 2017. - 109,00 kn

Autor i ilustrator: Benji Davies

Prevela: Vanda Mikšić

O AUTORU: Benji Davies je ilustrator i autor, za njega tvrde da je jedan od najdarovitijih autora za djecu. Njegova prva samostalna slikovnica Olujni kit osvojila je brojne nagrade. Benji je studirao animaciju a danas radi na raznim projektima - slikovnice, kratki animirani filmovi, glazbeni spotovi. Njegove slikovnice prevedenu su na mnoge jezike diljem svijeta. Trenutno živi u Londonu sa svojom suprugom Ninom. Više o Benjiu pronađite na njegovoj stranici Benji Davies.

Primjedbe

Popularni postovi