JESEN U SLIKOVNICAMA


Došuljala nam se jesen, meni najromantičnije godišnje doba. Boje, mirisi, ona prva prohladna jutra, večeri uz zvukove kiše, dekice, čaj i knjige... I unatoč tomu što jako volimo trčati po lišću i igrati se s kestenjem, nama je jesen asocijacija i na  neke drage slikovnice o kojima vam ovdje pišem. Nisu sve nužno "jesenske", neke možemo ubaciti i na one proljetne, ljetne i zimske popise ali ih jako volimo čitati baš u ovo doba godine. Nadam se da će vam se svidjeti popis i rado bi da s nama podijelite neke svoje favorite. 

JUHA OD BUNDEVE – Helen Cooper (Tehnička knjiga Golden marketing)

Slikovnica bez koje ne mogu zamisliti jesen. Juha od bundeve prekrasna je priča o prijateljstvu, uvažavanju tuđe različitosti i međusobnom poštivanju i suradnji. Prekrasna priča koja započinje duboko u šumi i staroj bijeloj kolibi u kojoj troje prijatelja svaku večer kuhaju juhu od bundeve. Sve je savršeno sve dok jedne večeri patak ne odluči promijeniti njihovu rutinu.

 

DJED I REPA – Aleksej Tolstoj, Niamh Sharkey (Tehnička knjiga Golden marketing)

Poznata priča o velikoj repi posebno mi se sviđa s ovim divnim ilustracijama. U ovoj verziji djedu i bakici pomažu jedna krava, mačke, guske, … Čitali?

Više detalja imate na linku DJED I REPA

 

MALI ŽIR – Gina Maldonado  (Znanje)

Edukativna slikovnica koja vrlo lijepi stihovima u rimi prikazuje krug života jednog žira. Od malenog žira kojeg vjeverica zakopa u zemlju nastaje veliko moćno stablo hrasta prepuno novih, mladih žirova.


BOJE JESENI – Josipa Franjić Radulović, Gordana Ivković (vlastita naklada)

Knjiga sadrži zbirku sadržaja vezane upravo za jesen. Priče, pjesmice i razne aktivnosti potiču nas da jesen bolje upoznamo i u njoj uživamo. Uz knjigu dolazi i CD s pjesmicama.


PRIČA O JABUKAMA – Marijan Sinković, Darko Jakić (Hum naklada)

Eko slikovnica u kojoj će djeca osim lijepe priče moći naučiti i ponešto o jabukama. Koja je razlika između onih eko i onih kemijski uzgojenih, te upoznati sorte jabuka koje uspijevaju u našim krajevima.

JABUKA – V.G.Suteev (Naklada Potjeh)

Lijepa šumska priča u kojoj su glavni protagonisti šumske životinje. Na stablu divlje jabuke ostao je još samo jedan plod kojim su se željeli osladiti šumski stanovnici.



PUTOVANJA – Mike Unwin (Školska knjiga)

Knjiga Putovanja oduševila me svojim prekrasnim ilustracijama u kojima možemo promatrati različite vrste životinja (velike i male) kako odlaze na svoja putovanja diljem planeta u potrazi za hranom. Lijepa i edukativna, baš onakva kakve volimo.

 

 

TIGAR KOJI JE SVRATIO NA ČAJ – Judith Kerr (Mozaik knjiga)

Moram priznati da kada pomislim na jesen prva asocijacija su mi ona prekrasna prohladna sunčana jutra, hodanje po lišću koje šuška, boje krošanja i večeri provedene uz zvuk kiše na prozoru i toplog čaja dok sjedim ušuškana uz neku dobru knjigu. Ova slikovnica iako nije klasično jesenska, baš mi nekako leži upravo u ovo doba godine. Tigar koji je svratio na čaj popularna je dječja priča o posjetu tigra jednoj britanskoj obitelji upravo u vrijeme za čaj. Tigar im sve pojede i popije te ode. Obitelj se pripremi za njegov ponovni dolazak i kupi zalihe namirnica no tigar se više nikada nije pojavio.


ORKESTAR PRIČA PRIČU: ČETIRI GODIŠNJA DOBA – Katie Cotton i Jessica Courtney – Tickle

Još jedna prekrasna slikovnica koja nije nužno jesenska ali mi ju nekako najviše volimo čitati baš u ovo doba. Prekrasne ilustracije i divna glazba velikog Vivaldija vodi nas kroz priču o djevojčici Izabeli i njenom psu Flokiju. Izabela će u jednom danu doživjeti čaroliju izmjene svih godišnjih doba.


JEŽICA VICI U ŠUMSKOJ ČEŠLJAONICI – Sonja Zubović, Petra V. Rundek (Tekston umjetnička radionica)

Ako još niste od srca vam preporučam da upoznate ovu simpatičnu ježicu Vici koja se jednoga dana odlučila uljepšati u poznatom salonu lisice Cice.

Više o slikovnici možete pronaći i na linku: Ježica Vici


PIP I POPI – Alex Scheffler (Planet Zoe)

Slikovnica koja nije jesenska sama po sebi, ali ova naslovnica s lišćem koje pada oko Pipa i Popi, kiša i pečenje kolačića jednostavno me asocira na jesen i one kišne dane kada vani pada kiša a kućom se širi miris kolača dok uz čaj i dekicu čitamo slikovnice.. Divna slikovnica za mališane sigurno će vam se jako svidjeti. 

 

LAV I PTICA – Mariane Dubuc (Harfa)

Prekrasna slikovnica s jako malo teksta ali predivnim ilustracijama koje nam toliko toga govore o jednom neobičnom ali iskrenom prijateljstvu. Stigla je jesen i sve ptice selice putuju na jug. Sve osim jedne koja je ranjena. Nju pronalazi jedan usamljeni lav i zajedno provedu zimu..

DUBOKO U ŠUMI – Christopher Corr (Planetopija)

Duboko u šumi stoji jedna mala drvena kućica. Bijela, s devet krasnih prozora i crvenim vratima. Kućica je bila prazna sve dok jednoga dana pored nje nije prošao miš. A zatim i brojne druge životinje koje su počele zajedno živjeti u njoj. Sve dok se jednoga dana pred kućicom nije pojavio i medo za kojeg nije bilo mjesta.

I ova slikovnica nije nužno vezana za jesen, ali mene šumske priče uvijek nekako automatski asociraju na ovo godišnje doba.

Više o slikovnici možete pronaći na linku - Duboko u šumi

 


ČUDESNO DRVEĆE - Jen Green, Claire McElfatrick (Planetopija) 

Iako je drveće u ovoj knjizi prekrasno opisano u svim godišnjim dobima, nekako mi baš odgovara za ove dane kada drveće pokazuje sve svoje boje. U knjizi možete otkriti zaista mnogo toga o drveću što možda još niste znali, a pripremam vam i post upravo o ovoj divnoći.


JEŽEVA KUĆICA - Branko Ćopić (Naša djeca) i JEŽEVA KUĆICA 2 - Ljiljana Babac, Nikolina Zanetti (GK Pakrac)

Mislim da vam Ježevu kućicu zaista ne moram posebno predstavljati. Ono što vam želim naglasiti je da je nedavno izašao i svojevrsni nastavak priče kojeg je za nas napisala Ljiljana Babac. U ovom nastavku lija dolazi na ručak kod ježa koji i dalje svim srcem voli svoju kućicu. Više o slikovnici možete pronaći na blogu.


TEBI VEĆ SE SNIVA – Haddy Njie, Lisa Aisato (Hibou publishing)

Sanjive ilustracije genijalne Lise Aisato i divan tekst Haddy Njie ovu slikovnicu čine savršenom uspavankom za cijelu godinu. Ilustracije jeseni naprosto su prekrasne i jednostavno poželite uroniti u njih. Svako godišnje doba prikazano je u ljudskom obliku, i dok je jedno budno ostala tri spavaju.. i tako ukrug.. Slikovnica uz koju ćete maštati i lijepo snivati.


ZVRČKO I MLJAC – DAR ZA MLJACA (Algoritam)

Divne, divne slikovnice koje obožavamo definitivno su Zvrčko i Mljac. Dar za Mljaca jedna je od slikovnica iz serijala i zbog svoji ilustracija baš mi nekako paše uz jesen.. a priča govori o Zvrčkovoj potrazi za savršenim darom za Mljaca. Lijepa i nježna, savršena. Uživajte.


VELIKA KNJIGA KUKACA – Youval Zoomer (Školska knjiga)

Knjiga bogata divnim ilustracijama uz koju će djeca moći otkriti mnogo toga o životu kukaca. Vrste kukaca, njihova staništa, korist za čovjeka i nogo toga zanimljivog nalazi se između korica ove knjige.

 

VJEVERICE SVAĐALICE – Rachel Bright, Jim Field (Profil)

Jesen je vrijeme za pripremu zaliha za zimu. Spontani Ivica i Spremni Bruno dvije su vjeverice koje pokušavaju za sebe ugrabiti posljednji češer u šumi. Spontanom Ivici to će biti jedini češer koji će pripremiti za dugu hladnu zimu, a Spremnom Bruni upravo je on potreban kao posljednji dodatak u njegovoj bogatoj smočnici.


DOBAR DAN, MEDO! – ISTRAŽI ŠUMU – Sam Boughton (Profil)

Nova premedena slikovnica koja nas uz mnoštvo prozorčića i preklopnih stranica vodi na jedno lijepo putovanje šumom u kojoj ćemo upoznati njene stanovnike. Koje su to šumske životinje, čime se hrane, kako se brinu o mladuncima, kako spavaju i mnoštvo drugih zanimljivih informacija vaši će mališani pronaći u ovoj slikovnici.

 

MEDO TOBI NA SEOSKOM GOSPODARSTVU -Hartmut Bieber (Forum d.o.o. Zadar)

Vjerujem da su svi do sada već imali priliku čitati barem jednu slikovnicu o medi Tobiju. Medo Tobi na seoskom gospodarstvu jedna je od naših prvih slikovnica o ovom medvjediću i mi ju jako volimo. Uz nju će mali čitatelji provesti jedan dan na seoskom gospodarstvu i upoznati seoske životinje, plodove i ono što je mom sinu bilo jako zanimljivo poljoprivredne strojeve.

 

U ŠUMI ŽIVE… POGODI IM IME – Smiljana Zrilić, Hana – Petra Mrčela (Turistička naklada)

Slikovnica koja odiše šumom i njenim stanovnicima. Zabavne zagonetke uz koje će vaša djeca naučiti ponešto o šumskim stanovnicima.

 

VODENJAK I STARA KRUŠKA – Želimir Hercigonja, Marsela Hajdinjak (Naklada Hum)

Slikovnica nas na jedan bajkovit način upoznaje s bićem koje živi u bunaru i o njemu brine. Vodenjak je vrlo rado živio i čistio bunar, veseleći se jeseni i plodovima kruške koji bi u njega pali. No jedne godine plodova nije bilo, vilenjak se rastužio i odlučio da ne može čistiti bunar. Tko je kriv i kako priča završava pročitajte u ovoj lijepoj slikovnici.

 

VJEVERICA IMA PUNO POSLA – Heidi Howarth, Daniel Howarth (Znanje)

Preslatka slikovnica o malenoj vjeverici koja nema vremena za igru s prijateljima jer mora skupljati žirove. No u jedom trenu pukne joj ručkica njenih punih kolica i svi žirovi razlete se uokolo. No u pomoć joj pristižu prijatelji. Lijepa slikovnica, medenih ilustracija i prekrasnom porukom o važnosti prijateljstva.

 

JEDAN SAVRŠENO OBIČAN DAN – Beatrice Alemagna (Znanje)

Divno ilustrirana slikovnica u kojoj dijete otkriva sve čari šume jednog kišnoga dana. Ovo je zaista posebna slikovnica u koju sam se zaljubila na prvo čitanje jer nas izmeđuostaloga podsjeća na to koliko toga propuštamo gledajući u ekrane…

 

KAKO UHVATITI ZVIJEZDU PADALICU - Heidi Howarth, Daniel Howarth (Znanje)

Jednako kao i u Vjeverica ima puno posla naglasak ove slikovnice je na prijateljstvu. Slikovnica je također prekrasno ilustrirana, a u njoj možemo pročitati priču o malenom medvjediću koji je čekajući da padne posljednji list s drveta stekao upravo ono što je najviše želio – prijatelje.

 

JEŽEVA ŠKOLA – Bruno Kuman, Ivana Guljašević (Igbuka)

Jeste li čuli za Boljimira, ježića koji je upravo krenuo u školu? Što se sve u toj školi uči i kako to izgleda preporučam da pročitate u ovoj zabavnoj slikovnici.


UKUHANE JABUKE – Klaas Verplancke (Artresor naklada)

Slikovnica koja osima naslova nema baš puno veze s jabukama. Više ima veze s tatom. Jankovim tatom i mirisom ukuhanih jabuka. Prekrasna priča koja govori o pravim, običnim tatama.


ZASTANI NA TREN – Rachel Williams, Freya Hartas (Planetopija)

Nova knjiga koja nas poziva da jednostavno zastanemo i promotrimo ljepote prirode i onoga što se u njoj događa. Prekrasne ilustracije prizora iz prirode jednostavno vas pozivaju da sjednete negdje van, na dekicu i uživate u ljepoti prirode.

 

OH, KAKO JE LIJEPA PANAMA – Janosch (Naklada Hum)

Jedna od meni najdražih slikovnica o Medi i Tigru upravo je ova. U kući Maloga Mede i Maloga TIgra uz rijeku jako je lijepo. No jednoga dana nakon što je pronašao kutiju koja je mirisala po bananama Mali Medo i Mali Tigar odluče otići u Panamu, mjesto iz kojega je kutija došla. Ali, gdje je Panama, zemlja njihovih snova? Ovo je lijepa priča o putovanju Malog Mede i Malog Tigra u Panamu koja će vas sigurno nasmijati i raznježiti.


MACA PAPUČARICA – Ela Peroci  (Mozaik knjiga)

Dolaskom jeseni jedna od prvih slikovnica koju stavljamo na našu „trenutno čitamo“ policu je upravo bezvremenska priča o Maci papučarici.


 

PAX - Sara Pennypacker (Lumen)

Nije slikovnica ali je jedna prekrasna priča u kojoj će te uživati i vi i vaši čitači. Pax je divna knjiga koja na priča o ratu, o jednom dječaku i liscu. Priča o prekrasnom prijateljstvu i odanosti od koje su mi zasuzile oči. Moje velike preporuke. 

I za kraj, dok mališani uživaju u slikovnicama i vi iskoristite priliku i pročitajte knjigu FAMILIJARI - Stacey Halls (Znanje) koju upravo čitam. Knjiga me prvo privukla svojom divno jesenskom naslovnicom a onda i pričom o lovu na vještice. pravo jesensko štivo. :)



Primjedbe

Popularni postovi