KOALA KOJA MOŽE SVE

 


Nakon što smo se oduševili slikovnicom Miš lavljeg srca, jako su nas razveselile Vjeverice svađalice a sada i Koala koja može sve. Iznimno nas veseli i to što je upravo izašla četvrta slikovnica ovog dvojca – Dugo putovanje malog vuka jer smo odavno shvatili da su njihovi slikovnice „must have“. 😊

Priča o koali počinje na jednom prelijepom mjestu dok zora rumena rudi. Već na prvoj stranici u krošnji jednog stabla nazire se slatka koala Koli. U početku priče, Koli je koala koja se ponaša kao i svaka druga – dane provodi na stablu, ljenčari, drijema i gricka fino lišće.


Najdraže mu je bilo

ljenčaritˈ pod suncem što blista,

drijemati oslonjen o granu

i grickati svitak od lista.

U sve tri vještine pravi je majstor,

Koji ne trpi da išta mu smeta.

No na ovom mjestu, dolje na tlu, žive i druge životinje. Životinje koje vole juriti, skakutati, i općenito, smatra Koli, previše bučiti. Ova koalica voli svoj mir, tišinu i spokoj.

Jednoga dana Koli je začuo povike vombata koji ga je došao pozvati na zajedničku igru. Odmah je smislio neki izgovor i odbio poziv, ali vombatu su se pridružile i druge životinje koje su željele upoznati Kolija. Iako je i njih odbio, Koli je duboko u duši žarko želio pridružiti se ekipi. No bilo ga je previše strah napustiti svoje stablo. I tako je odlučio svoj silazak odgoditi za neki drugi dan.


Dok je Koli iz krošnje gledao

Klapu kako se smije i druži,

U dubini duše žarko je želio

Da im se i sam pod stablom pridruži.

Pogađate, Koli je TAJ dan odgađao i odgađao, i tako je prolazilo vrijeme. Sve dok ga jedne večeri iz sna nije prenuo neki zvuk. „Tup – tup“ glasno se čulo djetlićevo kljucanje i Kolijevo stablo počelo se sve više naginjati.

U pomoć su odmah pristigle druge životinje nagovarajući koalicu da se jednostavno pusti jer oni će ga uhvatiti. No Koli nije mogao prevladati strah. Drvo se počelo rušiti zajedno s njim.

I znate što? Upravo u trenu kada je zajedno s drvetom pao na tlo, Koli je postao sretan i bezbrižan. Jer dočekale su ga druge životinje pune brige i želje za njegovim društvom.

Stoga, kad mu je vombat veselo šapu pružio,

Nije više dvojio bi li se s njime družio.


Koli je koala kojoj jednostavno ne možete odoljeti. No njegovu glavicu muče misli s kojima se i mi često susrećemo. Jer kad bolje razmislite, svi mi imamo neke svoje rutine u koje smo se uljuljkali. I iako nas ponekada te iste rutine i sigurnost koje nam one stvaraju ne čine sretnima, teško je od njih odstupiti i krenuti u nešto novo zbog straha od promjene. Jer rutina nam je poznata, promjene su nove i nepoznate. Ne znate u kojem pravcu mogu krenuti i kako će završiti. No promjene se, htjeli i to ili ne događaju. Ljudi se mijenjaju, mijenjaju posao, sele se, upoznaju nove ljude,... Promjene su dobre jer nas uvijek nečemu novom nauče. Dobijemo jedno novo iskustvo, dobro ili loše, tu je, i zajedno s njim postajemo jači i pametniji, idemo hrabrije dalje. Kolija je strah od nepoznatog kočio da upozna nove prijatelje, kočio ga je da otkrije neke nove stvarnosti. Sve dok da jedan događaj nije primorao da promjeni svoju rutinu. I tada je shvatio da mu je ova promjena itekako godila.

U ovoj slikovnici osim naglaska o tome koliko su promjene važne i potrebne, naglasak se stavlja i na važnost prijatelja. Jer oni su tu za nas. Oni će naš život učiniti boljim, veselijim, šarenijim. Samo im to trebamo dozvoliti.

Pročitajte ovu priču. Uživati ćete. 😊

 

DOB: 2+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 36

Autor: Rachel Bright

Ilustracije: Jim Field

Prijevod: Ozren Doležal

Izdavač i cijena: Profil, 2020. – 69,00kn

Primjedbe

Popularni postovi