SLIKOVNICE ZA TROGODIŠNJAKE

 


U zadnje vrijeme imala sam dosta upita za preporuke slikovnica za djecu od 2 do 4 godine. S obzirom da moj sin ima 3, odlučila sam vam napisati popis slikovnica koje mi najviše volimo i koje najčešće čitamo. Imamo ih još koje volimo, ali u zadnje vrijeme ove nekako najčešće izvlačimo.. Nadam se da ćete pronaći nešto zgodno za svoje mališane i svakako nam pišite u kojim slikovnicama vi trenutno uživate. 😊

 

Priče iz žirove šume – J. Donaldson, A. Schefler  (Ibis grafika)

Zbirka Priče iz žirove šume sadrži četiri neodoljive slikovnice. Gospa Zečić drijema, Poštar medo, Bosonogi lisac i Prase se igra skrivača, divne su, ilustrirane slikovnice pune prozorčića za otvaranje. Trenutno nam je favorit Gospa Zečić drijema, a često se nasmijemo i Bosonogom liscu.


Pip i Popi – A. Scheffler (Planet Zoe)

Slikovnice dobro nam poznatog ilustratora A. Schefflera o mišici Popi i zecu Pipu prekrasno su ilustrirane, jednostavnog teksta i uvijek zanimljivih tema koje odgovaraju ovoj dobi. Nama su trenutno favoriti Strašno čudovište, Dan na plaži, Novi romobil, Lokvica i Veliki balon.


Pino želi dobro jutro/ laku noć – M. Galewska – Kustra (Planet Zoe)

Nove slikovnice o dječaku Pinu kojega smo odmah zavoljeli jako su nam se svidjele. Kartonske slikovnice, manjih dimenzija stanu u svaki ruksak te ih često nosimo sa sobom. U slikovnici Pino želi dobro jutro Pino i njegova sestra Maja bude se i spremaju za vrtić, te tako pratimo i pomažemo im u njihovom jutarnjem ritualu. Pino želi laku noć je kao što sam naslov kaže večernja varijanta, ali umjesto večernjih rituala zajedno s Pino pozdravljamo sve one koji odlaze spavati. Od drveta, vjeverica pa sve do dizalice i auta.

Mali vuk – ide u školu / ide na tutu/ uvijek kaže ne/ ne želi dijeliti/ želi biti glavni – O. Lallemand, E. Thuillier (Znanje)

Pet slikovnica o malome vuku koje su dosada izašle rado čitamo i listamo. Svaka slikovnica obrađuje jednu od tema s kojom se trogodišnjaci susreću na njima vrlo jasan i jednostavan način. Simpatične ilustracije i jednostavan tekst, a veliki su plus i plastificirane stranice tako da ih je teško poderati i vrlo lako obrisati ukoliko ih zamažu mali musavi prstići.

Mi smo trenutno u „neću“ fazi, pa je Jakobu naravno najdraža slikovnica Mali vuk uvijek kaže ne.


Vuk koji je… - O. Lallemand, E.Thuillier (Znanje)

Iako jako volimo slikovnice o malome vuku ne smijemo zaboraviti i velikoga vuka kojega smo prvog upoznali i odmah zavoljeli. Deset slikovnica koliko je do sada izašlo o ovom junaku slikovnice su koje zaista često čitamo i koje jako volimo. U svakoj od njih nas vuk nalazi se u nekom novom problemu i jako nas zabavljaju njegove metode rješavanja istih.

Do sada izašle slikovnice o vuku su:

 Vuk koji je htio obići svijet

Vuk koji je htio biti druge boje

Vuk koji je tražio ljubav

Vuk koji je htio biti superjunak

Vuk koji je zalutao u zemlju bajki

Vuk koji je želio postati umjetnik

Vuk koji je slavio rođendan

Vuk koji je ovladao svojim osjećajima

Vuk koji se bojao vlastite sjene

Vuk koji nije volio čitati

 


Obavezno ih pročitajte sve! 😊

Što su bakterije i virusi? / Što je kakica? / Zašto trebam prati zube? – K. Daynes, M. Alvarez Miguens (Profil)

Prva slikovnica iz serijala Prva pitanja i odgovori za kojom smo posegnuli je Što su bakterije i virusi? i moram reći da smo ju pročitali jako puno puta. Zatim su na red došle i „Što je kakica?“ i „Zašto trebam prati zube?“ koje također vrlo rado listamo, proučavamo i čitamo. Jakob uživa u otvaranju prozorčića kojih ima zaista puno. 😊  Jako nam se sviđa pristup određenoj temi, sve je vrlo jednostavno opisano i jako lijepo ilustrirano. Išla sam zaviriti koje još slikovnice u ovom serijalu postoje i moram reći da bi vrlo rado vidjela na hrvatskom još neke naslove..

Istraži more / Istraži svemir – R. Martin, A. Sanders  (Profil)

Obje slikovnice pune su prozorčića koje je potrebno otvoriti kako bi mogli što bolje istražiti more ili svemir. Pune su bogatih ilustracije i raznih zanimljivosti. Istraži more vodi vas u bogat morski svijet u kojemu će mali istraživači moći otkriti neke zanimljive informacije o ribama, koraljima, zvjezdačama i ostalim morskim stanovnicima, a Istraži svemir vodi nas na prekrasno putovanje među zvijezdama planetima.


Piko – ide spavati / Piko na selu/ Gdje je Piko?/ Piko slavi rođendan- Eric Hill(Mozaik knjiga)

Četiri slikovnice koje se uvijek čitaju u kompletu. Ako uzmem jednu, na red uvijek dođu i ostale tri. Prilikom čitanja ovih slikovnica uvijek oponašamo Pikove prijatelje i uživamo u prozorčićima na otvaranje.


Medo Tobi kod vatrogasaca / u  vrtiću / planinari / … - H. Bieber (Forum Zadar)

Tko još nije upoznao medu Tobija? Mi smo ponosni vlasnici četiri slikovnice iz serijala o medi Tobiju, a ova o vatrogascima nam je trenutno definitivni favorit. U svakoj slikovnici medo Tobi nalazi se u nekoj djeci vrlo zanimljivoj situaciji. Slikovnice su pune bogatih ilustracija kojima jednostavno ne možete odoljeti i morate ih dobro proučiti, a svaka slikovnica sadrži i stranicu gdje su izdvojeni i neki ključni predmeti koje dijete treba imenovati i potražiti u priči.


Gusarski brod / U lunaparku  (Znanje)

Obje slikovnice su interaktivne i osim bogatih ilustracija, na svakoj stranici nalazi se prozorčić za otvaranje, povlačilica ili nešto slično. U knjigama nema puno teksta, veći je naglasak na manipulaciji istih i proučavanju ilustracija. Kada čitamo ove slikovnice uvijek izmišljamo neku svoju priču i pri tome se dobro zabavljamo.


Mumin –  slavi rođendan/ je zalutao/ na jedrenju-  Riina i Sami Kaaria (Planet Zoe)

Ako volite ovog slatkog Mumina trenutno i vi, zajedno sa svojom djecom možete uživati u tri nove slikovnice u kojima je glavni lik upravo on. Mi uživamo u slikovnicama Mumin slavi rođendan i Mumin na jedrenju, a definitivno ćemo se potruditi pročitati i Mumin je zalutao. Na svakoj stranici slikovnice nalazi se i prozorčić za otvaranje što nas posebno veseli.

Primjedbe

Popularni postovi