Smrveni i Smlavi



Moram priznati da u zadnje vrijeme nisam posjećivala službene stranice Julie Donaldson i nisam ni znala da je izdala novu slikovnicu u suradnji s voljenim Axelom Scefflerom. Sve dok nisam vidjela najavu za slikovnicu na stranicama Ibis grafike. I jako joj se razveselila.. Jer tko ne voli kreacije ovog dua? J
Jedva sam dočekala baciti se na čitanje da vidim o čemu se u ovoj slikovnici radi. Mene je sama naslovnica odmah nekako podsjetila na onaj crtić Gnomeo i Julija (s crvenim i plavim patuljcima)… Smrveni i Smlavi – Crveni i Plavi… J 

Na vijorastom jezeru sred dalekog planeta
živjela mlada Smrvenka
po imenu Marijeta.
Nedaleko otud na brijegu Grombolero
živio je mladi Smlvac
po imenu Bero.

Prilikom čitanja naišla sam na mnoge neobične riječi i imena i u početku sam se morala malo potruditi izgovoriti sve te riječi – jalinkod, gomborastog, combca, Dlampara,… i jako me zanima kako ona zvuče u originalu. Ali bez brige brzo se naviknete. Ilustracije su kao i sve dosadašnje gospodina Axela, životopisne i pune boja i detalja.
I tako kreće priča, na jednom dalekom planetu živjeli su Smrveni i Smlavi. Smrveni su bili crvena bića, neobičnog izgleda, čudne kose i nosa. Nisu nosili cipele, voljeli su se kupati u vijorastom jezeru i spavali su na drvenim krevetima.

Marijeta sretne Beru u Čirbarskom gaju
gdje skromblovi su visoki,
a combice miris daju.

Taknuše se antenama, u igri dan im proteče,

on njoj pjesmu zapjevao, ona njemu priču reče.

Smlavi su bili plavci, također neobičnog izgleda, bez kose, s ludim cipelama, voljeli su ležati u dupljama  skakati kao klokani..
Možete pretpostaviti da se tako različiti stanovnici ovoga planeta nisu htjeli međusobno družiti i smatrali su jedni druge vrlo čudnima. No jednoga dana, kako to u pričama obično biva, u Čirbarskom gaju susreli su se i odmah zaljubili Smlavi Bero i Smrvena Marijeta. Zanemarili su sva upozorenja koja su ima dali njihovi djed i baka i dan proveli u igri i pjesmi.. Baka i djed nisu bili oduševljeni i odvukli su jadne zaljubljene svakoga na svoju stranu zabranivši im daljnje viđanje.  No Bero i Marijeta potajno su se nalazili i družili, a njihova ljubav bila je sve veća te su jednoga dana odlučili pobjeći. Smrveni i Smlavi, svi jako zabrinuti, ovoga puta udružili su snage i krenuli su za njima na put po planetima. I tu dolazi do velike prekretnice u priči. Jer provodeći toliko puno vremena zajedno, Smrveni i Smlavi su shvatili kako imaju puno zajedničkih stvari. I  s obzirom da nisu mogli naći Beru i Marijetu odlučili su se vratiti na svoj planet. A kad tamo Bero i Marijeta. I još netko. Tko? E to vam ostavljam da otkrijete sami.



Svidjela mi se ova moderna priča koja u početku asocira na priču o Romeu i Juliji. Ali ne brinite, ova ima sretan kraj!
Čitajući ovu priču, djeca će shvatiti kako ljubav ne poznaje granice. U njoj nije važno koje si boje kože, kakva ti je kosa, koju odjeću nosiš, i slično. Ljubav nas spaja i ne pita. Ova slikovnica uči nas da je važno poštivati sve naše različitosti i biti otvoren i tolerantan prema drugim kulturama. Smatram kako je odgoj koji potiče na poštivanje interkulturalnosti i različitosti jako važan u današnjem svijetu, a ova slikovnica može vam pomoći u tome.
DOB: 4 +
Uvez: tvrdi

Broj stranica: 30

Autorica: Julia Donaldson

Ilustrator: Axel Scheffler

Prijevod: Krešimir Krnic

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb, 2019, - 90,00kn

Naslov originala:  The Smeds and the Smoos



Primjedbe

Popularni postovi