NE!



I mi doma imamo jednog pesonju  koji bi se vrlo lako mogao zabuniti kada je u pitanju njegovo ime - toliko smo već puta vikali „Ne!“... Čitajući ovu slikovnicu zaista sam se lijepo nasmijala i jaaako puno puta pomislila „eeee daaa“, ovo mi je poznato. Ali što ću, ja, a vjerojatno i svi vi koji doma imate kućne ljubimce, ne mogu odoljeti umiljatosti svog dlakavog čuda ma koju god nepodopštinu izveo..


No, najbitnije je to da je ovo jedna odlična slikovnica u kojoj će sigurno uživati i oni najmlađi i oni malo stariji, bez obzira imali doma jednog „Ne“ ili ne.

Sama slikovnica nema puno teksta, tek rečenicu po stranici, ali je popraćena odličnim ilustracijama koje također pričaju svoju priču i jednostavno ne skidate osmijeh s lica dok ju čitate.


Glavni lik ove zabavne slikovnice je psić Floki. No, on ne zna da se zove upravo Floki, iz razloga što mu njegovi vlasnici neprestano viču „Ne!“. Ali zašto? On im samo pomaže ugrijati krevet, skupiti rublje, složiti novine i slično. On je super vrijedan pas. J Ili barem on tako misli.. ilustracije nam govore upravo suprotno! I u tome se krije humor ove slikovnice. S jedne strane imam psića koji nam u tekstu govori kako je sve što radi dobro i razumljivo _ njemu, a ilustracije prikazuju kako to izgleda iz naše ljudske perspektive. Ne sumnjam da će klinci vrlo brzo shvatiti suprotnost priče i ilustracije. A vrhunac naravno dolazi na kraju kada malenom, slatkom psiću nikako nije jasno zašto na njegovoj ogrlici piše krivo ime. J


Ovo je slikovnica koju morate čitati glasno i izražajno, izmjenjujući glasove i naglašavajući psićev ushit i zbunjenost na kraju slikovnice. Sigurna sam da ćete vrlo brzo naučiti i sam tekst napamet. J

Za kraj smatram važnim naglasiti kao je ova slikovnica dobila brojne nagrade te se našla na listi Waterstones children's book prize 2012. i listi People's Book Prize 2012. 



DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 40

Autorica i ilustratorica: Marta Altes

Prijevod: Jelena Pervan

Izdavač i cijena: Evenio, Varaždin, 2019, - 119,00kn

Primjedbe

Popularni postovi