ATLAS SVEMIRA



Prošle godine Profil nas je iznenadio i oduševio Atlasom izuzetnih ljudi, a ove godine, također taman pred veliki događaj kojemu se svi mi koji volimo knjige veselimo, Interliber, ponovo nas oduševljavaju još jednim atlasom, ovoga puta Atlasom svemira. Prva stvar koju obožavam kod ove knjige je njezina veelika dimenzija. Jednostavno me može proći nezamijećeno. S obzirom da knjiga takvih velikih formata nemamo puno na našim policama, a jako ih volimo, i ovaj Atlas se ponosno ističe na njima.

Osim toga, ovaj atlas divan je i zbog svog sadržaja. Naime autorica Lara Albanese, astrofizičarka, znanstvenica i spisateljica, sve one složene i komplicirane svemirske pojave u atlasu opisuje na tako lijep, djeci primjeren način da jednostavno ne možete odoljeti neprestano ga uzimati i listati, proučavati i iščitavati. Ovo je jedna od onih knjiga, koja je kod nas uvijek na dohvat ruke kako bi se svako malo moglo za njom posegnuti i u nju zaviriti.


Prvo poglavlje u ovoj knjizi je Što vidimo golim okom? U kojemu je za početak opisano zvjezdano nebo i upravo ono što možemo vidjeti bez ikakvih pomagala. Ovdje se navodi i to kako su zviježđa promatrali i stari Grci, Kinezi, Afrikanci i pleme Navaho, što predstavlja odličan uvod u knjigu.
Zatim su tu poglavlja Gdje smo mi? ( čitamo o galaksijama, Suncu i njegovom sustavu, Zemlji, Mjesecu) Što je s drugim planetima? (pregled planeta, njihovih satelita i mjeseca te poznatih istraživanja o njima + tu su i male osobne iskaznice planeta na kojima pišu neke osnovne informacije o njemu), Što vidimo modernim teleskopima? ( učimo o tome kako novim tehnologijama gledanja u nebo možemo vidjeti „duboko nebo“ te nam predstavlja zviježđa Velikog medvjeda i Oriona, priča priču o Velikom Magellanovom oblaku, Rakovoj maglici i ekstrasolarnim planetima), i na kraju se nalazi poglavlje Odakle proučavamo svemir? (čitamo o zemljinoj atmosferi, zemljinim umjetnim satelitima, svemirskim odijelima i letjelicama te Međunarodnoj svemirskoj postaji).


KOLIKO MJESECA POSTOJI?
Mjesec se svake večeri pojavljuje u drugačijem položaju. On je jedan, ali Sunce mu ponekad obasja polovicu, a ti vidiš dio te polovice ovisno o položaju Mjeseca u odnosu na Zemlju. Može biti okrugao, polovica kruga, nalik srpu ili potpuno nevidljiv: to su Mjesečeve mijene.

Sve o čemu čitamo jako je lijepo predstavljeno i objašnjeno, a neki bitni nazivi i informacije dodatno su naglašeni.

Smatram kako je ovaj Atlas odličan za sve one mališane koji obožavaju čitati o svemiru, ali i za školarce kojima može poslužiti kao dodatan izvor informacija ili odlična podloga za proučavanje svemira.


Na kraju Atlasa nalazi se i Mali astronomski pojmovnik koji će vam pomoći da svladate neke svemirske pojmove (volim kada knjige imaju pojmovnike, to mi je uvijek dodatan plus, a vama?)
Ilustracije su divne, podsjećaju me na neke starinske filmove u kojima su se prikazivale fotografije svemira i časopise o svemiru. Meni su se jako dopale.

Ovaj Atlas vam od srca preporučam, mislim da će vam se jako svidjeti. Javite dojmove!

DOB. 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 90

Autorica: Lara Albanese

Ilustrator:Tommaso Vidus Rosin

Prijevod: Paula Jurišić

Izdavač i cijena: Profil, Zagreb, 2019. -  129,00kn

Primjedbe

Popularni postovi