SVIJET NA CRTAMA VREMENA



Ovih dana bavila sam se i listanjem i čitanjem ove odlične knjige koju nam je izdalo Znanje. Kao dijete voljela sam enciklopedije i u rukama držala mnoge primjerke enciklopedija, neke u boljim neke u manje dobrim izvedbama, ova mi se stvarno jako svidjela. Ilustracije i koncept, baš su mi sjele i od mene definitivno imate veliki plus za ovu knjigu. A zašto? Pa ovako...


Knjiga je podijeljena na šest velikih poglavlja – PRAPOVIJEST prije 3000.g.pr.Kr., STARI SVIJET 3000. g.pr.Kr – 500 g.pr.Kr., SREDNJOVJEKOVNI SVIJET 500. – 1450. , DOBA ISTRAŽIVANJA 1450. – 1750.,  DOBA REVOLUCIJA 1750. – 1914., SUVREMENI SVIJET poslije 1914.  koja se opet dijele na više manjih pod poglavlja kao što su npr.  Priča o svemiru, Obrada metala, Priča o kiparstvu,  Uništenje Pompeja, Dvorci, Karte i izrada karata,  Put u Indiju, Velike bitke,  Carska Rusija, Medicina, Prvi svjetski rat, Moda,...



Zlatno doba pirata 

Tijekom 16. Stoljeća luke i mora između Europe, Afrike i Amerike vrvjeli su brodovima, a mnogi su od njih bili natovareni blagom. Širenje pomorske trgovine uzrokovalo je i porast piratstva. Brodove i gradove napadali su zbog blaga u njima, a u Zlatno doba pirata morima su plovili razbojnici, nasilnici i kriminalci.

·         Prije – Gusarstvo nije bilo zločin. Engleska kraljica Marija je 1557. Pomorcima dala dopuštenje da napadaju i pljačkaju neprijateljske brodove. Svoj su plijen dijelili s krunom. Istraživači su često krali blago koje su odnosili kući. Do početka 15. Stoljeća goleme količine vrijednih roba prevoženih oceanima privukle su brojne pomorske zločince.


Svaka tema obrađena je na dvije stranice tako da kada listate i čitate knjigu daje lijep pregled određene teme. I jako mi se sviđa kako su one ilustrirane. Jer svaka je ilustrirana posebno i pomalo drugačije. Pa tako kada dođete na stranice pod nazivom „Fotografija“ neke zanimljivosti o fotografiji čitati ćete s malog štrika na kojemu visi 14 fotografija s raznim zanimljivostima. „Medicina“ je predstavljena kao lenta vremena u obliku pulsa na kojemu su navedene važne godine koje se odnose na medicinu. „Zlatno doba pirata“ predstavljeno je kao gusarska karta s blagom. I tako redom. Vrlo lijepo prikazano i zanimljivo. Informacije su sasvim dovoljne ( ukoliko želite dodatno istraživati mogu poslužiti kao odlična podloga), vrlo lijepo i jasno napisane.  Upravo mi se ta jednostavnost i preglednost jako sviđa.


Naselja i gradovi
Prva su naselja nastala još u prapovijesno doba. Zajednice su postupno rasle u sela i gradove pronalazeći u jednostavnim građevinama sklonište i sigurnost.  Zahvaljujući većoj ponudi prilika za trgovanje i rad mnoge su zajednice s vremenom prerasle u velike gradove. Pojava novih tehnologija omogućila je mnogima od tih gradova da se još brže razviju u današnje moderne metropole.


Ukoliko tragate za nekom dobrom enciklopedijom za svoje mališane, ovo je svakako knjiga za vas. Vjerujem da ćete uživati i vi i oni. Stavljam vam ovdje još par slikica da dobijete bolji uvid u način pisanja ove knjige. Kako vam se sviđa?


DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 320

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb 2019.  – 250,00kn

Autori:  grupa autora

Prijevod: Marija Perišić, Ruđer Jeny




Primjedbe

Popularni postovi