LA FONTAINEOVE BASNE



Jean de La Fontaine (1621-1695) bio je francuski pjesnik i basnopisac koji je trajnu slavu stekao upravo svojim basnama. Napisao je ukupno 240 basni, u kojima obrađuje motive preuzete većim dijelom od Ezopa, Fedra, Pilpaja i drugih basnopisaca, ali on u svojim basnama razvija fabulu, proširuje opise i produbljuje karakterizaciju likova. Prema svojim riječima La Fontaine svojim basnama daje “komediju u sto raznih činova” i široku sliku ljudskog života i francuskog društva. Posebnu vrijednost njegovim basnama daje izvanredno uspjela karaterizacija likova ljudi i životinja, kao i lirski opisi prirode.


Nedavno nam je izdavačka kuća Znanje izdala pravu poslasticu u obliku ove divne knjige – kazališta koja sadrži 8 prekrasnih La Fontaineovih basni.

Basne koja su uprizorene u ovoj knjizi jesu: Gavran i lisica, Cvrčak i mrav, Zec i kornjača, Gradski miš i poljski miš, Žaba htjela biti krupna kao vol, Vuk i pas, Lav i miš, Lisac i roda.


I vjerujte mi, sve su toliko prekrasno predstavljene da jednostavno morate dugo proučavati svaki detalj. Svakoj od basni posvećene su dvije stranice, jedna na kojoj je napisana basna i jedna na kojoj je papercutingom (tehnikom izrezivanja papira) uprizoren jedan prizor iz basne.

Gavran i lisica

Tako gavran visoko u žbunu
Komad sira držao u kljunu.
Kuma lija po mirisu bane,
Pa mu ovo govoriti stane:
„Dobar da ti, gospodaru gavrane.
Što si lijep! Što si mi zgodan kume!
Ako ti se pjev, štono se kaže,
Uistinu s perjem slaže,
Ti si Feniks među žiteljima šume.”
Na te riječi gavran likovati stade;
Da pokaže kako divan glas imade,
Kljun razjapi – sir na zemlju pade.
Lija zgrabi sir, a njemu veli:
„Gospodine, znaj da laskavac dojedan
Živi od onoga tko ga slušat želi.
To je savjet, nema sumnje, sira vrijedan.”
Postiđeni gavran prekasno uzdiše,
Kune se da neće nasjedati više.


Ako polako pripremate svoje Interliberske popise, ovo je jedna od onih knjiga koju vam preporučam staviti na njega, jer će vas sigurno očarati.

DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Ilustracije: Elsa Mora

Oblikovanje papira: Julia Fröhlich

Preveo s francuskog: Mate Maras

Naslov izvornika: Les Fables de La Fontaine

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb, 2019. - 169,00kn

Primjedbe

Popularni postovi