Ledeno carstvo srebraKada sam ovu knjigu uzela u ruke, ni najmanje nisam znala što mogu od nje očekivati.. Čitajući malo strane komentare na Ledeno carstvo srebra, vidjela sam da su pozitivni i pretpostavila da bi ova knjiga trebala biti dobra. Ali da će biti ovako dobra, e to nisam očekivala. Jer ovo je bila jedna onih knjiga koju nisam mogla prestati čitati a u isto vrijeme željela sam da mi čarolija što dulje traje. I sada kada je ipak pročitana, ide ponovo na hrpicu s kojom se planiram družiti u hladnijim zimskim mjesecima uz topli čaj i dekicu..

A o čemu se zapravo radi? Pa ovako..
Ova knjiga, divna je bajka o tri posebne djevojke koje su živjele u zemlji u kojoj je već dugo trajala zima.. nemilosrdna zima zbog koje je život stao, zima zbog koje su životinje bile sve mršavije, a ljudi sve gladniji i očajniji. Nemilosrdna hladna zima, a opet toliko prekrasna u svojoj bjelini.

Jedan od triju djevojaka je Miryem.

Miryemim otac je kamatar koji posluje tako da ona i njena obitelj nemaju od čega živjeti. Tako da su ljudi, koji su od njega posudili novac, ni ne mare da bi taj novac trebali vratiti. No tada, Miryem odlučuje da je vrijeme da ona nešto poduzme, te preuzme posao od oca i krene u naplatu dugova, uskoro postavši glavni zajmodavac u selu.. A za djevojku koja pretvara srebro u zlato daleko se čuje, čak i u drugim svjetovima.

Druga djevojka je Wanda.  

Wanda odrasta u obitelji s dvojicom braće i ocem alkoholičarkom i nasilnikom koji novac posudi od kamatara. Spletom okolnosti Wanda dolazi raditi u Miryeminu obitelj kako bi otplatila dug. Isprva je Wanda radila sam fizičke poslove, no s vremenom i ona polako otkriva Miryeminu „magiju“, koja će joj u nastavku priče itekako koristiti.. 

Treća, jednako važna djevojka je Irina.

Irina je pametna kći vladara koji ju želi što bolje udati kako bi ojačao svoje veze i imovinu. No ona nije ljepotica kao njena preminula majka i zbog toga ju njen otac pomalo odbacuje. No sada u grad dolazi car, i njen otac se nada udati svoju kćer, ako ne za cara, onda barem nekog nižeg plemića..

Sve tri djevojke imaju važne uloge u ovoj jaaako zanimljivoj priči, u kojoj čitamo o ledenom kralju Staryka vilenjačke rase koji stvara zimu, o prekrasnom caru Mirnatiusu i pomalo o životu tamnošnjeg stanovništva. Knjiga puna magije i snijega, očarala me svojom pričom i zaista sam u njoj uživala. Ne želim vam previše otkrivati detalje priče jer smatram da ću vam time pokvariti čitanje, čaroliju knjige... a to bi bilo šteta. Ovo je između ostalog priča o ženama, ženama koje su odbile biti ono što se od njih očekivalo. Odbile su sjediti tamo negdje u kutu prostorije, život posvetiti muškarcima i onome što se od njih očekuje. One su odlučile pokazati ono od čega su sazdane.

Baš i nisam željela da previše razmišlja o tome čime bih se mogla služiti kako bih izgledala ljepše. Zavjernički sam se nagnula prema njemu. „Moja je majka imala dovoljno magije da mi prije smrti udijeli tri blagoslova“, rekla sam, a on se instinktivno nagnuo prema meni, da čuje. „Prvi je bio pamet, drugi ljepota, a treći – to da budale ne prepoznaju ni jedno ni drugo.“

Ovo je knjiga koju vam preporučam pročitati. I vama i vašim kćerima pogotovo, kako bi uživale u tome što sve odlučne žene mogu. I kako bi uživale u prekrasnoj zimskoj bajci. Javite dojmove!

DOB: 15+

Uvez: meki

Broj stranica: 436

Izdavač i cijena: Vorto palabra, Zagreb 2019.  – 129,00kn

Autorica: Naomi Novik

Prijevod: Damir Biličić

Naslov izvornika: Spinning silver


Primjedbe

Popularni postovi