FINSKI ODGOJ DJECE

Ugledna dječja psihijatrica Kaija Puura u ovoj knjizi podijelila je s nama čitateljima djeliće svoga velikog iskustva u svakodnevnom radu s djecom. Na samom početku knjige autorica nam se obraća s riječima „Nadam se da će ova knjiga pomoći obiteljima pronaći bolju interakciju. U knjizi iznosim neka zapažanja i prijedloge za rješavanje svakodnevnih situacija s kojima se susreće svaki roditelj. Navedeni primjeri, naravno, pokrivaju samo mali dio mogućih nedoumica. Budući da je svaka obitelj posebna, prijedlozi koje dajem u vezi s roditeljstvom neće nužno biti prikladni za sve i svaku situaciju. Nadam se, međutim, da će pomoći roditeljima razmisliti i osmisliti rješenja za postupanje sa svojim djetetom.“ Što mi se osobno jako svidjelo jer upravo to je ono bitno - svaki prijedlog koji se odnosi na postupanje prema djetetu nije univerzalan jer svaki roditelj, dijete i njihov odnos nije isti. Znam to i kao roditelj i kao stručni suradnik koji radi s djecom. Ne postoji univerzalan „lijek“. Važno je osluškivati svoje dijete, njegove potrebe i želje. 

Često u nama roditeljima dijete probudi snažne emocije ili ideje, kojima u svojim mislima kritiziram sebe. („loš sam roditelj“) ili dijete („evo, opet se ne zna ponašati“). Negdje u pozadini tih emocija može biti osjećaj nemoći kao roditelja i strah od neuspjeha. Uz pomoć zaustavljanja cilj je usmjeriti pažnju na svoja ili djetetova emocionalna stanja, kao i naše ponašanje sada i ovdje.

Knjiga je podijeljena u nekoliko poglavlja s podpoglavljima

o   Roditeljstvo – dijete kao član obitelji – govori se o temperamentu djeteta, teškim situacijama u kojima se možemo naći, stilovima roditeljstva, kako razgovarati i slušati dijete, pravilima u obitelji

o   Svakodnevica s djecom – o strpljenu, rutinama i njihovom značaju, planiranju svakodnevnih aktivnosti, postavljanju granica i ljubavi, kako potaknuti dijete da posluša roditelja, prehrani i važnosti zajedničkog objeda, važnosti sna, braći i sestrama, usamljenosti i prijateljima

o   Upravljanje emocijama – o korištenju pametnih uređaja, regulaciji emocija, ljutnji

o   Životne promjene – o polasku u vrtić, nesuglasicama među roditeljima – razvod, osamostaljivanju

Na kraju nekih poglavlja nalazi se i tablica s nekim bitnim informacijama podijeljena po dobi djeteta koja vam može biti svojevrsni vodič. Na samom kraju knjige nalaze se i kratki savjeti za roditelje.

Svađe i katastrofalna jutra, nesporazumi i ispadi bijesa dio su svakodnevice, iz kojeg svađa prelazi u pomirenje, nesporazum u pronalazak novog dogovora i ispad bijesa u ispriku. Težak posao roditelja ili žurba u svakodnevno životu opterećuje cijelu obitelj i nitko ne može uvijek zapamtiti i provjeriti što piše u bilježnici ili e -sustavu za roditelje te kakve obavijesti iz škole i vrtića šalju.

Ovo je knjiga koju bi preporučila svim roditeljima i onima koji se s djecom bave. Knjige poput ovih neće nam dati rješenje na sve probleme koji nas u odgoju muče ali mogu nam dati savjet, ideju ili nam pomoći usmjeriti se kako bi krenuli u pravcu u kojem želimo. Finski odgoj djece odlična je knjiga koja se zaista jako brzo čita, puna raznih primjera i istaknutih misli koje potiču na razmišljanje o svojim vlastitim idejama i postupcima koji nas definiraju kao roditelja.

Dijeljenje i jačanje ugodnih emocija u interakciji između roditelja i djeteta ključno je za razvoj djetetova emocionalnog svijeta. Posebno se trenuci u kojima se roditelj i dijete gledaju u oči i smješkaju se ili smiju naglas pokazuju važnim za pozitivan razvoj emocionalnog svijeta. Ugodne emocije mogu se i trebaju dijeliti i jačati u interakciji s djecom tijekom cijeloga djetinjstva.

Imate moje velike preporuke. :)

  

meki uvez, 180 str.

Autorica: Kaija Puura

Prijevod: Dušica Božović i Hulda Tepponen

Izdavač i cijena: Stilus knjiga, 2021. – 99,00kn

Primjedbe

Popularni postovi