VITEZ AKUL I KRALJ KOJI SE PREIGRAO

 

Slikovnicama izdavačke kuće Evenio se uvijek jako veselimo jer znamo da će biti zabavne, poučne, s važnom porukom. Slikovnica Vitez Akul i kralj koji se preigrao jedna je od njih.

Upoznajte Franca, kralja koji nije bio baš poput dugih kraljeva – naime, ovaj kralj, umjesto da vlada kraljevstvom i upoznaje svoje podanike, po cijele je dane igrao igrice na svim mogućim ekranima. Čim bi se probudio započeo je s igranjem i ne bi stao sve dok od umora ne bi zaspao s igricom u rukama. Najgora stvar koja mu se mogla desiti bila je da mu se nešto isprazni, ugasi ili prekine usred igrice.

Kraljeva najdraža stvar na svijetu bile su igrice! Toliko ih je volio da bi dan i noć gdje god da je krenuo morao uz sebe imati svu opremu za igrane. Bilo je tu mobitela, punjača, laptopa, raznih konzola i televizora.

Svaki kralj ima i svog viteza, a netipični kralj Franc imao je i malo drugačijeg viteza imenom Akul koji je sve svoje snage ulagao u održavanje zanemarenog kraljevstva i čuvanje zaigranog princa. Jednoga je dana Akul shvatio da će, nastavi li ovako, kralj ostati bez nasljednika i kraljevstvo će propasti. Zato je morao nešto učiniti.

Shvatio je da je njegov kralj ovisnik o igricama. Toliko je bio ovisan da ga nisu zanimali kraljevstvo, podanici i kraljevna. Nisu ga čak zanimali ni njegovi prijatelji koji su na mladoga kralja već bili i zaboravili. Nije kralja zanimalo ni je li vani sunce ili kiša. Nije znao kad je gladan i je li žedan, a prestao se i smijati. Kralj kao da nije ništa osjećao i nikoga vidio. Buljio je u te ekrane i blijed i živčan samo želio da ga svi ostave na miru. Akul je znao da hitno mora nešto učiniti.

I tako je Akul organizirao bal na koji su bile pozvane sve djevojke u kraljevstvu, no mladi Franc nije pogledao ni jednu. Cijelu večer igrao je igrice. Tada je Akul shvatio da će morati poduzeti rigorozne mjere, drastičan korak. Naime odlučio je otići kod hakerice Mie, koja je bila glavna za održavanje sustava i Akul je s njom dogovorio da će kralju Francu isključiti Internet. Ostatak priče ostavljam da otkrijete sami, šapnuti ću vam samo da su hakerica Mia i kralj Franc postali prijatelji, čak su se i zaljubili..

Vjerujem da svi vi poznajete nekoga tko je pomalo poput kralja Franca. Danas, kada je digitalna tehnologija sve prisuta, pogotovo u ovo doba kada su mlade glavice bile primorane i školske obaveze izvršavati putem ekrana, jako je teško ne pasti pod njegov utjecaj. Mobiteli, računala, tableti, TV su posvuda i nude instant zabavu kojoj se teško oduprijeti. No postavlja se pitanje, kada djeci dozvoliti i koliko je ekrana previše? Djeci nikad dosta, a svi znamo kao igrica na mobitelu nikako ne može zamijeniti onu dječju igru u parku, ili doma, zamazanu odjeću i poneko razbijeno koljeno. I ne, nisam protiv ekrana, oni zaista mogu biti koristan medij, samo ih treba dozirati. Slikovnica Vitez Akul i kralj koji se preigrao odlična je slikovnica koja će i nas i malene podsjetiti koliko je važno dozirati ekrane. 


DOB: 4+

tvrdi uvez, 28. str

Autorica: Andrijana Martić

Ilustracije: Ivana Guljašević Kuman

Izdavač i cijena: Evenio, 2020. – 119,00kn

Primjedbe

Popularni postovi