ELA SPASITELJICA PČELA


Ela nam se svidjela čim smo vidjeli njenu naslovnicu i nekoliko ilustracija koje je bile moguće vidjeti na web stranicama izdavača. A zatim je neki dan stigla na naša vrata i jednostavno smo se zaljubili. Divne ilustracije, lijepa priča, zanimljive informacije o kukcima i prekrasna poruka za kraj…. Ela je jedna od slikovnica koja će vam se odmah svidjeti.

A priča počinje ovako… na samom početku slikovnice upoznajemo djevojčicu Elu, pjegava lica, kose zavezane u kikice s pčelicom na dlanu. Naime Ela svoje dane provodi u vrtu,  jako voli kukce i uvijek im rado pomaže.

Ako kukac kakav u nevolji se nađe,

dobra Ela odmah za pomoć se snađe.


Jednoga dana, na njezin šesti rođendan baka joj pošalje dar – čarobno ogledalo koje Eli omogući čuti šapat kukaca. Ela je uživala u proučavanju kukaca i slušanju njihovog razgovora sve dok joj u jednom trenu nije prišla malena pčelica i zamolila ju da im pomogne.

Elice, pomozi, nije nama lako!

 Tvoj susjed Janko zamolio je tatu da pokosi

cijeli vrt, cvijeće i salatu! Nevolja se sprema,

bojimo se, pomoći nema.

Hrabra Ela odmah je otišla Janku i zamolila ga da odustane od svoje ideje jer bi košnjom vrta uništio dom pčelicama. Ona nije znala da se Janko jako boji kukaca i da se zato ne voli igrati u svome nabujalom vrtu. I iako ju je Janko u početku odbio, Ela uz pomoć pčela i ostalih kukaca objasni Janku koliko su pčele (ali i ostali kukci) važni te na kraju priče i Janko postane pravi ljubitelj vrtnoga svijeta.

„Sada mi je jasno da vrt je izvor života i sreće s tobom ću ga čuvati!“ Janko Eli tad radosno reče.

Ela spasiteljica pčela preslatka je slikovnica koja govori o važnosti očuvanja pčelica i općenito životnog staništa pčelica i kukaca. Jako mi se svidjelo kako je u tako naizgled jednostavnu priču protkana tako važna poruka koja je nasreću postala vrlo zastupljena u slikovnicama – čuvajmo naš planet, njegovu prirodu i stanovnike.


Smatram kako je vrlo važno takve poruke djeci prenositi u što ranijoj dobi putem ovakvih medija, ali i vlastitim primjerom kako bi od malena naučili razmišljati zeleno i brinuti o prirodi i njenim stanovnicima.

Svakako pročitajte Elu – zaljubiti će te se. 😊


DOB: 3+

tvrdi uvez, 32 stranice

Autorica: Catherine Jacob

Ilustracije: Lucy Fleming

Prijevod: Katarina Ivanjek

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2021. – 89,00kn


 

Primjedbe

Popularni postovi