SMARAGDNA ŠUMA ŽELJA


Smaragdna šuma želja jedna je sasvim posebna, drugačija slikovnica. Ovo je slikovnica koja se čita samostalno, ali sama autorica na početku navodi kako je za potpun doživljaj ove slikovnice potrebno dvoje. Onaj koji čita i onaj koji sluša. Naime, ovo je bajkovita meditacija.

Zatvori oči. Opusti svoje tijelo. Tvoje vjeđe postaju teške i oči se mogu odmoriti. I tvoje ruke i noge postaju teške. Čitavo tvoje tijelo postaje teško i opušteno….

…Pripremaš se za bajkovitu priču čiji ćeš glavni junak biti ti. Oboji put svojim najdražim bojama, kreni na njega čarobnim zvjezdanim prahom. Duboki udah. Duboki izdah. Vrijeme je sa tvoj čudesni doživljaj započne.

Ovako započinje ova slikovnica, putovanje u čarobnu šumu u kojoj se želje ostvaruju. Dva jednoroga sa zlatnom kočijom prilaze i odvode te na jedan smirujući, čaroban put kroz neobičnu šumu punu svjetlećih, umiljatih stvorenja koja pomažu odagnati tugu, strah  i brige.

Onda krenete dalje. Ti. Cvrkutavi ptičji zbor. Vragolasta vjeverica. Živahni zečić. Lukava lisica. Ljupka srna. I medvjed Medeni. Baš ste živahno društvance. Put se spušta, dolje, dolje, zavija pored smaragdnog potoka koji se ulijeva u jezero. To je jezero baš posebno, u njemu se prelijevaju tvoje najdraže boje.

Čitajući ovu slikovnicu uživala sam u miru i čaroliji kojom odiše. Svaka rečenica, svaka ilustracija potiče vas da duboko dišete, opustite se i uživate u mašti. Ilustracije slikovnice zaista su prekrasne, prevladava zelena, smeđa i zlatna i to daj poseban ugođaj za one koji sami čitaju slikovnicu.

Ovo je slikovnica koja se čita opet i ponovo. I ono što je divno je što prilikom svakog čitanja može biti pomalo drugačija, jer dječja mašta je beskrajna. Smaragdna šuma želja pomoći će vašem djetetu da se opusti i uživa u vlastitoj mašti. A kasnije može i proučiti ove prekrasne ilustracije.

 

DOB: 5+

tvrdi uvez, 40 str.

Autorica: Petra Šuštar

Ilustracije: Zorana Živić

Prijevod: Anita Peti - Stantić

Izdavač i cijena: Planetopija, 2021. – 89,00kn

Primjedbe

Popularni postovi