Slikovnice o smrti



Smrt je vrlo teška tema i za nas odrasle, tema o kojoj ne volimo misliti, o kojoj ne volimo razgovarati. No ponekada smo suočeni sa situacijom da o toj nemiloj temi moramo razgovarati s djecom. U zadnje vrijeme na policama naših knjižara pojavile su se slikovnice koje govore upravo o smrti. Ovdje vam donosim njihov popis. Neke o temi govore direktno, neke manje direktno, ali sve će vam poslužiti kao dobar saveznik za razgovor s djecom.

ZAŠTO SVE UMIRE? - Katie Daynes, Christine Pym



Divna slikovnica puna prozorčića za otvaranje prikazuje nam životni ciklus. Puna lijepih ilustracija, pitanja i odgovora na temu smrti i kako se nositi s njom, slikovnica je primjerena djeci mlađe dobi. 

Zašto se noću često lošije osjećam?

Zato što tvoj um tad ima više vremena za tužne misli. Pokušaj se udobno smjestiti i ušuškati uz lijepu priču za laku noć. Kad ti bude toplo i osjetiš da si pospan, ugasi svjetlo.



Recenziju slikovnice možete potražiti ovdje: 
https://carobnisvijetbajki.blogspot.com/2021/04/zasto-sve-umire.html

Izdavač : Profil knjiga


PATKA, SMRT I TULIPAN – Wolf Erlbruch


Slikovnica koja nam priča priču o patki koja sretne smrt. Vrlo brzo patka saznaje da ju Smrt zapravo prati cijeli život. I iako je u početku bila u velikom strahu Patka polako upoznaje Smrt i s njom provodi vrijeme razgovarajući upravo o životu i smrti. Patka s vremenom Smrt prihvaća kao prijateljicu, nekoga tko je sastavni dio života.

Smrt se prijateljski nasmijala. Bila je ona zapravo sasvim zgodna, ako si zanemario tko je ona – dapače, prilično zgodna.


Recenziju slikovnice možete potražiti ovdje: https://carobnisvijetbajki.blogspot.com/2019/02/patkasmrt-i-tulipan.html

Izdavač: Ibis grafika


ŽIRAFICA JE TUŽNA JER DJEDA VIŠE NEMA – Tatjana Gjurković i Tea Knežević


Slikovnica Žirafica je tužna jer djeda više nema dio je serijala o emociji tuge. Ova slikovnica primjerena je za djecu najmlađe dobi, sa svojim jednostavnim i lako razumljivim tekstom i predivnim ilustracijama Jelene Brezovec.

Ova slikovnica bavi se osjećajem tuge zbog gubitka voljene osobe. Žirafica i njena obitelj provode svoje vrijeme na moru u igri i veselju kada odjednom tati zazvoni mobitel. Tata saznaje uznemirujuće vijesti o djedu i cijela obitelj odmah kreće kući put bolnice. U bolnici žirafica ispituje mamu i tatu mnoga pitanja, a osjeća i da su svi nekako čudni i da se događa nešto ružno. Jednoga dana mama i tata joj kažu da djed više nije s njima, da je umro. Žirafici nije jasno što to znači no ubrzo shvaća da iako djed fizički više nije s njima on zauvijek živi u njihovim srcima.


Kada radimo ono što smo radili s njim, onda on živi u nama, primjerice kad plešemo ili pjevamo kao što je on to radio. Ili kada pričamo o njemu i kada gledamo njegove fotografije. Onda je on s nama, na drugačiji način, ali je s nama – objasni tata i nježno zagrli svoju žiraficu.

Na kraju ove divne slikovnice nalaze se i savjeti za roditelje o tome što je to tuga, kako ju prepoznati i što činiti kada je dijete tužno.

Izdavač: Evenio


PLAČI, SRCE… - Glen Ringtved i Charlotte Pardi


U ovoj priči baka je teško bolesna. Četvero unučadi pokušava smisliti kako spriječiti dolazak Smrti, koja ipak dolazi. Smrt dolazi na vrata mirno, ima dovoljno vremena da djeci ispriča priču koja će im pomoći shvatiti kako je umiranje sastavni dio života i kako će baka i dalje živjeti u njihovim srcima.

Četvero je djece sjedilo za stolom u malenoj kuhinji. Dvojica dječaka i njihove mlađe sestrice. Na čelu stola sjedila je sablasna pojava zaogrnuta crnim plaštem. Lice joj je bilo skriveno pod kukuljicom iz koje je samo stršao šiljati nos. Vani pred vratima stajala je njezina kosa. Bila je to Smrt.



Izdavač: Artresor naklada


DJEDOV OTOK -Benji Davies

 

Predivna slikovnica, veličanstvenih ilustracija i boja, tematike koju ne bi očekivali od ovako šarene slikovnice… ali da, i ova slikovnica bavi se temom koja nam svima nanosi bol, temom smrti.

Jednoga dana, kao i mnogih do sad, dječak Vid dolazi u kuću svoga djeda. Pronalazi ga na tavanu na kojemu nikada do sad nije bio, tavanu punom svakakvih čudesa i najčudesnijim od svega velikim brodskim vratima. Djed dopušta Vidu da ta vrata odškrine i zajedno se nađu na palubi ogromnoga broda koji kreće na svoju plovidbu među morem antena, dimnjaka i krovova. Nakon mirne plovidbe, usprkos nemirnom moru, djed i Vid nađu se na KOPNU! Nakon što se iskrcaju u gustoj prašumi punoj šarenila biljaka i životinja, ovaj dvojac počne sebi stvarati ugodno mjesto za život i dobro se zabavljati. No u jednom trenu dolazi vrijeme za povratak kući. No ovoga puta na putovanje kreće samo Vid jer djed želi ostati na otoku. I iako iznenađen, sa spoznajom da će mu djed jako nedostajati, Vid stavlja svoj šešir na glavu i vraća se brodom kući. Idući put kada dođe u djedovu kuću, djeda tamo više nema, a nema ni dokaza da se njihovo putovanje uopće dogodilo. No u tom trenu Vid začuje kuckanje po prozoru.. 😊


Bilo je to savršeno mjesto. Vid je poželio da ondje ostanu zauvijek. No znao je da se bliži vrijeme polaska. – Vide, želio bih ti nešto reći. – kaza mu djed.- Znaš… razmišljam o tome da ostanem. – Stvarno? Upita Vid. – Nećeš biti usamljen? – Ne… mislim da neću. – nasmiješi se djed. Na rastanku je Vid zadnji put zagrlio djeda. Jako će mu nedostajati.

Divna slikovnica koja će vam dugo ostati u srcu….

Recenziju slikovnice pronađite ovdje:

Izdavač: Meandar Media


OCEAN DO NEBA – braća Fan


Dječak Finn živi pored mora. I ono živi pored njega. Svaki pogleda na to beskrajno plavetnilo podsjeća ga na priče koje mu je pričao djed kojeg više nema. Priče o mjestu gdje ocean dodiruje nebo. Kako bi mu odao počast Finn sagradi brod. Brod za dugu plovidbu, onakav kakav su planirali napraviti zajedno. Gradnja broda umorila je Finna koji je malo zadrijemao u potpalublju. A kada se probudio, kreće na prekrasno putovanje otvorenim morem prema čarobnom mjestu o kojemu mu je pričao djed...

Zlatna je riba zaplivala prema mjesecu. Finn za njom. Htio ju je pozdraviti. Imao je toliko pitanja, ali čuo je kako ga neki glas doziva u daljini…


U ilustracije i način pripovijedanja priče braće Fan zaljubila sam se na prvu. Ovo je slikovnica koja govori o čežnji, ljubavi i pokušaju da se približimo osobi koje na žalost više nema.

Izdavač: Meandar Media


FANTASTIČNE LETEĆE KNJIGE G. MORRISA LESSMOREA – William Joyce


 Priča započinje prikazom gospodina Morrisa koji u svom zelenom naslonjaču, na terasi svoje zgrade, sjedi i čita knjigu. S njegove lijeve i desne strane vidimo hrpice naslaganih knjiga, a i sam njegov život bio je knjiga koju je sam uredno pisao. U jednom trenu zapuše snažan vjetar, sivilo obuzme cijele stranice i u potpuno poharanom gradu preživi samo jedna knjiga. Ona gospodina Morrisa Lessmorea u kojoj više nema ni jednoga slova. Sve u njegovom životu, pa i njegovu priču, odnio je vjetar… i tako gospodin Morris krene lutati.

U jednom trenu sretne leteću damu, u tom trenu se u slikovnicu vraćaju i boje, koja pošalje Morrisu jednu od svojih knjiga ukrašenu Humptyjem Dumptyem koja ga odvede u čarobnu biblioteku. Gospodin Morris postane bibliotekar koji je uživao slušati priče knjiga, liječio ih, radio im doručak i oblačio u omote.

Leteća je dama znala da Morrisu samo treba dobra priča, pa mu je poslala onu koju je najviše voljela. Taj je svezak bio srdačan momak i odmah je Morrisa pozvao da pođe s njim.

S vremenom je Morris ponovo počeo pisati vlastitu priču. S vremenom i gospodin Morris ostari i odlazi. Knjige ostaju tužne, jer tko će se sada o njima brinuti, tko će ih sa strašću čitati? No tada se na vratima pojavljuje djevojčica i krug kreće ispočetka.

Ovo nije slikovnica koja direktno govori o smrti, ona govori o ljubavi prema životu, prema knjigama, ciklusu života. I meni osobno je jedna od najdražih. Toliko je životnih priča protkano kroz ovu slikovnicu da vas ona jednostavno ne može ostaviti ravnodušnima.

Izdavač: Meandar Media


MOJ TATA SE SMANJUJE – Ema Pongrašić


 Predivna slikovnica posvećena tati, o dječaku koji kako raste otkriva kako se njegov tata polako smanjuje. Kad je bio mala beba, njegov tata je bio visok kao div, rukama je moga dohvatiti mjesec i sunce, a čim je dječak krenuo u vrtić tata se malo smanjio, bio je visok do stropa. Kroz cijelu priču pratimo segmente dječakova odrastanja, polazak u školu, završetak škole, odlazak na fakultet, prvi posao, pri čemu se njegov tata sve više i više smanjivao sve dok jednoga dana nije postao nevidljiv. Ali dječak nije bio tužan.


Ali ja neću biti tužan što je moj tata nevidljiv. Jer tada će biti taman toliko mali da stane u moje srce. A onaj tko je u vašem srcu, ostaje s vama zauvijek.

Ni ova slikovnica ne govori direktno o smrti, ali jednoga dana dječakovog tate jednostavno više nema…

Meni osobno je ovo jedna divna slikovnica koju brižno čuvam u svojoj kućnoj biblioteci i od srca vam ju preporučam.

Izdavač: Kreativna mreža


Primjedbe

Popularni postovi