NA NEBU - Izumi nadahnuti prirodom



Znate li da:
  •           su prvi putnički avioni konstruirani 1910.ih, ali je letenje postalo dostupno tek 1950- ih u Americi?
  •           su braća Wright (1903.) djelomice nadahnuti golubovima, konstruirali i poletjeli prvim uspješnim avionom?
  •       je vlak -  metak 1990. jurio  brzinom od oko 210 km/h pri tome stvarajući zvuk poput pucnja, sve dok inženjer Eiji Nakatsu, strastveni promatrač ptica nije poboljšao njegovu aerodinamičnost?
  •       su vijetnamski graditelji na krovove nekih zgrada zasadili stabla kako bi snizili temperaturu zraka u okolini i poboljšali kvalitetu zraka?
  •       američki znanstvenici razvijaju „umjetno lišće“ koje iskorištava sunčevu energiju za proizvodnju goriva iz vode i ugljikova dioksida?


Mnoštvo ovakvih zanimljivosti možete pronaći u ovoj odličnoj slikovnici za djecu koju je za nas nedavno pripremilo Znanje. 


Tijekom povijesti, za svoje izume, znanstvenici su nadahnuće tražili u biljkama i životinjama koje su se razvijale milijunima godina, neprestano se prilagođavajući i napredujući.

Slavni Leonardo da Vinci ( 1452. – 1519.) osim svojih ostalih genijalnih djela, crtao je ornitopere – leteće strojeve koji zamahuju krilima. Ideja o letenju poput ptice nije poticala samo njegovu nego i maštu ostalih znanstvenika te smo upravo radi njih i njihove maštovitosti danas u mogućnosti raznim letjelicama istraživati nebo i putovati.

Neke su boje i tkanine napravljene s ljuskicama sličnim onima na leptirovim krilima pa se doima da im se bolje prelijevaju. Ta tehnologija nije samo lijepa nago i korisna jer su tkanine bez bojila mnogo bolje za očuvanje okoliša.  


No ptice i ostala leteća stvorenja nisu bili nadahnuće samo za avione nego i za vlakove, padobrane, jarbole, prozore u obliku šesterokuta, flasteri i mnoge druge umotvorine koje koristimo u današnjem svijetu.

Ova slikovnica svojim divnim ilustracijama i mnoštvom zanimljivosti  upoznaje malene čitatelje ne samo s izumima koje je čovjek osmislio, nego i s genijalnošću biljnog i životinjskog svijeta koji nam svojim posebnostima i ponašanjem nudi odlične ideje kako da poboljšamo svoj život.

Na početku slikovnice nalazi se kratak uvod i sadržaj,  a na samom kraju nalazi se i pojmovnik (koje jaaaako volim u slikovnicama).

Kad netko jede lišće kišobranaste trnaste akacije, ona ispusti plin koji druge akacije upozorava da u lišće pošalju tanin. Ljudi piju tanin u čaju i kavi, ali u velikim je količinama štetan za biljojede. Međutim, žirafe su naučila tu taktiku pa jedu lišće uz vjetar gdje upozoravajući plin još nije stigao.

DOB: 5+

Broj stranica: 40

Uvez: tvrdi

Autor: Harriet Evans

Ilustracije: Goncalo Viana

Prijevod: Rudjer Jeny

Izdavač i cijena: Znanje, 2020. – 89,90kn

Naslov originala: In the sky

Primjedbe

Popularni postovi