VERA I JEDNOBRK



Djevojčicu Veru već smo upoznali u slikovnici Vera među knjigama u kojoj djevojčica sa svojom sestrom odlazi u knjižnicu i otkriva kakva se sve čuda u njoj kriju. U ovom nastavku Vera treba otići u bolnicu na pregled.

A bolnice su pomalo zastrašujuće kada si malen, pa čak i za neke odrasle.


-        Vera, što se dogodilo? – pitali su mama i tata uglas s vrata Verine sobe.
-        Rekli ste da danas idem u bolnicu – odgovorila je Vera tužno. Nije se ona bojala ni doktora ni bolnica samo joj se nekako nikako nije išlo. – A možda ćete me opet tamo ostaviti kao i prošli put i tko zna kad ćete opet doći po mene.

Naime Vera ima jedan mali problem, malo joj „bježi“ oko pa treba otići na kontrolu kod doktora za oči. U bolnicu. Gdje je posljednji put ostala tri dana. Mama joj pokušava objasniti da nije bolesna i da neće ostati u bolnici nego samo ide na pregled kako bi mogla dobiti nove naočale. Osobno sam se ovdje nasmijala, jako… jer ako je Vera imalo poput ostale djece svi znamo kako takva objašnjena obično teku i koliko je roditeljske volje i snage potrebno da bi se djetetu objasnilo.  Ilustratorica Vanda Čizmek odlično je prikazala ova Verin mrki pogled dok gleda mamu koja joj objašnjava i grli svoju plišanu igračku. Točno mogu zamisliti kako joj u jednom trenutku govori „Neću“. 😊
Tek kad je mama rekla da u bolnicu može povesti i svog plišanca Jednobrka Vera pristaje ustati iz kreveta i poći na pregled.


Ubrzo stižu do bolnice i Vera čvrsto držeći Jednobrka u čudu gleda sve te užurbane ljude. Ubrzo je na red došla i Vera koja je hrabro zakoračila kroz vrata očne ambulante kada je bila prozvana. I gle čuda, čim se našla u ordinaciji sve njene brige nestale. Ambulanta je bila puna zanimljivih stvari koje su joj doktorica i medicinska sestra pokazivale. Doktorica je pregledala oči i Veri i Jednobrku, čije su oči bile sasvim uredu ali mu je trebalo sašiti malu rupicu na trbuhu koju je Vera odlučila izliječiti kod kuće. I tako je i ova Verina pustolovina završila sa smiješkom i srećom.

Vera, mama i Jednobrk o(d)zdravili su i sretni izašli iz bolnice. Vera će dobiti nove naočale, Jednobrk mali končić na trbuhu, a mama je već dobila veliki osmijeh na licu.


Vera i Jednobrk odlična je slikovnica koja će pomoći djeci shvatiti kako bolnica nije neko strašno mjesto kojeg se treba bojati, pogotovo kada u nju ideš sa svojom najdražom igračkom. Često sam čula roditelje kako djecu plaše s doktorima, injekcijama i sličnim djeci pomalo nerazumljivim i samim time zastrašujućim stvarima. Djeci treba objasniti stvari koje su im strane, pripremiti ih na to da će se i oni sami katkad naći u nekoj „zastrašujućoj“ situaciji kako bi to mogli kasnije lakše podnijeti. Jer kako očekujemo da će dijete biti smireno i neće se bojati ići kod doktora na injekciju ako smo ga prije toga s njom zastrašivali?

Ova slikovnica odlična je podloga za razgovor s djecom o strahu od doktora, jer djeca se vole poistovjetiti s likovnima o kojima slušaju, pogotovo kada u priči o njima sve završi dobro i na najbolji mogući način.


Na kraju slikovnice nalazi se tekst „VJEROVALI ILI NE“ u kojem su opisani pojmovi bolnica, optičari, vid, oko, strabizam, koje možete prokomentirati zajedno s djecom.
I za kraj, draga djeco budite hrabri i neustrašivi poput Vere! 😊

DOB: 6 +

Uvez: tvrdi

Autorica: Davorka Premec

Ilustratorica: Vanda Čizmek

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb, 99,00 kn

Primjedbe

Popularni postovi