Alba - riba koja živi sto godina



Upoznajte Albu, narančastu ribicu koja živi na predivnom koraljnom grebenu u staroj točkastoj školjci. Alba je voljela plivati uokolo po grebenu, okružena svojim prijateljima i skupljati predivne sitnice koje je brižno čuvala.

Alba je skupljala lijepe predmete. „Imam oko za te stvari“, rekla bi. Svake godine na svoj rođendan pronašla bi nešto posebno. Voljela je sve što je točkasto, prugasto i okruglo i neravno, šiljasto i upadljivo i zaobljeno, spiralno i maleno.


S vremenom je Alba skupila predivnu zbirku, no polako je počela primjećivati kako sve teže pronalazi lijepe stvari, a koraljni greben se sve više mijenja. Sve je više bilo ružnih, nepoznatih predmeta i njeni prijatelji počeli su odlaziti.

Jedne godine, Alba je s tugom shvatila da su svi njeni prijatelji otišli  i da nema s kim proslaviti svoj rođendan. Tužno je nastavila plivati sve dalje od svoga doma u želji da ipak pronađe nešto lijepo. I pronašla je, predivan biser u vrlo neobičnoj školjci. Čim se uvukla u nju u želji da uzme biser, Alba je shvatila da neće tako lako moći izaći, a struja ju je nosila sve dalje i dalje. Odjednom je Alba doplutala do površine i osim velikog čudnovatog svijeta vidjela hrpe onih stvari koje su onečistile koraljni greben. Struje su odnijele Albu do plićaka, u kojemu ju je iduće jutro pronašla jedna djevojčica.


Pogledala je ribu zarobljenu u boci koja se jedva micala. „Izbavit ću te“, rekla je. Zatim je pogledala plastične boce i vrećice razbacane po cijeloj plaži. „To je sve sigurno iz mog grada.“ Shvatila je da mora nešto učiniti. „Mislim da je vrijeme za pospremanje.“ Alba je zamigoljila u njezinim rukama. „Ne brini. Vratit ću te natrag u ocean čim tamo opet bude sigurno.


I tako je i bilo. Djevojčica je ispričala ostalim stanovnicima grada na obali kako je pronašla Albu i uskoro su se svi udružili i malo po malo, očistili more i obalu, vrativši koraljnom grebenu stari sjaj, a Albu su tada vratili u more.

Ova slikovnica prekrasno je štivo za djecu (ali i nas odrasle) da nas podsjeti i osvijesti kako moramo čuvati naša mora i što prije zasukati rukave i potruditi se očistiti sve ono što smo zabrljali. Posljedice onečišćenog mora osjećamo već neko vrijeme, a sada situacija postaje alarmantna. Moram priznati da me plaši pomisao da se jednoga dana moje dijete neće moći kupati u čistom moru ili jesti njegove plodove, da će životinje koje ja danas poznajem kao morske stanovnike postati samo sjećanje i lijepa uspomena. A ovakvim ponašanjem čovjeka prema prirodi nismo daleko od toga.


Svake godine na moru vidim koliko se ljudi neodgovorno ponašaju prema našoj divnoj obali, vidim ih kako iz mora vade ježince i ostavljaju ih da uginu na suncu, kao vade periske, na plaži ostavljaju kojekakvo smeće i bacaju u more sve i svašta. I užasava me to što vidim. Pogotovo kada su glavni akteri za takve užasne stvari roditelji koji bi trebali služiti kao primjer svojoj djeci. A to je samo djelić onog lošeg ponašanja čovjeka prema moru.

Smatram kako bi ova slikovnica trebala pronaći svoj put do svakog doma, svake obitelji, svakog djeteta, kao bi ih potaknula na razmišljanje i kako bi naše mališane upoznala s ekološkom situacijom mora.

Slikovnica o Albi inspirirana je ribom koju na engleskom zovu rougheye rockfish – što znači da ima čudne oči i uglavnom obitava na stjenovitom morskom dnu. Ona živi u dubinama Tihog oceana i zapravo je jako slična našoj škarpini. Pronađena je blizu Aljaske a doživjela je čak 205 godina.
Slikovnica ima i jedan odlična dodatak – na kraju se nalazi poglavlje „Možeš li pronaći…?“ u kojem su predstavljeni još neki stanovnici koraljnog grebena i poglavlje „Kako možemo sačuvati more“ s važnim uputama o tome kako se plastika ponaša u prirodi i što učiniti kako bi pomogli sačuvati naša mora i oceane.

Sve u svemu, ovo je odlična slikovnica predivnih, životopisnih ilustracija i snažnom porukom koju moramo što prije prihvatiti!

DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Autorica i ilustratorica: Lara Hawthorne

Prijevod: Nataša Ozmec

Izdavač i cijena: Planetopija,  2020. – 95,00kn

Naslov izvornika: Alba: The Hundred Year Old Fish


Primjedbe

Popularni postovi