CVJETIĆ



Djevojčica Mara voli cvijeće, biljke i životinje. Jednoga dana njena obitelj seli se u novi grad. Majka joj obeća kako će u novom domu imati i novi vrt. No nažalost, Mara ubrzo shvati kako u gradu nema mjesta ni za stabla jabuke i za narcise.

Umjesto krivudavih puteljaka i lišćem obraslih skrovišta, Mara je naišla samo na mrzovoljnu mačku. I kutije. Mnogo kutija. Mari je nedostajala igra s prijateljima, slušanje cvrkuta ptica u krošnjama jabuka, skupljanje stvarčica za staklenku s blagom.


Mara je odlučila sama sebi napraviti svoj vrt u kući no kutije koje je brižno oslikala i posložila vrlo su brzo nestale. Zatim je odlučila potražiti komadić vrta u gradu… tražila je i tražila sve dok nije  otkrila obližnji park s ljuljačkama na kojemu se čuo cvrkut ptica. No to nije bilo sve, potrčavši za ptičicom Mara ugleda predivan izlog prepun raznih biljaka, šumu u koju je pobjegla ptica. No šuma je bila zatvorena, u nju Mara nije mogla ući. Čekala je i čekala ali ptica nije izlazila.

A onda se nešto dogodilo… što? Morati ćete otkriti sami. 😊

Inspiraciju za ovu slikovnicu Anna Walker dobila je zbog jednog izloga pred kojim je stajala u Parizu za vrijeme obiteljskog odmora. U izlogu je bila šuma. Mali komadić zelenila u tako velikom 
napućenom gradu.


Pogledajte malo bolje, koliko livada, šuma i parkova za odmor na travi i u hladu drveća ima vaš grad? Sve manje zar ne? Beton i zgrade preuzimaju zelena polja i livade. Iz tog razloga ljudi sve više njeguju biljke u svom domu, svom komadići vrta. Zelenilo nam je jako bitno, a sve nas manje okružuje. Sve više vidim ljude koji u svom domu imaju neki zeleni kutić, svoju malu oazu u kojoj uzgajaju makar začinsko bilje kako bi se ponovo vratili prirodi. Pa i sami smo doma uredili svoj biljni kutak i jako me veseli kada neku biljčicu koja mi treba za pripremu hrane uberem u svom vrtu.. <3
Ako još niste, budite i vi kao Mara, unesite malo biljaka u svoj doma, vrt na balkon, odmah će vam biti ljepše. 😊

Sve je više knjiga i slikovnica koje svojom tematikom potiču na očuvanje prirode, okoliša i odgovornog ponašanje prema planetu. I ja ih s veseljem pozdravljam. Predugo smo se prema prirodi odnosili neodgovorno, vrijeme je da to stane.

Ovo je divna slikovnica koja osim lijepe priče sadrži i prekrasne, nježne ilustracije u koje smo se zaljubili. Volim takve jednostavne, a opet posebne ilustracije koje bi mogla dugo promatrati i iz kojih možete puuno toga iščitati. 
Uživajte u ovoj slikovnici. 


DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 20

Autorica i ilustratorica: Anna Walker

Prijevod: Marija Ott Franolić

Izdavač i cijena: Školska knjiga, 2020. –  75,00kn

Naslov izvornika: Florette

Primjedbe

Popularni postovi