Vrijeme je za spavanje, Trnoružice!




Za serijal Bajke koje su pošle po krivu, nakladnika Turistička naklada već ste sigurno čuli i ne sumnjam barem neku pročitali. I sigurna sam da se jednako kao i nama i vama sviđaju ove neobične slikovnice koje kreću kao sasvim poznata bajka da bi završile potpuno neočekivano. Dodatni plus slikovnica je i to što se svaka od njih bavi jednom važnom temom.

Nedavno su izašle dvije nove bajke Ne kopaj nos Pinokio i Vrijeme je za spavanje Trnoružice. S obzirom da Pinokia još nismo imali priliku čitati, danas vam predstavljam novu, zabavu slikovnicu o dobro nam znanoj Trnoružici, u priči koja govori o važnosti sna.

A priča kreće poznato… jednom davno kralj i kraljica organizirali su proslavu povodom rođenja svoje lijepe kćeri Aurore, na koju su bile pozvane sve vile osim jedne… Zla vila, jednako kao i u originalu bajke, pojavila se na kraju darivanja i na Auroru bacila kletvu koja će se desiti na njen 16.-ti rođendan.

Aurora nije voljela spavati. Kao beba plakala bi po cijele noći a kako je odrastala nalazila je druge zanimljive stvari koje je mogla raditi dok bi ostali spavali. Igranje igara, čitanje, skakanje po krevetu i papanje slatkiša bila su joj omiljena zabava, a pred jutro, kada bi ju svladao umor bila bi pospana i mrzovoljna.

Što umornija, to mrzovoljnija! Vikala bi na svakoga tko bi joj se približio ili obratio. Druga su je djeca zvala Aurora Vikalo i nisu se družila s njom. Ne samo da je imala ogrooomne podočnjake, nego je i postala vrlo, vrlo nespretna, stvari bi joj stalno ispadale, stalno je nešto rušila, spoticala se o ili udarala u namještaj.


Na svoj šesnaesti rođendan, kao i svakoga dana do tad, probudila se umoran i mrzovoljna, ljutito je hodala po dvorcu sve dok nije naišla na sobu koju nikada nije vidjela. A u njoj je, pogađate, bilo vreteno. Aurora se ubola u prst i zaspala snom od 100 godina, kao i svi ostali žitelji dvorca.

Jednoga dana hrabri princ probio se do dvorca i našao usnulu princezu. Poljubio ju je i ona se probudila. I znate što? Aurora nije bila ni ljuta, ni mrzovoljna. Bila je vesela, sretna i odmorna. Kralj i kraljica koji su se također probudili iz začaranog sna nisu mogli vjerovati svojim očima kada su vidjeli koliko se Aurora promijenila nakon što se naspavala. Auroru više nitko nije zvao Aurora Vikalo, a ona i princ vjenčali su se i bili sretni zajedno.

Vrijeme je za spavanje Trnoružice još je jedna u nizu odličnog serijala bajki koje volimo  i kojem rado čitamo. Poučne i zabavne. 

 
DOB: 3+

Uvez: meki

Autor: Steve Smallman

Ilustrirao: Neil Price

Izdavač i cijena: Turistička naklada, 2020. – 49,00kn

Naslov izvornika: Get Some Rest, Sleeping Beauty!

Primjedbe

Popularni postovi