PLAČI, SRCE...



Smrt je tema o kojoj ne volimo pričati s djecom. No, na žalost, kad tad i ona postane dio djetetove stvarnosti. A tada na scenu nastupa pitanje kako objasniti djetetu što je to smrt i kako se nositi s njome. O tako teškim temama ponekada je lakše razgovarati uz medij poput slikovnice koja će nam pomoći dočarati djetetu ono što mu želimo reći.

Plači, srce izvrsna je slikovnica koja govori upravo o temi smrti. U njoj je smrt prikazana kao neželjeni gost, gospođa za svi znaju da postoji ali nije rado viđena. I ona se jednoga dana pojavljuje na vratima četvero djece koja žive s bakom.

Djeca odmah znaju zašto je Smrt došla, jer njihova bolesna baka leži u krevetu, ali naravno, oni to ne žele i ne znaju zašto se to mora desiti, te pokušavaju Smrt zadržati što više kao bi odgodili taj tužni trenutak.


Ponudili su stoga Smrti kavu. Kad god bi Smrt ispila, najstariji dječak prišao bi s vrčem kave. „Jeste li za još malo kave?“ upitao bi ljubazno. Smrt bi kimnula jer voli kavu. Najmilije joj je kad je jaka i crna kao noć.

Smrt s njima sjedi za stolom i ispija kavu, crnu baš poput nje, a djeca sve više osjećaju kao se bliži jutro i trenutak kada će Smrt otići. A sa sobom će povesti i baku. Smrt je ovdje prikazana kao umorna starica koja djeci priča zanimljivu priču o dva brata Čemeru i Jadu i sestrama Radosti i Sreći koja će im pomoći bolje razumjeti zašto ljudi, i živa bića općenito umiru, i zašto se umiranja ne bi trebali bojati.

Jer kako Smrt kaže „Isto je tako sa životom i smrću“, reče. „Što bi vrijedio život da nema smrti? Tko bi se radovao suncu da nikad nema kišnog dana? I tko bi čeznuo za danom kad ne bi bilo noći?“


Ova slikovnica ima nekoliko lijepih poruka koje ćete otkriti čitajući je. Najvažnija od poruka je ona da je smrt sastavni dio života , a Smrt će djeci svojom pričom pokušati objasniti da oni koji su umrli zauvijek žive u našim srcima.

Jako je teško razgovarati o smrti s djecom, objasniti im taj prirodan proces, i zato smatram kako je dobro imati pomoć slikovnica kao što su ove. Slikovnica koje će nam biti saveznici u tim teškim trenucima o kojima moramo razgovarati jer su jednostavno neizbježni, ma koliko god bolni bili.


DOB: 6+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 30

Izdavač i cijena: Artresor naklada, Zagreb,  - 80,00 kn

Autorica: Glenn Ringtved 

Ilustratorica:  Charlotte Pardi

Prijevod: Mišo Grundler

Naslov izvornika: GRӔD BLOT HJERTE


Primjedbe

Autor Ivan rekao je…
Sličnu temu obrađuje i odlična Ferićeva slikovnica San ljetne noći.

Popularni postovi