Patka, Smrt i tulipan



Priča Patka, Smrt i tulipan, govori o patki koja na svom putu sretne smrt. O da, Smrt. 
Patka je u početku bila izbezumljena spoznajom da je smrt u njenoj blizini ( no u priči se ispostavilo da ju smrt prati cijeli život), no s vremenom ju oprezno upoznaje i prihvaća. Patka i Smrt provode zajedno cijelo ljeto. Dane provode u igri i opuštanju uz jezero ali i razgovarajući o životu i smrti. Kako polako nestaje onaj osjećaj nelagode kojim je Patka u početku bila sputana, ona se polako opušta u blizini Smrti i njihov odnos postaje prijateljski. Patka se polako miri sa spoznajom da je Smrt  uvijek tu negdje u blizini i upravo zbog njihovih  razgovora prihvaća činjenicu da je smrt  sastavni dio života. 


Moram priznati da sam se pročitavši naslov ove slikovnice jako iznenadila i u početku nisam znala što bi mislila. Pa sam ju pročitala nekoliko puta i pustila da se dojmovi slegnu. Ovo je zbilja jednostavna priča i upravo ta jednostavnost oduševljava. Iako to ne želimo sebi priznati, smrt kao smrt je uvijek tu negdje. I nikada ne znamo kada će doći po nas. Sve u ovoj slikovnici zapravo je vrlo realno, htjeli mi to sebi priznati ili ne. Ona odiše senzibilnošću, iskrenošću i inteligencijom i sigurna sam da ćete nakon čitanja zastati i razmisliti. Možda će vam se svidjeti, možda ne, ali od ove priče ne možete pobjeći.  Pročitajte ju.


Smatram kako je ova slikovnica odlična podloga za onaj razgovor s djecom o temi o kojoj ne volimo pričati. Vrlo je konkretna i bez okolišanja. A takve knjige me uvijek pozitivno iznenade i jednostavno mi se uvuku pod kožu.

Njemački ilustrator i pisac Wolf Erlbruch osvojio je brojne nagrade za svoja djela, a među njima se našla i najveća nagrada za dječju književnost Astrid Lindgren (2017. –te godine).

Napisao je 10 knjiga i ilustrirao gotovo 50 drugih djela, u dječjoj književnosti u Njemačkoj je vrlo cijenjen.

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač: Ibis grafika, Zagreb 2018. – 90,00kn

Pisac i ilustrator: Wolf Erlbruch

Prijevod: Krešimir Krnić



Primjedbe

Popularni postovi