Krijesnica koja se zove baš kao ti



Jednom davno, u noći punog Mjeseca, planetu Zemlji darovana je posebna čarolija. Ta je posebna čarolija došla iz čarobne ZLATNE PRAŠINE. U noći punog mjeseca, zlatna se prašina rasprši zrakom, vjetar ju pronese i iz nje zalepršaju čudesna zrnca zlatne boje. Jedno zrnce tog čudesnog čarobnog praha dovoljno je da ispuni svaku želju koja je iz čistog SRCA proizašla.


Obično u svakom svom osvrtu ubacim citat iz slikovnice ili knjige koji mi se posebno svidio. Dok sam čitala slikovnicu i bilježila neke bitne stvari koje vam želim reći o njoj, i usput tražila citat, shvatila sam da bi zapravo mogla prepisati cijelu slikovnicu... jer ova priča je zaista posebna. Ovo je priča o krijesnici, o meni i tebi. Ovo je priča o svima nama koji ju čitamo. O velikima i malima. Ova slikovnica puna je mudrosti koje je bitno osvijestiti sebi i drugima.  Čitajući ju uživala sam u umirujućim riječima kojima obiluje ova priča i divnim ilustracijama. Naprosto opuštajuće.

Ovo je priča o svima nama, našoj unutarnjoj snazi i želji te našoj moći za promijeniti svijet. Zapravo je svatko od nas malena krijesnica na ovome svijetu i svojim riječima i djelima utječemo na tuđe živote. Na ovaj ili onaj način. Ponekada je samo lijepa riječ dovoljna da nekome uljepšamo dan. I samim time postanemo mali djelić svjetlosti u tom trenutku.


Ponekada je naše svjetlo malo manje sjajno, i potrebna mu je pomoć onoga drugog  da bi sjajilo jače, i zato je važno djeci objasniti da nije sramota tražiti pomoć drugoga, ili pružiti istu, već naprotiv, to nas može samo oplemeniti.

Iako malene, krijesnica u sebi nose veliku snagu. Krijesnica se ne boje mraka. One znaju da u sebi imaju SVOJE SVJETLO.

U ovom ljutitom svijetu, kako u priči piše, živi malena Krijesnica koja se zove baš kao ti.  I ona želi promijeniti taj svijet. Učiniti ga boljim, ispunjenijim, ljepšim. Kako i što će se dogoditi u priči prepuštam vam da pročitate sami. Jer bilo bi šteta da vam ja uzmem taj užitak.

U svakom slučaju ne sumnjam da će vam se ova priča svidjeti.  Na samom kraju slikovnice nalaze se i zadaci koji su vezani za priču a koje možete raditi sa svojom djecom. Ili oni s društvom.  A tu je i posebna poruka malene krijesnice. Uživajte!

DOB: 4+

Uvez: meki

Broj stranica:

Izdavač: Mind Ability d.o.o., Zagreb 2018. - 65,00kn

Autorica: Nataša Jukić

Ilustracije: Dona Tomić

Primjedbe

Popularni postovi