Zlatni ključić i Maša i medvjed



Nedavno su nam dobri ljudi iz Znanja na recenziju poslali njihove dvije prekrasne nove slikovnice. S obzirom da smo ponosni vlasnici i ostalih njihovih izdanja iz te edicije znala sam što očekivati ali moje oduševljenje ljepotom slikovnica nije bilo ni najmanje umanjeno. Obje slikovnice prekrasno su ilustrirane bajke na koje smo već možda pomalo zaboravili.


Prva slikovnica je Zlatni ključić, bajka koju je napisao Aleksej N. Tolstoj. Ovo je zapravo obrada Pinocchija Carla Collodija. Ideju za ovu priču Tolstoj je dobio kao dijete, kada su mu pročitali samo prvi dio priče o Pinokiju pa je ostatak izmislio sam. U Zlatnom ključiću glavni lik je lutak Buratino. Ime Buratino izvedeno je iz talijanske riječi burattino – što znači drvena lutka.

Ova priča doživjela je veliku popularnost učinivši Buratina ikonom sovjetske popularne kulture.
Jednako kao i Pinokio, Buratina je iz drveta izdjeljao orguljaš Karlo. Bilo je to magično drvo te je lutak odmah oživio. Lutkov dugačak nos u ovoj priči rezultat je Karlove nespretna izrade (a ne Pinokijevih laži). Tolstojeva priča već iz početka se u nekim nijansama razlikuje od Pinokija a kako se Zlatni ključić bliži kraju uvidjet ćete kako je on različit od Pinokia. Sve te razlike ostavljam vam da pročitate sami.



Pisac: Aleksej Nikolajevič Tolstoj  
Prepričala: Gordana Maletić
Prilagodila i lektorirala: Nataša Pejić



Druga slikovnica je prekrasna ruska priča o Maši i medvjedu. Jednom davno živjeli su baka i djed i njihova unučica Maša. Jednoga dana djevojčica Maša otišla je s prijateljicama u šumu u kojoj se berući jagode izgubila. Umjesto puta kući djevojčica je pronašla prekrasnu kolibicu u koju se sklonila misleći kako će joj njen stanovnik pomoći pronaći put kući. No koliba je bila vlasništvo medvjeda koji je zapravo bio vrlo usamljen. Medvjedu se svidjela ideja da s njim živi malena djevojčica i nije joj želio pomoći. No ona ga je nadmudrila. Kako? Morati ćete otkriti sami.

Priču o Maši i medvjedu u jednoj skraćenoj verziji možete pronaći u knjizi Priče iz cijelog svijeta (također Znanje). No ova mi je verzija ipak draža. ;)


- prema ruskoj narodnoj bajci prepričala Svetlana Kurćubić Ružić

Prilagodila i lektorirala: Nataša Pejić


Obje slikovnice krase prekrasne ilustracije ilustratorice Ane Grigorjev koja nam je zaista divno dočarala obje priče. Bogatstvo detalja i boje i same ilustracije daju ovim knjigama onu čaroliju zbog kojih su zaista posebne i vrijedne vaše pažnje. Od srca vam ih preporučam.

Ako još niste svakako potražite i ostale knjige iz ove edicije jednako su čarobne ( Snježna kraljica, Palčica, Čarobnjak iz Oza, Orašar i kralj miševa i Princeza u magarećoj koži.)
A vidjela sam da je gospođa Grigorjev ilustrirala još dvije knjige koje se također nadam da će nam za naše tržište pripremiti Znanje.

Uživajte u čitanju!

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 62

Izdavač: Znanje, Zagreb 2019. – 79,00kn

Ilustrator:Ana Grigorjev

Primjedbe

Popularni postovi