DING DONG PRIČE


    

Ding dong, oglasilo se zvono na vratima. Potrčala si otvoriti. „Ideš u šetnju?“ upitala je kraljevna iz dvorca. U rukama je držala svoje kraljevske cipelice, grickala je slamku, a malena kruna bila joj je zadjenuta za pojas. Bila je nekako raskuštrana i bilo joj je dosta. Išla si s njom u dvorac.

Ding dong priče knjiga je koju možete početi čitati s jedne ili s druge strane. Hoćete li prvo pokucati djevojčici koja živi iza plavih vrata ili dječaku koji živi iza crvenih vrata odlučite sami. Koju god varijantu da odaberete nećete pogriješiti. Jer iza svakih vrata skrivaju se priče. Iza plavih vrata krenuti ćete u pustolovine u pričama Kraljevna, Nindže, Gusari, Vještica, Vodenjačić, Svemirko, iza crvenih vrata priče su Vitez, Nindže, Gusari, Vještica, Vodenjačić i Svemirko. Da, dobro ste pročitali, priče imaju isti naslov ali svaka priča je drugačija. U jednoj verziji glavnu ulogu ima dječak a u drugoj djevojčica.

Ding dong, oglasilo se zvono na vratima. Bila je to vještica, ona mršava i puna bora. Nosila je crni ogrtač i šiljati šešir na glavi. „Jako mi je dosadno,“ rekla je kada te ugledala. Pozvala te na čaj i kekse. Dobro si poznavala tu vješticu. Uvijek je nešto izmišljala. Slijedila si je kroz mračnu šumu do močvare gdje je stajala koliba. Iskrivljena vrata su zaškripala i ušla si unutra. U kotliću na vatri ispuhujući velike mjehure krčkala se neka zelena bljuzga. Vještica te posjela za stol i poslužila te čajem. Bio je nekako čudno zelen i uvlas isti kao ona bljuzga iz kotlića.


Svaka priča počinje istom rečenicom „Ding dong, oglasilo se zvono na vratima.“ i vodi čitatelja u jednu posebnu pustolovinu. Pomalo me podsjećaju na one Disneyeve slikovnice koje sam imala kao dijete kada ste vi glavni lik u priči i sami birate kako želite da se priča razvija.


Priče su kratke i vrlo humoristične, a likovni su prikazani drugačije od onoga što bi prvo očekivali. U prvoj priči koju sam pročitala, onoj o kraljevni, očekivala sam da je kraljevna nježna, draga, vesela no ova je vrlo izbirljiva i stalno nešto prigovara. U suprotnoj priči, vitez nije hrabar i neustrašiv ratnik, on radije piše pjesme.. I tako i svi ostali likovi. Definitivno nisu ono što prvo od njih očekujete.

No znate tko je jaako hrabar? Vi, čitatelji. U ulozi dječaka ili djevojčice čitatelj postaje najhrabriji i najsnalažljiviji  lik u bajci i upuštajući se u ove neobične pustolovine u Ding Dong pričama. Priče možete čitati djeci, a oni malo stariji u pričama mogu uživati sami. Zabave i pustolovine sigurno neće nedostajati.  


DOB: 7+

Uvez: tvrdi

Autorica: Jana Bauer

Ilustracije: Bojana Dimitrovska

Prijevod: Krešimir Krnic

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb, 2019 – 99,00kn



Primjedbe

Popularni postovi