Ida i leteći kit



U kućici na stablu
u šumarku breza
živjela je djevojčica Ida.
Imala je žute gumene čizmice
i crvenu kosu.

Ida je često sjedila na trijemu
svoje kućice i razmišljala
što bi sve moglo postojati
onkraj Sunca, Mjeseca i zvijezda.

….jednoga dana njena se kućica jaaako zatresla, sve je u njoj podrhtavalo i Ida je provirila kroz prozor kako bi provjerila što se to događa. Kroz njen okrugli prozor Ida je ugledala veličanstveno oko jednog plavetnog kita. Nije to bio bilo kakav kit. Bio je to leteći kit koji je znatiželjnu Idu poveo na jedno divno putovanje ususret beskraju.


Probijajući se kroz zavjese oblaka,
čavrljali su o svemu i svačemu.
VELIKOM i MALOM.
Običnom i
n e o b i č n o m.
poznatom i nepoznatom.

Ida i kit na svom putovanju razgovarali su o nekim važnim životnim pitanjima. O tome što je uopće normalno, o životu, nedaćama koje nas ponekada snađu, novim prilikama, usamljenosti, prijateljima… Neobičan leteći kit (pomisao da tako velika i teška životinja zaista je neuobičajena) u priči ne predstavlja samo prijevozno sredstvo – on je vodič, prijatelj, učitelj i zaštitnik…

Ida je malena, znatiželjna djevojčica o kojoj kroz ilustracije otkrivamo puno više. Pogledajte samo te žute gumene čizmice koje Ida toliko voli da ih čak i njen krevet nosi. Ona je hrabra djevojčica, puna pitanja na koje traži odgovore. Ona na svijet oko sebe gleda s smiješkom, velikim očima, onako istinski dječje.


Idu je leteći kit poveo na putovanje na kojemu su razgovarali o mnogim važnim životnima pitanjima, koji ponekada muče i nas odrasle. Slikovnica nas zove na raspravu, filozofiranje, promišljanje o vlastitim idejama i istraživanje.

Ovo je jedna zaista divna slikovnica koja u sebi osim filozofskih pitanja prilagođenih djeci, sadrži i divne ilustracije koje možete duugo promatrati.  Ida s crvenom kosom i žutim čizmicama definitivno će vam se urezati u pamćenje.

Ida i leteći kit posebna je slikovnica i zaista vam je preporučam nabaviti za svoju kućnu biblioteku.


DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Autori i ilustratori slikovnice: Rebecca Gugger i Simon Röthlisberger

Prijevod: Dunja Flegar

Izdavač i cijena: Planet Zoe, Zagreb, 2019 – 99,00kn

Naslov izvornika: Ida und der Fliegende Wal


Primjedbe

Popularni postovi