Mala krtica



Ove prekrasne slikovnice o maloj krtici jako su me raznježile. Zaljubila sam se u ilustracije i tu neku ugodnu, umirujuću atmosferu kojom slikovnice odišu. Točno mogu zamisliti neku toplu kolibicu u šumi, čuti zvuk vjetra i miris snijega i osjetiti toplinu kreveta i nekog finog čaja dok čitam sinu ovu slikovnicu. J

Prva slikovnica Mala krtice, otvori mi vrata!  započinje jednom prekrasnom scenom u kojoj mala krtica leži ušuškana u krevetu s nekim lijepim štivom, kad odjedanput netko pokuca na vrata.. Bila je to posve mokra žaba koja je izgledala vrlo isrcpljeno… Čim je krtica gostoljubivo primila jednu životinju u svoju kućicu, utoplila ju  i ponudila toplim napitkom, opet netko kuca. Razne životinjice, jedna po jedna, doći će zamoliti krticu za gostoprimstvo. A krtica je jako dobra i brižna i sve ih smješta u svoj topli dom. Međutim u jednom trenu na vratim se pojavi i strašni vuk koji je želio pojesti sve životinje. Krtica i ostale životinje zajedno uspiju svladati vuka kada se na vratima ponovo začuje kucanje. Još životinjica došlo je potražiti toplo skrovište.. krtica ih naravno gostoljubivo primi i skuha finu toplu, okrepljujuću juhu. Pa čak i strašni vuk dobije svoju porciju.


Mala krtica je pozove u kuću i smjesti na kauč. Ali... KUC KUC KUC! Tko kuca na vrata?


Tema ove priče je solidarnost. Krase ju divne ilustracije, te zapravo vrlo malo teksta, ali čitajući, vi se možete poigrati s djecom i dodati neke svoje rečenice u priču i time je malo nadograditi.


Druga predivna slikovnica je Sretan Božić, mala krtice! u kojoj pratimo sličnu priču, mala krtica je doma u svojoj kućici kada netko pokuca na vrata.. svaki put kada se čuje kucanje, na vratima se stvore novi prijatelji koji donose razne ukrase, hranu, bor i slično kako bi s krticom što ljepše proslavili Božić. Nije li upravo to zajedništvo, prijateljstvo i dijeljenje ono najvažnije? I u ovoj slikovnici pojavljuje se strašni vuk, čiju pojavu možemo pratiti prilikom dolaska svakog od gostiju. U jednom trenu i on pokuca na vrata. No ovoga puta ne želi pojesti životinje nego u rukama drži dar. I on želi zajedno s njima proslaviti Božić.

Tema ove priče je prijateljstvo.


Meni su slikovnice zaista preslatke, taman prilagođene mlađim čitateljima sa svim tim kuckanjem i elementom iznenađenja. Obje imaju lijepu, toplu poruku i svakako vam ih preporučam.

DOB: 2+

Uvez: meki

Broj stranica: 34

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb, 2019. – 39,00kn

Autorica: Orianne Lallemand

Ilustracije: Claire Frossard

Prijevod: Mirna Šimat


Primjedbe

Popularni postovi