Priče iz cijelog svijeta



Taman dva dana prije odlaska na put do nas je stigla ova divna zbirka priča. Kako svaki put kada negdje idemo, sa sobom nosimo neku knjigu (obično više njih), a ovoga puta bili smo u velikoj gužvi i sa vrlo ograničenim prostorom za pohranu stvari, odluka je pala na ovu knjigu. Ovoga puta SAMO ovu knjigu. I nismo pogriješili. Priče iz cijelog svijeta sadrži dvadeset zaista lijepo ilustriranih priča, od kojih svaka nosi posebnu poruku. Svoju avanturu s ovom knjigom započeli smo u autu, tako da su svi slušali dok je mama čitala. I svi smo uživali. Priče su skupljene sa svih kontinenata i ono što mi se jako sviđa je to što čitajući svaku od priča možete osjetiti duh tog kontinenta u njoj. Svaka priča je posebna, vidi se razlika i u ilustratoru i to je ono što daje dodatnu vrijednost ovoj knjizi – svaka priča predstavila je jedan kontinent na jako lijep način – Afrika, Azija, Australija i Novi Zeland, Europa i Sjeverna i Južna Amerika, sve su tu.


A čitajući priče susresti ćete se s hrabrošću, domišljatošću, ljubavi, ljutnjom, zahvalnosti i nezahvalnosti, i cijelim spektrom emocija i osobina. Ljudi i životinje u jednakoj su mjeri zastupljeni kao nosioci priča i smatram kako će svako dijete pronaći priču ili više njih koja će ga inspirirati i koju će zasigurno zavoljeti. A i ponešto iz nje i naučiti. Ja sam osobito uživala u ruskoj priči o djevojčici koja je nadmudrila medvjeda, priči iz Irske o Finnu Mac Cool -u i divu, a posebno mi se svidjela i priča iz Indije - Majmun i grašak. Ma zapravo, svaka je posebna, sada bi mogla navesti svaku, svaka ima ono nešto. 


Tekst ove zbirke za nas je prevela Anda Bukvić Pažin (s kojoj sam nedavno imala i intervju –link) i to je izvela zaista odlično.


Moram priznati da sam nakon čitanja ove knjige zastala i pokušala razmisliti postoji li neka hrvatska priča koju bi jednoga dana mogli uvrstiti u takvu zbirku. Imate vi ideju koja bi to priča mogla biti? 


DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Izdavač i cijena: Znanje, Zagreb 2018. - 79,00kn

Autor: Grupa autora

Prevela: Anda Bukvić Pažin

Primjedbe

Popularni postovi