Miš lavljeg srca



Miš lavljeg srca uvukla mi se pod kožu već na prvo listanje. Presladak mišić velikih očiju i ušiju s knjigom u ruci odmah me je kupio i jedva sam čekala pročitati slikovnicu. I čitamo ju redovito, otkako ju imamo. Ilustracije su prekrasne i zaista volimo sjesti i pobliže ih proučiti, još kada su spojene s tako lijepim tekstom kojeg je užitak čitati i predivnom pričom općenito. 


Miš lavljeg srca prekrasna je priča o malenom mišiću koji je samo želio da ga druge životinje afričke Savane vide,  primijete da je i on tu, izboriti se za svoje mjesto pod suncem. Priča je to i o velikom lavu koji se uvijek pravio važan, koji je bio neustrašiv i sve su životinje jako dobro znale tko je on. Jedan nevidljiv, drugi itekako poznat. Jedan malen, drugi velik. Jedan hrabar, drugi plah. Maleni miš odlučio je tako potisnuti sve svoje strahove i suočiti se sa životinjom koje se najviše boji. Želio je da ga upravo lav nauči rikati jer ako znaš rikati sigurno ćeš biti poštovan i voljen od ostalih životinja. I tako uplašeni mišić krene suočiti se sa strašnim lavom i zamoliti ga za pomoć... polako je napredovao i napokon došao do vrha velike stijene na kojoj se bezbrižno sunčao lav.


Suočen oči u oči sa svojim strahom, mišić je ponosno stao na stijenu ispred lava, ne znajući pritom hoće li biti saslušan ili pojeden. I znate što je onda bilo? Dogodilo se nešto neočekivano. Veliki, strašni lav uplašio se malog, plahog mišića. Ili je to možda ipak bilo očekivano? Važno je samo da su na kraju, iako potpuno različiti,  postali prijatelji.  Mišić je na kraju shvatio kako ne moraš rikati i vikati kao bi bio saslušan, moraš samo slušati svoje srce i pronaći lava u sebi.

U pustinji suhoj, prašnoj,
gdje pijesak blista poput zlata,
stara, moćna uzdiže se stijena,
ravna vrha, visoka tri kata.
A kućica što stoji sitna,
baš pod moćnom stijenom tom,
jednog tihog krotkog, blagog,
smeđeg mišića je dom.


Ovo je zaista prekrasna priča, priča koja nam na tako lijep način pokazuje kako čak i oni najmanji u sebi imaju lavlje srce te da ni oni najveći i najstrašniji nisu uvijek tako strašni kakvim se na prvi pogled čine. U slikovnici je lijepo naglašena ta razlika između malenog miša i velikog lava, taj mišićev strah ali velika želja. Mišić zna da je najbolji način da nešto u životu promijenimo to da najprije promijenimo sebe. Nije li to tako i u životu? Ponekada se bojimo, imamo strah od nečeg velikog i nepoznatog, ali kada se hrabro odlučimo suočiti sa svojim strahom, on se obično pokaže kao nešto čega se zapravo uopće nismo trebali bojati. Samo smo trebali pokušati. U svima nama čuči jedan strašni lav samo ga moramo probuditi. Ovo je priča koja će se vjerujem i vama instant uvući pod kožu i sigurno će postati slikovnica koja se čita ponovo i ponovo. J

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Izdavač i cijena: Profil knjiga, Zagreb  2018. -

Autor: Rachel Bright

Ilustrator: Jim Field

Preveo: Ozren Doležal

Primjedbe

Popularni postovi