Gospođica Neću




Svi  se kad tada susretnemo s onom „neću“ fazom u dječjem odrastanju. Ta faza kontriranja i prkosa   često je vrlo teška i naporna nama roditeljima i ponekada se ne znamo s time nositi. Danas vam predstavljam slikovnicu „Gospođica Neću“ koja govori o djevojčici koja je zbog svog neprestanog govorenja "neću" prozvana upravo tako – gospođica Neću!


Mina je bila učenica prvog razreda osnovne škole i od ostale djece razlikovala se jedino po tome što je uvijek i svakom govorila „neću“. Majci kada bi joj rekla da ustane iz kreveta ili popije bijelu kavu, ocu kada bi trebalo ići u krevet, prijateljima kada bi se igrali, baki kada bi trebalo otići po kruh, svima je Mina jednostavno rekla „NEĆU!“. jednoga jutra, kako to obično u pričama biva, Mina se probudila i stvari su se počele mijenjati. Majka ju nije probudila i ponudila bijelom kavom, a kada ju je Mina to zamolila mama je jednostavno odgovorila „neću“. Mina je bila iznenađena.  Krenula je u školu ali ona je bila zatvorena, u pekari joj nisu željeli prodati omiljeno pecivo, a tobogan nije želio da se Mina po njemu spušta. Mina je bila sve ljuća i ljuća. I tako je hodajući dalje naišla na cirkus „Vrtuljak – smješuljak“.


Mina je polagano odgurnula olabavljeno platno jednog šatorskog krila i ušla u neku čudnu prostoriju oblijepljenu smiješnim slikama. Na sredini stajao je „slon koji govori“, glavna točka cirkusa „Vrtuljak – smješuljak“.  I zamislite: slon je uzmahivao surlom, katkada doticao zeleni baršun svog pokrivača i stalno uzvikivao: „Neću, baš neću! Neću i gotovo.“ „Dobro jutro“ prošaputala je Mina zaprepašteno. „Dobro jutro gospodine Slone!“  „Dobro jutro, gospođice Neću!“ odvratio je slon i dotaknuo surlom uho. „Ja sam očajna“, promrmlja Mina. „Nitko me ne gleda i svi mi uvijek govore „neću“.“ „eh, neću“, uzviknu slon. „To su od tebe naučili. Pa i ja sam čak čuo za tebe. Zovu te – Gospođica Neću.“


Tamo je upoznala gospodina Slona kojemu se požalila kako joj svi stalno govore neću. Što se dalje i kako desilo u ovoj zabavnoj i poučnoj slikovnici, i je li se Mina izliječila od toga da svim stalno govori „neću“, ostavljam vam da otkrijete sami. U svakom slučaju, slikovnica nudi odličnu podlogu za razgovor o tome kada je i zašto potrebno i dobro reći neću, a kako se u tome ponekada može i pretjerati.

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 28

Izdavač i cijena: Mozaik knjiga, Zagreb 2017. – 59.00kn

Autorica: Sunčana Škrinjarić

Ilustratorica: Nikolina Novosel

Primjedbe

Popularni postovi