NAJOTMJENIJI DIV U GRADU



Osim Grubzona, ovo je jedna od prvih slikovnica Julie Donaldson s kojom sam se susrela i naravno da mi je osobito draga. Vjerujem da ovog dobroćudnog diva svi već poznajete ali nisam mogla odoljeti s njegovim predstavljanjem.

A priča ide ovako. Naš div jednoga je dana odlučio svoju staru, iznošenu haljinu i sandale zamijeniti novim odijelom, košuljom i svime onime što uz to ide. Odlučeno obavljeno. Div Jura otišao je u dućan i iz njega izašao s kompletnom novom garderobom postavši tako najotmjeniji div u gradu. Staru odjeću koja mu više nije trebala ostavio je u dućanu i zaputio se kući. I tu počinje priča. Hodajući prema kući Jura je sreo žirafu koja je tužno šmrcala. Naravno, odmah je zastao i pitao žirafu u čemu je problem, a ona mu je objasnila kako je njen vrat dugačak i hladan, i kako bi jako voljela imati dugačak topli šal. Jura je odmah skinuo svoju kravatu i pokloni ju žirafi. Sada je žirafa bila sretna, a Jura je krenuo dalje. Možete li pretpostaviti što se dalje zbilo? Jura je nastavio svoj put kući i na kojem je susreo razne životinjice u nevolji. Naravno, svakoj je pomogao. I tako svaki put ostao bez komada odjeće. 


Kravata što moja bila je prije, dugačak sada žirafin vrat grije.
Košulju svoju ja srca vedra, dao sam kozi umjesto jedra.
Cipela moja(mada bez ključa), mišici bijeloj postade kuća.
Čarapa jedna, takva mi sreća, lijanu postade spavaća vreća.
Remen moj u platnome gazu, za psića jednog napravi stazu.


Na kraju priče Jura nije tužan i nesretan jer je opet obukao svoju staru haljinu i sandale. Nego naprotiv. Vrlo sretan i zadovoljan jer je nesebično pomogao svim životinjama koje su mu na tome bile jako zahvalne. Zaključio je kako je umjesto najotmjenijeg diva u gradu, bolje biti najbezbrižniji div u gradu.

Ovo je zaista topla i simpatična priča koja govori o nesebičnosti i empatiji prema drugome. Iako je div bio sretan zbog svoje nove odjeće, vrlo rado ju je podijelio s životinjama koje su bile u nevolji. I nije zbog toga bio ni najmanje nesretan. Ovo je poruka koju bi svakako trebali prenijeti svojoj djeci i naučiti ih kako razviti empatiju prema ljudima oko sebe. Nažalost, danas se sve češće susrećemo s govorom mržnje, gledanjem samo na sebe i smatram kako nam treba više ovakvih edukativnih priča koje prenose divnu poruku.


Moram napomenuti i kako je prijevod ove slikovnice zaista odličan i Jurinu malu pjesmicu možete i vi pokušati otpjevati. J

Kako se vama sviđa? Volite li i vi diva Juru?

DOB: 3+

Uvez: meki

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2013. – 63.00kn

Autorica: Julia Donaldson

Ilustrator: Axel Scheffler

Preveo: Krešimir Krnic

Primjedbe

Popularni postovi