Slikovnice koje bi trebala sadržavati prva bebina kućna biblioteka (uz preporuke nekih slikovnica)

Sve je više tekstova o važnosti glasnog čitanja djeci od najranije dobi – razvoj govora, bogatstvo vokabulara i općeg znanja, utjecaj na dječji kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Čitanjem djeci, osim kvalitetno provedenim vremenom s vašim djeteta, razvijate kod djeteta ljubav prema knjizi te ga učite o vrijednosti knjiga. Nadalje, slikovnica predstavlja medij kroz koji se djeca mogu upoznati s nekim životnim situacijama, ona izaziva emocije i razvija spoznajni svijet djeteta. No nisu sve slikovnice prikladne za svaki uzrast djeteta. Što je dijete mlađe to bi slikovnica trebala sadržavati manje teksta i vrlo jednostavne ilustracije. A kako dijete raste tako i slikovnice postaju složenije – mogli bi reći da slikovnice rastu s njim.


Prve slikovnice s kojima se dijete obično susreće su one tvrdih korica, a glavni akteri su životinje, oblici, boje. Takve slikovnice su odličan uvod u svijet knjiga iz više razloga. Prvenstveno, one su vrlo malene (dijete ih može lakše obuhvatiti pogledom i primiti u ruku), imaju jednostavne ilustracije i obično imaju samo jednu riječ koja imenuje nacrtani pojam. Za početak bi bilo najbolje da su prve slikovnice crno – bijele uz dodatak plave i crvene jer bebe upravo te boje najlakše opažaju. Na našem tržištu uspjela sam pronaći dvije takve slikovnice u izdanju Mozaik knjige.



U dobi kada dijete počne hvatati igračke mogu mu se ponuditi mekane šuškave  slikovnice jer njima dijete može lakše manipulirati. Ovakve slikovnice obično u sebi sadrže šuškalice i zvečkalice i služe za igru i istraživanje. Odmah nakon njih slijede gumene slikovnice (kada dijete dođe u fazu stavljanja stvari u usta)  s kojima se također lako manipulira, mogu se prati pa se dijete može i kupati s takvim slikovnicama.


 

U dobi od 6-7 mjeseci, kada beba već samostalno sjedi, na red dolaze slikovnice s fotografijama – također manjih dimenzija, tvrdih korica (otporne na trganje, žvakanje i ostale napade J) koje sadrže fotografije pojmova iz djetetove okoline. Slike psa, mačke, igračaka, namještaja i tome slično olakšavaju bebi prepoznavanje i imenovanje pojmova. Ove slikovnice  često sadrže samo jednu riječ ili vrlo kratku rimu. Odlične su slikovnice kojima je dio stranice prekriven tkaninom pa tako dijete može prstićima pipati i istraživati. Ovakve slikovnice aktualne su sve do kraja prve godine djetetova života. One služe igri i istraživanju više nego čitanju kao takvom. No kako se bližite kraju prve godine slikovnice mogu postati složenije (kratke pjesmice o životinjama, poželjno u rimi i  u obliku životinja, igračaka – automobil,  lopta,..)

                                       

Nakon navršene 1,5 godine može se početi sa slikovnicama pričama. Tekst mora i dalje biti što jednostavniji i ilustracije vesele i simpatične kako bi privukle djetetovu pažnju. U ovoj dobi počinje se uvoditi ritual čitanja prije spavanja. Djeca su sklona tražiti da im se jedna te ista slikovnica čita više puta i to im se ne bi smjelo uskratiti.

  

U dobi od dvije godine djetetu možete nuditi edukativne slikovnice kao i one koje imaju razne prozorčiće i preklapalice. U ovoj dobi preporuča se početi i s bajkama – naravno biranim, što jednostavnijeg teksta. Slikovnice sa zvučnim zapisima također su jako zgodne jer dijete u pravom trenutku treba stisnuti određeni zvuk. U svakom slučaju slikovnice birajte pažljivo, neka budu kvalitetne ilustracijom i tekstom. U ovoj dobi potrebno je djetetu nabavljati više slikovnica i napraviti njegovu vlastitu policu, škrinjicu ili mjesto s knjigama. A možete i posjetiti knjižnicu. Naučite dijete kako ispravno postupati s knjigama, a one skuplje i kvalitetnije knjige čitajte zajedno s djetetom.

 

 PREPORUKA SLIKOVNICA:

Boje, Aino –Maija Metsola  (Planetopija)
Brojevi, Aino – Maija Metsola (Planetopija)
Riječi – iz serije Sretna beba (Mozaik knjiga)
Životinje – iz serije Sretna beba (Mozaik knjiga)
Moje prve riječi (Mozaik knjiga)
Moje prve boje (Mozaik knjiga)
Poštar Medo – otklopi me i zaviri, Julia Donaldson (Ibis grafika)
Gospa Zečić drijema – otklopi me i zaviri, Julia Donaldson (Ibis grafika)
Prase se igra skrivača– otklopi me i zaviri, Julia Donaldson (Ibis grafika)
Pet patkica (Znanje)
Pet ovčica (Znanje)
10 malih zvijezda (Znanje)
10 malih medvjeda (Znanje)
Jesi li ti moja mama - serijal slikovnica (Znanje)
Slijedi me, put putujem (Naša djeca)
Nježni dodir – Šarena prašuma (Naša djeca)
Nježni dodir – Glasna farma (Naša djeca)
Vau! (Naša djeca)
Mijau! (Naša djeca)
Lola ide u vrtić (Naša djeca) + sve ostale slikovnice iz serije Mini Fini 
Miffy - sve slikovnice iz serijala, Dick Bruna (Golden marketing Tehnička knjiga)

Primjedbe

Autor Celia Dave rekao je…
U avgustu 2010. godine dijagnosticiran mi je rak dojke 3. Vrijedna prijateljica ispričala mi je o biljnom centru dr. Itua u zapadnoj Africi. Dala mi je svoj broj telefona i adresu e-pošte. Brzo sam ga kontaktirao kako bih garantirao da će njegovi biljni lijekovi izliječiti moj karcinom i da ću zauvijek zacijeliti. Rekao sam da je u redu. Postavljam ga kakav je proces ozdravljenja, on traži da platim naknadu koju sam učinio i u roku od 7 radnih dana poslao mi je biljnog lijeka, a zatim me pitao rekao sam svom prijatelju Gomezu o biljnom lijeku, tako da mi je dao da odem i popijem ga. Dakle, nakon pijenja dva tjedna, izliječen sam, toliko sam zahvalan i obećavam da ću to učiniti Preporučujem svima koji imaju rak i da to radim. Biljna medicina dr. Itua čini da vjerujem da postoji nada za ljude koji boluju od Parkinsonove bolesti, šizofrenije, skolioze, raka mokraćnog mjehura, kolorektalnog karcinoma, raka dojke, raka bubrega. , Leukemija, rak pluća, rak kože, rak maternice, rak prostate Fibromialgija,
Fibrodiplazijski sindrom, epilepsija, sklerozna bolest, Dupuytrenova bolest, dijabetes, celijakija, angiopatija, ataksija, artritis, amiotrofična lateralna skleroza, Alzheimerova bolest, lupus, karcinom adrenokortića, rak raka, astma, egepska bolest, astma, egepska bolest, astma, egepska bolest, astma, egepska bolest, astma, egilema, astma, esthema, almatma, astma, esthema, alge, epsipsija , Rak žučnog mjehura, Gestacijska trofoblastna bolest, rak glave i vrata, Hodgkin limfom
Rak crijeva, rak jetre, melanom, mezoteliom, multipli mijelom, neuroendokrini tumori
Ne-Hodgkinov limfom, rak grlića maternice, rak oralne usta, rak jajnika, rak sinusa, sarkom mekog tkiva, rak kralježnice, rak želuca
, Rak testisa, rak grla, Meniereova bolest, rak štitnjače, rak vagine, rak Vulvara
HIV pomagala, herpes, kronične upale bolesti, poremećaj pamćenja,
Evo njegovih kontakt podataka ...... [E-pošta ... drituaherbalcenter@gmail.com. Whatsapp ... + 2348149277967]
Autor anonymous rekao je…
DR ISIKOLO IZLJECIO ME SMRTNOJ HERPESI. Zovem se Lana Landeka i imala sam Herpes Simplex virus, tada sam naišla na pregled ljudi koji su rekli da ih je DR ISIKOLO liječio od Herpes Simplex virusa. Pa sam pokušao kontaktirajući ga putem njegove e-pošte i objasnio mu svoj problem. Rekao mi je sve stvari koje moram da radim, a takođe mi je dao uputstva da se pridržavam, a kojih sam pravilno sledio. Prije nego što sam znao što se događa nakon dvije sedmice, HERPES SIMPLEX VIRUS koji se nalazio u mom tijelu nestao je. pa ako ste i srce slomljeni bilo kojom smrtonosnom bolešću poput HERPES HIV-a, herpes zoster, malim brojem sperme ili vraćanjem vašeg bivšeg ljubavnika, ovaj sjajni čovjek je izuzetno najbolji u kojem sam vidio i aplaudirao, a ako vam je potrebna i pomoć, možete mu poslati i e-poštu: isikolosolutionhome@gmail.com Možete ga i WhatsApp poslati na +2348133261196

Popularni postovi