Slikovnice koje bi trebala sadržavati prva bebina kućna biblioteka (uz preporuke nekih slikovnica)

Sve je više tekstova o važnosti glasnog čitanja djeci od najranije dobi – razvoj govora, bogatstvo vokabulara i općeg znanja, utjecaj na dječji kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj. Čitanjem djeci, osim kvalitetno provedenim vremenom s vašim djeteta, razvijate kod djeteta ljubav prema knjizi te ga učite o vrijednosti knjiga. Nadalje, slikovnica predstavlja medij kroz koji se djeca mogu upoznati s nekim životnim situacijama, ona izaziva emocije i razvija spoznajni svijet djeteta. No nisu sve slikovnice prikladne za svaki uzrast djeteta. Što je dijete mlađe to bi slikovnica trebala sadržavati manje teksta i vrlo jednostavne ilustracije. A kako dijete raste tako i slikovnice postaju složenije – mogli bi reći da slikovnice rastu s njim.


Prve slikovnice s kojima se dijete obično susreće su one tvrdih korica, a glavni akteri su životinje, oblici, boje. Takve slikovnice su odličan uvod u svijet knjiga iz više razloga. Prvenstveno, one su vrlo malene (dijete ih može lakše obuhvatiti pogledom i primiti u ruku), imaju jednostavne ilustracije i obično imaju samo jednu riječ koja imenuje nacrtani pojam. Za početak bi bilo najbolje da su prve slikovnice crno – bijele uz dodatak plave i crvene jer bebe upravo te boje najlakše opažaju. Na našem tržištu uspjela sam pronaći dvije takve slikovnice u izdanju Mozaik knjige.U dobi kada dijete počne hvatati igračke mogu mu se ponuditi mekane šuškave  slikovnice jer njima dijete može lakše manipulirati. Ovakve slikovnice obično u sebi sadrže šuškalice i zvečkalice i služe za igru i istraživanje. Odmah nakon njih slijede gumene slikovnice (kada dijete dođe u fazu stavljanja stvari u usta)  s kojima se također lako manipulira, mogu se prati pa se dijete može i kupati s takvim slikovnicama.


 

U dobi od 6-7 mjeseci, kada beba već samostalno sjedi, na red dolaze slikovnice s fotografijama – također manjih dimenzija, tvrdih korica (otporne na trganje, žvakanje i ostale napade J) koje sadrže fotografije pojmova iz djetetove okoline. Slike psa, mačke, igračaka, namještaja i tome slično olakšavaju bebi prepoznavanje i imenovanje pojmova. Ove slikovnice  često sadrže samo jednu riječ ili vrlo kratku rimu. Odlične su slikovnice kojima je dio stranice prekriven tkaninom pa tako dijete može prstićima pipati i istraživati. Ovakve slikovnice aktualne su sve do kraja prve godine djetetova života. One služe igri i istraživanju više nego čitanju kao takvom. No kako se bližite kraju prve godine slikovnice mogu postati složenije (kratke pjesmice o životinjama, poželjno u rimi i  u obliku životinja, igračaka – automobil,  lopta,..)

                                       

Nakon navršene 1,5 godine može se početi sa slikovnicama pričama. Tekst mora i dalje biti što jednostavniji i ilustracije vesele i simpatične kako bi privukle djetetovu pažnju. U ovoj dobi počinje se uvoditi ritual čitanja prije spavanja. Djeca su sklona tražiti da im se jedna te ista slikovnica čita više puta i to im se ne bi smjelo uskratiti.

  

U dobi od dvije godine djetetu možete nuditi edukativne slikovnice kao i one koje imaju razne prozorčiće i preklapalice. U ovoj dobi preporuča se početi i s bajkama – naravno biranim, što jednostavnijeg teksta. Slikovnice sa zvučnim zapisima također su jako zgodne jer dijete u pravom trenutku treba stisnuti određeni zvuk. U svakom slučaju slikovnice birajte pažljivo, neka budu kvalitetne ilustracijom i tekstom. U ovoj dobi potrebno je djetetu nabavljati više slikovnica i napraviti njegovu vlastitu policu, škrinjicu ili mjesto s knjigama. A možete i posjetiti knjižnicu. Naučite dijete kako ispravno postupati s knjigama, a one skuplje i kvalitetnije knjige čitajte zajedno s djetetom.

 

 PREPORUKA SLIKOVNICA:

Boje, Aino –Maija Metsola  (Planetopija)
Brojevi, Aino – Maija Metsola (Planetopija)
Riječi – iz serije Sretna beba (Mozaik knjiga)
Životinje – iz serije Sretna beba (Mozaik knjiga)
Moje prve riječi (Mozaik knjiga)
Moje prve boje (Mozaik knjiga)
Poštar Medo – otklopi me i zaviri, Julia Donaldson (Ibis grafika)
Gospa Zečić drijema – otklopi me i zaviri, Julia Donaldson (Ibis grafika)
Prase se igra skrivača– otklopi me i zaviri, Julia Donaldson (Ibis grafika)
Pet patkica (Znanje)
Pet ovčica (Znanje)
10 malih zvijezda (Znanje)
10 malih medvjeda (Znanje)
Jesi li ti moja mama - serijal slikovnica (Znanje)
Slijedi me, put putujem (Naša djeca)
Nježni dodir – Šarena prašuma (Naša djeca)
Nježni dodir – Glasna farma (Naša djeca)
Vau! (Naša djeca)
Mijau! (Naša djeca)
Lola ide u vrtić (Naša djeca) + sve ostale slikovnice iz serije Mini Fini 
Miffy - sve slikovnice iz serijala, Dick Bruna (Golden marketing Tehnička knjiga)

Primjedbe

Popularni postovi