Alisa u zemlji čudesa

 Na današnji dan prije točno 186 godina rođen je pisac Charles Lutwidge Dodgson ili poznatiji pod imenom Lewis Caroll pisac jedne od meni osobno vrlo drage priče – Alisa u zemlji čudesa. U originalu se priča zove Alice׳s Adventures in Wonderland – Alisine avanture u zemlji čudesa ali se taj naslov danas obično skraćuje. Ova priča postala je klasikom dječje književnosti. Alisa u zemlji čudesa ima i svoj nastavak – Alisa iza ogledala, ali o tome ćemo neki drugi put.


Priča je prvi puta ugledala svjetlo dana davne 1865. Ako danas malo pretražite po internetu, pronaći ćete mnoštvo knjiga o Alisinim pustolovinama od raznih izdavača – što vam govori o popularnosti ove priče. Lewis Carol bio je matematičar i znanstvenik te je predavao na prestižnom sveučilištu Oxford. Izrađivao je igračke, bavio se fotografijom pokretao časopise i ilustrirao. A  jako ga je veselilo i pričanje priča. Priču o Alisi napisao je nakon što ga je kći dekana Oxforda zamolila da joj napiše priču koja će biti samo njena. Kći se zvala Alisa. J


Jednog sparnog ljetnog dana Alisa je sjedila sa sestrom na livadi i jako se dosađivala. U jednom trenu pored nje je protrčao bijeli zec u fraku, držeći sat u ruci. Alisa je odmah krenula za neobičnim zecom koji je pobjegao u zečju rupu. I upravo u toj neobičnoj zečjoj rupi počinju maštovite pustolovine djevojčice Alise. Likovi u priči toliko su posebni i neobični jednako kao i pustolovine. Ludi Klobučar i njegove čajanke, mačka koja nestaje, gusjenica koja sjedi na magičnoj gljivi, Kraljica Srce i njene partije kriketa ne mogu vas ostaviti ravnodušnima, a pogotovo ne vaše mališane. Glavna nit koja se proteže kroz cijelu knjigu je neprestana promjena. Iz stranice u stranicu očekuju vas nove i neobične avanture, čudnovati likovi još čudnijeg ponašanja. Konstanta je mašta pisca i znatiželja čitatelja. Jer ne možete ne željeti još.


Ovo djelo jedno poznato je po svom nonsensu. Igri riječi u kojoj rečenice obično na prvi pogled nemaju smisla. Obratite pozornost na „besmislice“ kada budete čitali. Neobično je koliko zapravo imaju smisla kada je u pitanju ova priča. Pogotovo kada uzmemo u obzir da su Alisine avanture na kraju bile samo san. Nisu li upravo naši snovi ti koji često nemaju smisla? Možda je ovo odličan temelj da porazgovarate sa djecom o snovima. I mašti. Tamo granice ne postoje. Logika nema. J
Danas ću vam predstaviti dvije slikovnice i jednu prekrasnu bojanku – Alisa u zemlji čudesa..


Prva slikovnica nastala je prema ilustracijama Disneyevog crtića. Izdao ju je Egmont i cijena slikovnice je 29,90. Mogli ste ju prije koju godinu kupiti na kiosku. S obzirom da jako volimo Disneyeve crtiće, a pogotovo Alisu ovu slikovnicu morali smo imati u svojoj kolekciji.
Druga slikovnica je meni osobno najdraža, a vidim i da se djeci jako sviđa. Izdaje ju Planetopija. I zaista je prekrasna. Ilustrator slikovnice je Zdenko Bašić. A uz divne ilustracije koje krase svaku stranicu slikovnica je puna iznenađenja. Povlačilice, vratašca za otvaranje i mnoštvo iznenađenja, ovu slikovnicu učiniti će vrlo zabavnom.


I za kraj, nakon uživanja u slikovnicama, možete se opustiti uz bojanku (ovoga puta za odrasle) koju je izdala Školska knjiga, a možete ju kupiti po cijeni od 69,00kn. Bojanka sadrži originalne ilustracije Sir Johna Tenniela i kratke citate iz knjige. Taman za relaksaciju nakon napornog dana… Pustite mašti na volju i uživajte.

Charles Lutwidge Dodgson ( 1832. – 1898.) poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll najpoznatiji je kao autor Alise u zemlji čudesa i Alise s one strane ogledala. Rodio se u Cheshireu, diplomirao s odličnim na Oxfordu i godinu poslije zaposlio se kao profesor matematike na sveučilištu.
Na kratkom izletu na koji je otišao 1862. s kćerima dekana koledža Chrisr Churchom Lorinom, Alice i Edith ispričao je priču koju je kasnije napisao pod nazivom Alicine pustolovine pod zemljom. Ta se priča razvila u Alisu u zemlji čudesa koju je ilustrirao Sir Johna Tenniel.


Sir Johna Tenniel (1820. – 1914.) bio je engleski ilustrator i karikaturist. Najpoznatiji je po ilustracijama kojima je obogatio maštoviti svijet Alise.  Crteže za Alisu najprije je nacrtao olovkom, potom tintom, a kasnije su preneseni na drvene ploče prema kojima su kasnije napravljeni klišeji korišteni za tiskanje knjige. 1890. nadzirao je bojenje svojih ilustracija Alise za djecu, ali njegovi crteži za originalne knjige još su dugo bili crno – bijeli. 

Primjedbe

Popularni postovi