SJEVERAC DJEČARAC i PATKA SELICA

Ova priča započinje u jednoj špilji u kojoj su medvjedica i njen mališan spavali zimski san. Bilo je u toj špilji i usnulih šišmiša. Ali nisu spavali onako čvrsto kako bi trebali. Maleni medvjedić vrpoljio se i meškoljio i uvjeravao mamu kako je došlo proljeće… čuo je žabu, jazavca… i naposljetku istrčao iz špilje. A mama medvjedica istrčala je za njim… nitko od životinja koje trebaju spavati zimski san nisu spavale. Jer Baba Zima još nije došla. Bilo je toplo…


Što je, ili tko je, tome uzrok? Reći ću vam. Bila je to jedna tvrdoglava patka koja više nije željela biti ptica selica. Dosadilo joj je. Željela je biti ptica stanarica pa je sa Sjevercem Dječarcem imala dogovor kako ove godine Baba Zima neće doći… bila je to tajna. Ali tajne se često otkriju ako ih pažljivo ne čuvamo… i tako je patka, koja nije željela biti ptica selica, otkrila šumskim životinjama što se to dogovorila sa Sjevercem Dječarcem.


Sjeverac Dječarac samo što nije stigao. Baba Zima juri za njim – dovikne im Južnjak, a zatim zapjeva: - Ljuta, bijesna  o-pas-na!  Ali to je strašno! – poviče patka. – Kako možeš pjevati tako veselo kad je strašno?  Smrznut ćemo se mi ptice selice. Hej, zar ne razumiješ? – Pušem, plešem, tra – la- la- la! Nastavi veselo Južnjak, a zatim doda: Koje ptice selice? Ptice selice već su davno odletjele u tople krajeve. Tada se začuje fijuk ledenog vjetra. U –u-u ja sam tu-u-u – zavijao je Sjeverac Dječarac, a ledeni zrak zavlačio se među grane i grančice, u duplje, špilje i jazbine, pod kožu i perje. – Rekao si da nećeš doći – cvokotala je patka.


Ovo je priča o šumskim životinjama koje nisu mogle usnuti. O ljutoj i hladnoj Baki Zimi koja nikako ne stiže (i na kraju stigne kada je više nitko nije očekivao). O zaljubljenom Sjevercu Dječarcu i zaigranom vjetru Južnjaku. Ovo je priča o tvrdoglavoj patkici koja ne želi biti ono što je…

Ovo je bajka u kojoj će te uživati. Za koju morate odvojiti vremena i udobno se smjestiti kako bi mogli uživati u lijepom tekstu, u šaljivim, ali ipak mudrim razgovorima šumskih životinja. U lijepim nekako sjetnim i toplim ilustracijama šumskih životinja, Sjeverca i Bake Zime..


Pročitavši ovu priču nekako sam si mogla vizualizirati šumske životinje kako se u čudu bude i gledaju da li je već stiglo proljeće.. jer nešto se pobrkalo zar ne? Vjesnici proljeća već su tu… Gdje li je zapela ta Baka Zima i Sjeverac Dječarac? Možda je i ovoga puta neka tvrdoglava patkica sklopila dogovor sa Sjevercem Dječarcem..

DOB: 5+

UVEZ: tvrdi

BROJ STRANICA: 32

IZDAVAČ I CIJENA: Ibis grafika, Zagreb 2017. - 90.00 kn

AUTORICA: Branka Žodan

ILUSTRATORICA: Tajana Ivić

O AUTORICI: Branka Žodan diplomirala je engleski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Dramatizirala je pripovijetke za Dramski program Hrvatskog radija, te je i sama napisala neke dramske tekstove. Rado čita knjige za djecu i slikovnice te je i sama poželjela napisati priču o tvrdoglavoj patki.


Primjedbe

Popularni postovi