Plavetni kit

Plavetni kit je slikovnica koja mi je zapela za oko u jednoj knjižari. Uzela sam je s police i ljubav je bila trenutna. Divne, maštovite, jako privlačne ilustracije, sam koncept i edukativni element slikovnice čine cjelinu kojoj ne možete odoljeti.


U slikovnici autorica navodi mnoštvo zanimljivih informacija o životu plavetnog kita. Moram priznati da su neke informacije i mene iznenadile. Jeste li znali da kitovo mlado (ili tele kako se naziva) svaki sat dobije na težini 4,5 kg? Ili da plavetni kitovi zapravo nikada zapravo ne spavaju nego drijemaju kako ne bi zaboravili disati? Mnoštvo takvih informacija možete pronaći u ovoj prekrasnoj slikovnici. Ilustracije su jako maštovite, a tekst je prepun informacija koje su lijepo objašnjene kroz djeci bliske stvari kako bi ih lakše zapamtili.


Prosječan plavetni kit teži oko 160 tona, dakle, otprilike kao 55 vodenkonja. Ženke su veće i teže od mužjaka. To je zato što ženka sama skrbi za svoje mladunče i mora biti sposobna proizvesti dovoljno mlijeka da ga prehrani.


Ovo je jedna od onih edukativnih slikovnica u kojima ćete uživati i vi i djeca. Ne sumnjam.

P.S. Jenni Desmond napisala je još jednu knjigu u ovakvm ruhu, svojevrsni nastavak Plavetnog kita, slikovnicu Polarni medvjed.
 Nadam se da će Planetopija izdati i nju. :) 

 

DOB: 5+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 38

Izdavač i cijena: Planetopija, Zagreb 2017. - 89,00kn

Autorica i ilustratorica: Jenni Desmond

Prevoditeljica: Nataša Ozmec


O AUTORICI: Jenni Desmond živi u Londonu. Njene knjige prevedene su na više od dvadeset jezika, a 2015. osvojila je nagradu na „Junior Design Awards“. Njena knjiga „The Polar Bear“ osvojila je prestižnu nagradu najbolje ilustriranih dječjih knjiga – „New York Times Best Illustrated Children׳s Book award. Smatra kako su slikovnice neophodne za razvoj dječje mašte. Osim slikovnica ilustrira i čestitke, keramiku, editorijale, tekstil.. Kada ne radi u studiju, Jenni se voli družiti i kuhati sa svojim prijateljima i obitelji. Voli plivat i uživati u dugim šetnjama uz obalu mora ili u planinama.  

Primjedbe

Popularni postovi