Ružna petorka

 „Zora presjajna obasja afričku dolinu živu.
Lav tu neki kandžama si češka krasnu grivu.
Antilopa kudu važna! Tek nosorog! – Ajme meni!
Ružičasti plamenci pak, naprosto su božanstveni.
Zebra stvarno graciozna, a leopard – šmeker stari!
Koja je to divna slika! – Ali čekaj? Tko je kvari?¨


Ovako započinje najnovija slikovnica fantastične Julije Donaldson. Autorica kreće s opisom divota afričke doline i sve se nekako uživimo u tu pustu divotu kad odjednom rečenica „Koja je to divna slika! – Ali čekaj? Tko je kvari?¨ i pojavi se veliki upitnik. Da, zaista, tko bi mogao kvariti ovu sliku?


 Koja je to ružna petorka i zašto se slikovnica tako zove?  Ženka gnua, pjegava hijena, nubijski strvinar, bradavičasta svinja i marabu redom se pojavljuju dok čitamo slikovnicu i njihov glavni epitet je ružnoća. Svaka od njih je posebna, drugačija od drugih. I istini za volju, nisu baš lijepe. Pogotovo ako ih usporedite s moćnim lavom ili elegantnom žirafom, planetarno popularnim plamencem i simpatičnom zebrom. Ovih pet ružnih životinja dok čitamo slikovnicu upoznaju jedna drugu i zajedno  stupaju.


 „Tih pet ružnih životinja, zajedno se na put dale,
Sjene već se izdužile, one usput zapjevale.

I tako polako dolazimo do kraja slikovnice. I iako sam ispočetka bila malo u čudu, sa upitnikom iznad glave, pitajući se kamo vodi ova priča, na kraju otkrivam zašto toliko volim Juliu..  
Jer iako su životinje ružne (mada je najbolje da sami na kraju odlučite jesu li ove životinje ružne ili na svoj način ipak veličanstvene), kraj je divan. A vama prepuštam da ga otkrijete sami. Svidjet će vam se. J


Ljupka ste vi petorka, zna to vaša beba svaka,
da ste slađi čak od meda iz pčelinjeg pčelinjaka.
I najljepša vi ste bića što ih znade ovaj svijet.
Jer krasna ste vi petorka, najljepših vi ste pet.“


Na samom kraju slikovnice nalazi se odličan dodatak. Malo kazalo životinja koje možemo vidjeti pođemo li u safari. Veliku petorku – velike i opasne životinje savane, Malu petorku – sasvim maleni, Stidljivu petorku – životinjice koje izlaze noću i podsjetnik na Ružnu petorku.

Ova slikovnica postavlja dobar temelj da zajedno sa svojim klincima porazgovarate o pojmu ružnog. Lijep ili ružan? Zašto je netko nekome lijep, a zašto je ružan? Što je ljepota? Postoji li pridjev „ružan“ kada nekoga zaista jako volimo?

I ovu slikovnicu krase divne ilustracije Alexa Schefflera, rima i ritam slikovnice nisu nimalo narušeni hrvatskim prijevodom.

P.S. Napomena na kraju slikovnice glasi: Papir koji je korišten za tiskanje ove knjige dobiven je iz stabla koja rastu u održivim šumama. Bravo! J

Ova slikovnica dolazi od izdavača Ibis grafika, a na Facebook stranici Čarobni svijet bajki sretni dobitnik osvojiti će jedan primjerak Ružne petorke za svoju kućnu biblioteku. Sretno! J

DOB: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Izdavač i cijena: Ibis grafika, Zagreb 2017. - 90,00 kn

Autor: Julia Donaldson

Ilustrator: Axel Scheffler

Preveo: Krešimir Krnic

O AUTORU:
Julia Donaldson je iznimno talentirana, nagrađivana autorica brojnih slikovnica. Njezina prva slikovnica „Skučena kuća“ koju također imam priliku čitati na hrvatskom izdana je prije više od dvadeset godina a od tada Julia je napisala više od 160 knjiga uključujući i moderni klasik za kojega ste sigurno svi čuli „Grubzon“. Najotmjeniji div u gradu, Mali majmun u veliko brizi, Što je bubamara čula, Pužica kitova družica, Zog, Priče iz žirove šume, samo su neke od brojnih slikovnica koje možete pronaći i uživati u njima. 

Primjedbe

Popularni postovi