Pauli, ti zločesti Pauli

Zečić Pauli i njegove dogodovštine. Prvo moram naglasiti kako sam bila jako razočarana kada sam otkrila da ove slikovnice više nema za kupiti. Zaista bi ju željela u svojoj kolekciji. Predivna je. 


 Pauli, ti zločesti Pauli, slikovnica je o vrlo živahnom zečiću koji zbog svoje nepažnje upadne u nevolju. Ne jednu, više njih. Jednog prekrasnog jutra Pauli se spremao s prijateljem Edom puštati lađice u potok i gledati ih kako plove.  Ali čim je napustio svoju zečju kućicu, sve je krenulo krivo… prvo je štapom koji je pronašao uspio porazbijati sve lutkice svoje sestre Line, zatim je slučajno srušio kolibu koju je njegov brat Mani upravo sagradio pod hrastom. Nakon što je pobjegao od brata Manija koji se na njega jako naljutio propao je u neku duboku  jamu i srušio krov podzemnog skrovišta svog brata Maksa. Ajoooj!  Pauli je brzo je pobjegao kući i ušao u smočnicu, gdje je samo želio kušati borovnice koje je mama spremila za ručak. Ali jednu po jednu, Pauli je pojeo sve borovnice…. Malenom je zečiću bilo jako žao za sve što je učinio, i iako se svima ispričao to nije bilo dovoljno. I tako je popravio sestrine lutkice, pomogao Maniju sagraditi novu kolibu, s bratom Maksom popravio skrovište i s mamom u šumi ubrao borovnice…



Ponekada ne namjerno povrijedimo druge, to je jednostavno tako. Ali važno je znati da u nekim situacijama nije dovoljno samo reći oprosti. Potrebno je i svoji djelima pokazati isto. Poruka ove slikovnice je – važno je preuzeti odgovornost za sva naša djela. Bilo nam to po volji ili ne. Djeca vrlo često ne vole preuzeti odgovornost kada se od njih očekuje da naprave nešto što ima baš nije po volji.. na primjer, nije im baš drago pospremanje igračaka i slične aktivnosti. Ova slikovnica može biti dobar temelj za razgovor o djetetovoj odgovornosti.


U svakom slučaju slikovnica je vrijedna čitanja. još nisam naišla na klince kojima se nije svidio nestašni zečić Pauli. Divne ilustracije doprinose doživljaju ove slikovnice koja se redovito nalazi na popisima s preporučenom literaturom za djecu.


Slikovnicu je izdala EPTA- najljepše slikovnice svijeta i na žalost više ju se ne može naći u prodaji. Držim fige da se to uskoro promijeni. Do tad, potražite ju u svojoj knjižnici i uživajte! J

DOB: 3+

Uvez: tvrdi

Broj stranica:28

Autor: Brgitte Weninger

Preveo: Stanislav Femenić

Izdavač: EPTA- najljepše slikovnice svijeta, Ljubljana 1997.

Primjedbe

Popularni postovi