PAX - POVRATAK KUĆI

 


Knjigu Pax čitala sam čim je izašla i odmah ju zavoljela. Gorko -  slatka priča o ljubavi jednoga dječaka i lisice na momente me podsjećala na Maloga princa i njegovu lisicu i jednostavno sam uživala čitajući svaku rečenicu. Mješavina sreće i tuge koja se provlači kroz cijelu knjigu ali prvenstveno ljubavi dječaka i njegova neuobičajenog ljubimca potpuno me očarala.

Nedavno je izašao i nastavak priče naslova Pax – povratak kući i jedva sam ga dočekala pročitati. Što reći, knjigu sam pročitala u jednom danu, u dva čitanja.. jednostavno joj nisam mogla odoljeti...  i ova, kao i njena prethodnica pisana je tim nekim divnim stilom u kojem možete osjetiti svaku emociju koja se spominje, svaku onu tugu dječaka Petera  i njegovu neodlučnost.. jer dječak je na početku nastavka priče vrlo tužan...

Nakon što je iskusio tolika bolna odvajanja u svom životu ( smrt majke, oca i odvajanje od svog voljenog Paxa) Peter odlučuje zatvoriti svoje srce i više nikoga ne pustiti u njega. Odlučuje živjeti sam, otuđiti se od svih jer jedino tako nikada više neće biti povrijeđen. Ili barem tako on misli... nakon što se priključi Vodenim ratnicima, Peter polako počinje shvaćati da možda nije sve onako kao si on to zamišlja, te se na poticaj djevojke Jade odlučuje suočiti s mjestom i situacijama koje mu nanose bol. 


Peter zabije nokat ispod kore trupca na kojem su sjedili i zamisli se. Zapravo bi bilo dobro da prestane živjeti na onaj način koji je Jade smatrala važnim. Ovdje u šumi bilo mu je jasno da je najveći dio života zapravo preživljavanje, obavljanje zadataka. bude li živio sam, taj će dio biti dovoljan. čak i više od toga. u šumi je sve što je činio bilo jednostavno i jasno. U šumi je  toliko naporno radio da je navečer , kad bi se zavukao u krevet bio preumoran da bi razmišljao o svemu što ga je boljelo. A tako bi se dalo sasvim ugodno živjeti. "Osim toga" nastavi Jade, "neće to ići, to ti je jasno. Netko će ti se uvući pod kožu , poput špranjice, s kojom ćeš imati i te kako posla. Mala špranja i puno brige. Dovoljna je i najmanja pukotina u tvom oklopu da se jedna uvuče. Nećeš znati što ti se dogodilo."

Paralelno s Peterovom pričom pratimo i priču lisca Paxa, koji ovoga puta nije sam već ima obitelj. Lisicu Bodljicu, dva mala lisičića i jednu lisičicu. Njihov brlog, mjesto za život biva ugroženo te Pax i Bodljica odlučuju napustiti Napuštenu farmu i pronaći novi dom. No prvo Pax kreće u izvidnicu. A pridružuje mu se i njegova znatiželjna kći.

Stvorenje se pojavilo na dijelu puteljka posutom šljunkom, pokraj kojega je i Pax prošao. Poskočio je, preplavili su ga istodobno i strah i radost. Iz petnih je žila jurio nizbrdo, preskočio potočić i do svoje kćeri stigao teško dišući. 

I ovoga puta čitajući priču pronalazimo mnoge životne mudrosti, pitanja suživota i čovjekove destruktivnosti prema prirodi. Divne rečenice i misli, obogaćene su i lijepim ilustracijama koje ovu knjigu savršeno upotpunjuju. PAX je definitivno knjiga u kojoj će uživati sva vaša osjetila...

Ukoliko još niste svakako pročitajte obje divne knjige. PAX - a i nastavak PAX - Povratak kući. 


DOB: 10+

Tvrdi uvez, 248 str.

Autorica: Sara Pennypacker

Ilustracije: Jon Klassen

Prijevod: Ana Briški Đurđevac

Izdavač i cijena: Lumen 2021. -  139,00kn

Primjedbe

Popularni postovi