KAKO PRIČATI PRIČE DJECI

Volim čitati bajke i priče, od malena uživam u čitanju knjiga i otkrivanju nekih novih svjetova, ali ovim pisanih riječi uživala sam slušati i izmišljene priče koje su mu pričali kada sam bila mala. Najviše se sjećam priča koje mi je pričala baka… Danas osim što rado čitam svojoj djeci, volim im ponekada i ispričati neku novu, sasvim drugačiju priču, stvorenu baš za njih, za taj određeni trenutak. No moram priznati često zapnem prilikom pričanja i nekako osjećam da bi priča mogla biti još bolja. Zato me jako razveselila ova knjiga koja obećava pomoći nam u kreiranju vlastitih priča.

Kada vam dijete kaže „Ispričaj mi priču“, zapravo ne traži pripovijedanje. Traži vašu pozornost. To nije nevažan zahtjev. Djetetovo povjerenje dragocjen je dar, pa ako prepoznamo skriveno značenje njegovih riječi – da se želi povezati s nama – naša se srca obično širom otvore. Priče koje poteknu iz tih trenutaka često su vrlo jednostavne, a opet tako intimne i duboke da ih se sjećamo cijeli život.

Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja će nam pomoći da sami postanemo odlični pripovjedači svojoj djeci. Nakon lijepog uvoda koji nam govori o pričama, snazi koju priča ima, pogotovo kada je u pitanju odgoj djeteta i ta emocionalna povezanost između nas kao pripovjedača i našeg djeteta kao slušatelja, slijede poglavlja koja će nam pomoći usavršiti pričanje priča.

Razlog je taj što se pripovijedanje, u svojoj biti, svodi na odnose. Vidjeli smo samo kako razvedrava djetetov dan, poučava dragocjene životne lekcije, pridobiva djetetovo povjerenje i čak pomaže obiteljima nositi se sa smrću voljene osobe. Da vjerujemo da su priče iznijele te trenutke, objavili bismo ih. No mislimo da su te priče, kao i sve dobre priče, ukorijenile u prostoru ljubavi između pripovjedača i slušatelja. One dolaze tiho, gotovo potajno, onima voljnima slušati. To je ono što vas čini najboljim pripovjedačem za vaše dijete.

Jako mi se sviđa to što autori knjiga shvaćaju nas roditelje kako smo ponekad (vrlo često) umorni, misli punih raznoraznih briga i planova za dalje, i da nam se u tim trenutcima izmišljanje neke nove priče ne čini kao genijalna ideja , ali nas ipak nježno potiču da probamo.

Svako poglavlje predstavlja posebnu, samostalnu temu, te ih možete čitati redom kojim želite. A na kraju poglavlja nalazi se i priča kao primjer. Tu su i savjeti kako čitati ovu knjigu, kako bi se što više izvještili u pričanju.

Jednako je mnogo načina za pričanje priča koliko i ljudi na Zemlji. Metoda koju poučavamo u ovoj knjizi ono je što nazivamo „intuitivnim pripovijedanjem“, što znači da nije uključena nikakva priprema. Izmišlljate priču na licu mjesta. Isprva to može zvučati teže od jednostavnog ponavljanja klasične bajke, ali nakon što shvatite osnovnu strukturu – ono što nazivamo „ pripovjedačkom petljom“ otkrit ćete da je jednostavna poput hodanja. Ne morate o tome razmišljati da biste to radili.

Ova knjiga odličan je vodič za  roditelje, učitelje i odgajatelje, te sve one koji vole pričati priče. Pročitajte ovu knjigu i okušajte se u pričanju priča. I javite kako vam ide. 😊

 

meki uvez, 208 str.

Joseph Sarosy, Silke Rose West

Prijevod: Sanja Gjenero

Izdavač i cijena: Stilus knjiga, 2021. – 129,00kn

Primjedbe

Popularni postovi