SRCE OD TINTE


Sjećam se da sam još kao djevojčica pročitala ovu knjigu i bila njome očarana.. na žalost, više ju nisam ponovila (što napravim s knjigama koje volim) sve dok nije stiglo novo izdanje ove predivne priče. I to ne samo Srce od tinte nego cijela trilogija! Jedva sam čekala ponovo zaroniti u ovaj čarobni svijet i ponovo proživjeti dogodovštine djevojčice Meggie i njezinog oca Mo-a.

Pod jastukom joj je ležala knjiga koju je čitala. Pritiskala je koricama Meggieno uho, kao da ju je htjela ponovo namamiti među svoje stranice. – Aha, sigurno je jako udobno imati jednu takvu uglastu, tvrdu stvar pod glavom – bio je rekao tata kad je prvi put otkrio knjigu pod njezini jastukom. – Priznaj, noću ti šapće svoje priče u uho.

Meggi jako voli knjige, a kako i ne bi kada se njezin otac bavi upravo knjigama, popravlja ih i liječi, a njihova kuća je prepuna knjiga.  Ona ne zna gdje je njena majka, a Mo joj nikako ne daje konkretan odgovor.  Meggie i njen otac Mo jako se često sele i Meggie još uvijek ne zna koji je tome razlog.  Sama priča započinje jedne kišne večeri u kojoj se pred Megginom i Moovom kućom pojavljuje jedan neobičan lik. Crna pojava predstavi se kao Lakoprsti, poznanik njena oca Mooa. Lakoprsti unese neki nemir kod Meggi koja se posebno uznemiri prilikom prisluškivanja neobičnog razgovora između Lakoprstog i njenog oca.

Ubrzo Mo izjavi Meggi kako hitno moraju na put, u posjet  njegovoj rođakinji Elinor. Iako je Meggi bila puna iznenađenja i pitanja, krene s ocem na put kojem se uprzo pridružuje i neobični stranac s lasicom u ruksaku -  Lakoprsti.  Meggi primijeti kako je njen otac na put osim svojeg alata ponio i knjigu koju joj ne želi pokazati i koju sakrije u moru Elinorinih knjiga.  I tada, usred noći u Elinorinu kuću dolaze neznanci koji traže baš tu knjigu koju je Meggin otac sakrio. Knjigu nisu uspjeli pronaći ali zato sa sobom odvode Mo-a. Očajna Meggi odluči poči za njima i potražiti svoga oca, a pridružuju joj se i Elinor i Lakoprsti. I tada čitatelj kreće u čarobnu pustolovinu punu zanimljivih likova i neobičnih situacija.

Ova divna priča o Čudoustom –, koji likove iz knjiga pretvara u stvarne ljude, a stvarne ljude može poslati među korice knjige, očarati će vas svojom maštovitosti i čarolijom. Posebno sam uživala čitajući tako lijepe misli o knjigama .. za sve vas koji volite citate – ova knjiga je njima bogata!

Baš svako poglavlje počinje citatom iz više ili manje poznatih knjiga, a i sama priča vrvi lijepim rečenicama. I baš to je jedna od ljepota ove knjige. Autorica toliko lijepo piše, tako divno slaže rečenice da ih morate čitati iznova i u njima uživati. Ovo nije jedna od onih knjiga kroz koju projurite – Srce od tinte priča je koja vas potpuno obuzme, kojoj ne možete odoljeti ...


Meki uvez, 456 str.

Autorica: Cornelia Funke

Prijevod: Ljiljana Šućur Perišić

Izdavač i cijena: Egmont, 2021. - 129,00kn

Primjedbe

Popularni postovi