IDEMO U VRTIĆ!

Kraj kolovoza za mnogu djecu označava i kraj ljeta i početak nove pedagoške godine. Neki po prvi puta kreću u školu, a oni najmlađi u vrtić. Našim vrtićancima to predstavlja veliku promjenu u životu. Naviknuti na to da ih čuvaju samo roditelji ili netko bližnji u okruženju njihova doma sada će se naći u situaciji kada roditelja nema, tu su sasvim novi ljudi koji će o njima voditi brigu, mnoštvo druge djece (konkurencije), sasvim novi prostor boravka i novi ritam.  Djeci, pa i nama odraslima, ti prvi dani odlaska u vrtić najčešće su vrlo teški. No dobra stvar je to što se djeca zaista vrlo brzo i dobro prilagode i ona početna tuga i strah nestane, a u vrtić se ide s velikim smiješkom. Jer tamo su prijatelji. Tamo se uvijek igra i zabavlja i jako puno toga nauči. Kako bi vama a i (svojim mališanima) olakšala polazak u vrtić pripremila sam vam tekst u kojem vam pišem o odličnim slikovnicama uz koje možete svoju djecu pripremiti na tu važnu prekretnicu u njihovom životu, a niže u tekstu napisala sam vam i neke važne stvari koje kao roditelj (jer i mi doživljavamo veliku promjenu) trebate o samoj prilagodbi na vrtić znati.

Krenimo sa slikovnicama! J

 

Moje dobro jutro (Evenio) - slikovnica idealna za djecu koja kreću u vrtić ili prvi razred. Slikovnica je  pisana u smiješnim i vrlo zabavnim stihovima koji su dodatno obogaćeni divnim ilustracijama već nam dobro poznate ilustratorice Jelene Brezovec.  Priča govori o spremanju jedne djevojčice za vrtić i samom dolasku vrtić, a definitivno najbolji trenutak u slikovnici je kada djevojčica ponosno i hrabro ušeta u vrtić, govoreći sama sebi da će sve biti dobro i da će se roditelji po nju vratiti.


Prvi dan u vrtiću (Profil) – slikovnica u kojoj nam dječak Tin govori o stvarima koje ga muče, poput polaska u vrtić, i svojim rješenjima za iste. U slikovnici je jasno naglašeno kako s djetetom treba razgovarati i na djetetu primjeren način objasniti što će se sve u vrtiću događati.  Zabavna, pamtljiva, lijepo koncipirana. Na kraju slikovnice nalaze se i odlični savjeti o tome kako se nositi s određenom situacijom.

Mali vuk kreće u školu (Znanje) – odlična slikovnica za najmlađe, velike lijepe ilustracije o tome što se u vrtiću radi i jednostavna tekst, prilagođen mališanima.


Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji (Evenio) - terapeutska slikovnica, iz serije tuga, koja govori o osjećaju tuge zbog razdvojenosti od roditelja. Nije nužno vezana za vrtić ali je odlična priča o odvojenosti od roditelja. U ovoj slikovnici mišić i njegova sestrica odlaze u bakinu kuću gdje trebaju i prespavati. I iako inače uživaju u igri i druženju s bakom i jako joj se vesele, maleni mišić za vrijeme pričanja večernje priče jako se ražalosti jer mu nedostaju roditelji. Baka ga je zagrlila i utješila te mu obećala da će mama i tata doći odmah ujutro i odvesti ih kući.

Medvjedića je strah ostati u vrtiću (Evenio) - slikovnica iz kompleta terapeutskih slikovnica na temu straha, u kojoj kao što sam naslov kaže čitamo priču o tome kako medvjedić kreće u vrtić i strah ga je tamo ostati. „Mama, ja ne bi išao u vrtić – stalno je ponavljao uplašeni medo“ i jako iznenadio mamu i tatu koji su mislili da će se medi sviđati vrtić u kojem ima puno novih igračaka i njegovih vršnjaka. Tu na scenu stupa odgojiteljica koja pomaže medvjediću priviknuti se na novonastalu situaciju. A roditelji se kao što su i obećali brzo vrate po medu koji se u vrtiću ipak dobro zabavio.

Baš je fora u vrtiću (Naša djeca) – slikovnica sadrži nekoliko bogato ilustriranih priča koje opisuju događaje iz vrtića. Prvi dolazak u vrtić, nesuglasice, igre i aktivnosti koje se u vrtiću događaju samo su neke od situacija koje se u slikovnici opisuju. Poučna i vesela slikovnica za mališane i odlična priprema za vrtić. 

Sve slikovnice vrlo su lijepe i kvalitetne te mogu poslužiti kao odlična podloga za razgovor o vrtiću. 

 

A sada malo o samo adaptaciji:

Prilagodba ili adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgajatelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića te je u tom periodu koje je za dijete zahtjevno moguće očekivati promjene u djetetovom ponašanju, Kada govorimo o prilagodbi na vrtić važno je za početak naglasiti kako je svakom je djetetu potrebno vrijeme tijekom kojeg će se prilagoditi novoj sredini. Neka djeca se djeca prilagođavaju brže, a nekoj je potrebno malo više vremena. Prilikom prilagodbe neka djeca pokazuju promjenu u ponašanju no važno je znati kako su one prolazne i sasvim normalne. Reakcije na odvajanje mogu biti mnogobrojne i različite.

Međutim, reakcije koje se u periodu prilagodbe primjećuju kod većine djece su:

·       plač pri odvajanju od roditelja

·       plač tijekom dana (javlja se periodično, takozvane “krize”)

·       odbijanje jela ili spavanja u vrtiću

·       odbijanje blizine djece ili odgojitelja

·       neprestano hodanje za odgojiteljem

·       plač kod dolaska roditelja

·       odbijanje igračaka, igara, aktivnosti, sadržaja

·       regresija - dijete se vraća u razvoju fazu koju je preraslo-ponovno mokri u pelene, puže, traži dudu i sl., tj. ponaša se kao da je malo mlađe od svoje dobi

Ovakve reakcije se javljaju odmah nakon odvajanja i traju onoliko koliko djetetu treba da se prilagodi na novu situaciju. Kod pojedine djece reakcije se mogu javiti odgođeno i to baš kada pomislite da se dijete lako prilagodilo. Trenutak rastanka je krizni trenutak i većina se djece nakon što roditelj ode primiri i zaigra.  Dijete zapravo tek nakon što prođe tjedan – dva u vrtiću,  shvatiti da je odlazak svakodnevni i tada počinje reagirati. Te će reakcije nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini tj. kada se bude osjećalo sigurno. O tome koliko dugo će trajati period prilagodbe i kako će se dijete ponašati tijekom tog perioda velikim dijelom ovisi o:

  • starosti djeteta (lakše se prilagođavaju starija nego mlađa djeca)
  • dosadašnjim kontaktima s većim brojem djece i odraslih
  • karakteristikama ličnosti djeteta
  • da li su i na koji način pripremana na polazak u jaslice/vrtić
  • redovitosti dolaženja  u ustanovu tijekom perioda prilagodbe (izostanci produžuju vrijeme prilagodbe)

Prije polaska u vrtić poželjno je govoriti djetetu kako u vrtiću ima mnogo igračaka i djece, kao će s odgojiteljima raditi mnoge zanimljive aktivnosti i lijepo se zabaviti te objasniti djetetu kako će izgledati njegov dan. Nikada nemojte plašiti dijete vrtićem (npr. ako budeš zločest ići ćeš u vrtić, u vrtiću ćeš morati sve pojesti i sl.)

Vrlo je važan jutarnji rastanak s djetetom u jaslicama / vrtiću. Roditelj treba biti smiren i nikako ne smije djetetu pokazati svoju zabrinutost ili žalost. Rastanak s djetetom treba biti kratak i te se ne preporuča ponovno vraćanje jer tada dijete ubuduće može plakati duže očekujući da će se roditelj vratiti.

Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom, šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića. Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

Znam da je je odvajanje od roditelja obično teško za obje strane, ali ako budete dosljedni adaptacija zaista vrlo brzo prođe. 

Sretno!

Primjedbe

Popularni postovi