STRAŠNO DOBAR VUKODLAK

 


Oskar je sretno živio u duplji starog gradskog stabla.

Preko dana uglavnom je spavao, a kad bi se na noćnom

nebu pojavile prve zvijezde, probudio bi se

 i provirio iz svoje duplje.

Te večeri, kada ova priča započinje, mjesec je bio pun, pomalo neobičan. Oskar je kao i  svaki put do tada sjeo na klupicu i počeo promatrati svjetlucava svjetla grada. No ove večeri nešto je bilo drugačije. Odjednom, Oskar je začuo neko čudno zavijanje. Jako se uplašio kada su se pred njim stvorile šape pravog vukodlaka. To ga je jako razljutilo i odlučno je upitao vukodlaka: „Tko si ti da me tako plašiš? Čak i nisi toliko strašan!“

Vukodlak mu odgovori kako on zapravo ne voli plašiti druge, ali da su ga od malena učili da su vukodlaci odlični u plašenju. Tada Oskar odluči pokazati vukodlaku da može biti dobar i u drugim stvarima.

Odličan sam u spuštanju toboganom…

… i u  ljuljanju i klackanju“,

objašnjavao je Oskar. „I ti možeš biti

 dobar u tim stvarima. „

Oskar je vukodlaku pokazao mnoštvo stvari koje mogu raditi zajedno i u kojima mogu biti dobri, bez da ikoga plaše. I Vukodlak je uživao. Bio je sretan bez da je ikoga plašio. Oskar i Vukodlak postali su pravi prijatelji  koji su uživali u vremenu provedenom zajedno.


Strašno dobar Vukodlak prekrasna je priča o prijateljstvu, empatiji, stereotipima i mogućnostima koje na se otvaraju kada odlučimo pružiti priliku sebi i onom što nas istinski veseli. Iako su Vukodlaka od malena učili kako on treba plašiti druge i kako je jako dobar u tome, Oskar mu nakon jednostavnog ali vrlo direktnog pitanja „Tko si ti?“ pokazuje cijeli niz stvari u kojima može biti dobar - i sretan. Čitajući ovu slikovnicu razmišljala sam o tome što mi učimo svoju djecu. Koja im vlastita uvjerenja prenosimo i jesmo li uvijek u pravu...

Malog Vukodlaka su njegovi roditelji uvjeravali da je dobar u onome što nekako pretpostavljamo da vukodlaci čine, bez da su ga pitali voli li on to zapravo ili ne. Tek mu Oskar pokazuje da ima i drugih stvari u kojima može biti dobar iako možda na prvi tren nisu tipične za jednog vukodlaka… Lijepa poruka koja se krije u ovom tekstu je i da netko, za koga pretpostavljamo da je strašan i okrutan, zapravo može biti dobar i nježan. A tu dobrotu samo treba pronaći i potaknuti.

Strašno dobar Vukodlak lijepa je, edukativna priča upotpunjena predivnim, nježnim ilustracijama. Uživala sam u njenima bojama i prizorima. Ovo je slikovnica koju vam zaista preporučam. Vjerujem da će vam se svidjeti.

 

 

DOB: 4+

tvrdi uvez, 24 str.

Autorica i ilustratorica: Dubravka Kolarić

Izdavač i cijena: Kreativna mreža, 2021. – 98,00kn

Primjedbe

Popularni postovi