Male žene



Moram priznati da mi je prvi susret s knjigom Male žene bilo ovo predivno izdanje Iris Illyrice. Naravno da sam otprije znala za ova klasik i o njemu čula odlične kritike ali nikada ga nisam imala priliku čitati. A onda se i to desilo. I nakon čitanja shvatila sam zašto je ovaj klasik toliko divan.
Nedugo nakon izlaska knjige izašao je i film Male žene kojeg se također ovih dana spremam pogledati – jer na žalost zbog drugih obaveza u zadnje vrijeme biram ili knjiga ili film, a pogodite tko češće odnese pobjedu.. 😊

 A o čemu se u ovom divnom romanu zapravo radi? Radnja prati život četiri sestre, od kojih je svaka potpuno različita od druge :
·       
                -   Meg, najstarija od djevojaka, lijepa i blaga, ljubiteljica lijepih haljina, svjesna svoje taštine s                kojom se bori..
·                        -      Jo, buntovna ljubiteljica knjiga koja o svemu ima mišljenje, pa čak i piše svoje knjige..
·                         -      Beth, povučena, ljubazna i mirna, sakupljačica starih lutkica bez ruku i nogu, koje brižno                     mazi i pazi te izvodi u šetnje...   
·                         -       Amy, najmlađa, slatka i razmažena..

Djevojke žive s majkom, hrabrom i nesebičnom ženom koja rado pomaže bolesnima i siromašnima i uči djevojke da budu dobre i velikodušne. Otac im je na bojišnici za vrijeme američkog Građanskog rata, a njegovo pismo iščekuju s velikim nestrpljenjem. U priču se nakon nekoliko stranica uplete i prijatelj Laurie, unuk bogatog starca koji živi u susjedstvu djevojaka, koji sudjeluje u njihovu odrastanju i nepodopštinama.


Iako su prije bili bogati, četiri djevojke i majka žive u oskudnim uvjetima. Priča započinje pred sam Božić i bilo je zanimljivo čitati kako su četiri mlade djevojke, svaka sa svojim željama ipak odlučile umjesto posebnih darova za sebe, udružiti brižno čuvane novčiće i razveseliti svoju mamu, odreći se nekih zadovoljstava i pokloniti i ono malo što imaju nekome tko nema ni to. Oskudica ih je samo učinila snažnijima i fokusiranijima na one stvari koje su u životu zaista bitne – obitelj, prijateljstvo, rad. Članovi obitelji unatoč uobičajenog, povremenog sestrinskog rivalstva kojeg pratimo kroz njihovo odrastanje traže podršku jedni u drugima.

„Božić neće biti Božić bez darova“ progunđa Jo ležeći na sagu.
„Tako je strašno biti siromašan“, uzdahne Meg promatrajući svoju strau haljinu.
„Ne čini mi se poštenim da neke djevojčice imaju mnoštvo lijepih stvari, dok druge nemaju baš ništa“, doda malena Amy, šmrcnuvši uvrijeđeno.
„U svakom slučaju, imamo oca, majku i jedna drugu“, zadovoljno se oglasi Beth iz svog kutka.

 Čitajući ovu knjigu pratimo odrastanje djevojaka, njihove nestašluke, tuge i radosti, manje i više važne događaje koje ih oblikuju u žene koje će kasnije postati. Ove djevojke odgajane su da misle svojom glavom, što čitajući ovu knjigu jasno možemo osjetiti.

Knjiga je podijeljena u dva dijela – pa tako u prvom dijelu pratimo djetinjstvo četiri djevojke sa svim onim brigama o školskim nestašlucima, lijepim haljinama, raznim smicalicama i sestrinskom rivalstvu, drugi dio je „odrasliji“ te se u njemu djevojke suočavaju s novim izazovima – pronalasku (ili ne) muškarca koji će uz njih biti cijeli život.

Zabavna, dirljiva, romantična knjiga koja će vas „kupiti“ čim zaronite u njene stranice. Iako je roman Male žene prvi puta izašao davne 1868. i 1869. u dva odvojena sveska, njegova radnja i dan danas je aktualna i lako se povezati s djevojkama. Ovo je knjiga koju ćete ne sumnjam, čitati više puta i koja će vam jednostavno ostati u mislima. Moje velike preporuke.

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 496

Autorica: Louisa May Alcott

Prijevod: Petra Kljajić, Tatjana Radmilo, Irena Škarica

Izdavač i cijena: Iris Illyrica, 2019, - 159,00kn

Primjedbe

Popularni postovi