Noć kad je lisac uhvatio mjesec



Što vam prvo pada napamet kada vidite naslov ove slikovnice? Meni je prva pomisao bila – „Pa što 
će liscu mjesec?“ i jedva sam čekala zaviriti u ovu slikovnicu i otkriti o čemu se tu radi.

Jedne zvjezdane noći lisac se u svom domu pripremio za lov. I to ne onako kako biste očekivali. Ovaj lisac ima stila i za lov se uredio kao kakav gospodin. Očetkao je rep, pogladio brk i odjenuo baršunast plašt. No kada je izašao iz svog malog stana, shvatio je da se našao u velikom problemu. U šumi je vladala velika tama i nikako nije mogao dalje. I tada ugleda mjesec. Mudri lisac namami mjesec da siđe i stavi ga u svoj fenjer te krene tako preko polja dalje.

Pošao Lisac sad brže i dalje
jer svjetlo mu jako naš Mjesec daje.
Pošao Lisac sve dalje i dalje,
zijevnuo jednom, otvorio ralje.


Ubrzo na svom putu lisac susretne svoju prijateljicu, mudru Sovu i ispriča joj svoj plan. Pod okriljem noći odšuljati se u obližnje selo puno finih slastica i dok nitko ne gleda omastiti brk. No Sova je znala nešto što lisac nije – da je sinoć u selu bila velika graja i da su koke ostale bez jaja. Tamo ga može dočekati samo lovačka zasjeda. Lisac je naravno bio razočaran, ali i za to je Sova imala rješenje. Naime, zajedno s njim krenula je put velikog hrasta gdje su ih dočekali Medo, Vuk, Kuna Zlatica i Čagalj i pun stol raznih slastica. Lisac je odmah postao član složnog društva i omastio brk. A kakav je kraj i što se to točno u selu i s mjesecom zbilo? To će te morati otkriti sami. 😊



A unutra tulum, potoci vina,
na stolu pečena patka fina.
Vuk oko vrata salvetu veže,
Zlatica Kuna slaninu reže.
S kobasama Čagalj u sobi pleše,
Medo se sretan po trbuhu češe.
Lisac je gricnuo od svega po malo
pa je glasno pjevati stao.
Mahao je repom, gladio brk,
zamastio brzo plašt svoj mrk.
Poljubio je Sovu, zahvalio družbi
i evo ga sada kod njih u službi.

Ovo je jedna od onih slikovnica koja nam je zbog svoje simpatične priče i prekrasnih ilustracija odmah postala jako draga i rado posežemo za njom. Sam tekst je napisan u stihovima u rimi i vjerujem da ćete već nakon nekoliko čitanja cijelu slikovnicu naučiti napamet. I vi i vaši mališani.

Slikovnica je odlična i za one mlađe čitače koji će moči priču razumjeti i gledajući samo u ilustracije. Prekrasne su. Bogate, izražajne, nježne i maštovite.

Ovo je priča koja će vas potaknuti da s djecom razgovarate o prijateljstvu i zajedništvu, timskom radu i suradnji, dijeljenu i nesebičnosti. Također, s onim mlađima možete razgovarati i o životinjama koje žive u šumi, napraviti popis njihovih osobina, napraviti njihove lutkice i kućice, razgovarati o tome kako je lisac nadmudrio mjesec i u svakom slučaju dobro se zabaviti.

Za ovu slikovnicu imate moje velike preporuke. Zavirite svakako!

DOB. 3+

Uvez: meki

Autorica: Ines Marciuš Kruljac

Ilustracije: Jasmina Kosanović

Izdavač i cijena: Profil, 2020. – 79,00kn

Primjedbe

Popularni postovi