I ja mogu spasiti svijet



Planetopija nas je ovog proljeća počastila s nekoliko prekrasnih eko slikovnica koje govore o očuvanju planeta Zemlje. Ako niste čitali svakako vam preporučam slikovnice Alba – riba koja živi stotinu godina i A što s otpadom?, a ovih dana izašla je još jedna, naslova – Čudesno drveće. Danas vam predstavljam meni osobno prekrasnu slikovnicu naslova „I ja mogu spasiti svijet“ u kojoj sam ovih dana uživala.

Na početku same slikovnice pronaći ćete pozdravnu riječ aktivistice Anne koja nas uvodi u samu tematiku ove knjige – misao vodilja – svatko može pomoći u spašavanju svijeta ako to želi – „Dovoljno je da jedna osoba pokuša. I stoga neka vas nadahnu djeca koju spominjemo u ovoj knjizi koja su učinila upravo to. Ne trebate čekati sutra. Vi ste snažni, važni i mudri. Krenite danas.


U samoj slikovnici upoznati ćemo 12 mladih aktivista koji svojim idejama i trudom promiču odgovorno ponašanje i brigu prema našem planetu -  upoznajte Felixa iz Njemačke, strastvenog aktivista posvećenog pošumljavanju i kreatora projekta „Biljke za Planet“, Adeline iz Indonezije, koja je ponovo uzgojila autohtone biljne i životinjske vrste nakon što su snažne poplave uništile njen dom, Eunitu iz Kenije – utemeljiteljicu javnog vrta koji promiče prirodan proces oprašivanja biljaka, i ostalu djecu koja se nisu bojala zauzeti stav i pokrenuti korake nužne za spas našeg planeta. Jer samo njega jednog imamo…


Svakom djetetu posvećene su dvije prekrasno ilustrirane stranice, na kojima se nalaze neke osnovne informacije o samom djetetu aktivistu ( ime, država iz koje dolazi i koju promjenu je iniciralo), njegova ideja i način realizacije. Kada prođete svih 12 ideja dolazite do kraja knjige gdje se nalazi 10 uputa „Kako ja mogu pomoći spasiti svijet“, Deset stvari koje možeš učiniti da se čuje i tvoj glas i popis preporučene literature (Internetskih stranica) pomoću koje možete produbiti svoje znanje o djeci o kojoj se u knjizi govori kao i njihovoj inicijativi. 

Prekrasna mi je ova slikovnica i vrlo često posegnem za njom i rado ju pročitam. Divno mi je vidjeti kako se u zadnje vrijeme dosta piše i govori o tome kako očuvati naš planet i kako se i za one najmanje priprema sve više literature poput ove uz koju će moći ne samo uživati u ilustraciji i priči nego ih se potiče da i sami počni kritički promišljati o tome kako svojim postupcima utjecati na očuvanje okoliša.


Nakon pročitane slikovnice, zajedno s  djecom možete raditi i razne aktivnosti na temu. Home made hranilica za ptice, akcija skupljanja i razvrstavanja otpada u vlastitom domu, recikliranje igračaka, pisanje svojih vlastitih ideja kako spasiti svijet, samo su neke od aktivnosti koje možete upravo sada početi raditi sa svojom djecom. Jer kao što i na početku slikovnice piše : KRENITE DANAS.
Pročitajte ovu slikovnicu i započnite s promjenama u svome domu za početak. Neka vaše mudre glavice zajedno s  vama osmisle što bi i kako mogli, pustite mašti na volju i krenite. Ne sumnjam da će te i vi i vaši mališani uživati.

Dob: 4+

Uvez: tvrdi

Broj stranica: 32

Autorica: Loll Kirby

Ilustracije: Adelina Lirius

Predgovor: Anna Taylor

Prijevod: Merima Nikočević Ibrahimpašić

Izdavač i cijena: Planetopija, 2020. – 99,00kn

Naslov izvornika: Old Enough to Save the Planet



Primjedbe

Popularni postovi