LEDENO ČUDOVIŠTE



Opus Davida Walliamsa ste vjerujem već upoznali. Malo tko može odoljeti njegovom specifičnom smislu za humor, moram priznati da sam se potpuno iznenadila kada sam prvi puta čitala njegovu knjigu, mislim da je on jedan od onih pisaca koje mi stariji čitači ili volimo ili ne. Ja ga volim. Taj njegov pomalo besraman smisao za humor prvo me užasnuo, a zatim sam ga zavoljela. U svakom slučaju, definitivno razumijem zašto se toliko sviđa današnjim klincima. U moje doba, ovakve literature nije bilo… No vratimo se mi na ono bitno - Mozaik knjiga nedavno nam je izdala novu knjigu za mlade ovog divnog autora - Ledeno čudovište.

A priča ide ovako  - Elsie je djevojčica koju upoznajemo odmah na samom početku ovog romana. Ona je siroče koje je pobjegla iz groznog sirotišta i sada živi na ulicama viktorijanskog Londona. Ona ne zna čitati, ali kada živiš na ulici ne možeš ne znati za sve novosti koje se u gradu događaju. Pa tako, jednoga dana Elsie čuje za zagonetno „ledeno čudovište“ koje je pronađeno na Sjevernom polu. Elsie je vrlo znatiželjna djevojčica i naravno odluči otkriti o čemu se tu radi. Prva postaja Prirodoslovni muzej u kojega jednoga dana dopreme zaleđeno čudovište – vunastu mamuticu bebu.
U muzeju Elsie upoznaje Dotty, muzejsku čistačicu koja svojim neodoljivim šarmom nadmudri gospodina Clouta, muzejskog čuvara, i s kojom kreće na pustolovinu života.

Elsie, Dotty i znanstvenik Profesor odluče oživjeti mamuticu, što na koncu i uspiju i tu priča dobije novi problem – naime, mamuti nisu stvoreni kako bi živjeli u Londonu, a pogotovo ne kada ih se pokušavaju dokopati neki zli i opaki ljudi koji gledaju samo svoju korist. Elsie, koja u mamutici pronalazi svojevrsni objekt obožavanja, uz pomoć Dotty i njenog dečka vojnika Thomasa smišlja način kako pomoći mamutici i vratiti je u njen pravi dom. Kako će to u činiti i hoće li uspjeti u tom naumu, ostavljam vam da otkrijete sami. Na ovom neobičnom putovanju upoznati ćete mnoge zanimljive likove ali i legendarnu englesku kraljicu Viktoriju. Uvjerena sa da ćete uživati.
Svi su morali udružiti snage da brod ne bi potonuo. Čak i Vunica. Mamutica je surlom usisavala lokve vode s palube i špricala je natrag u more preko brodske ograde. Kada se nova noć spustila nad Pobjedu, brod je ušao u mirnije vode. Umirovljenici su radili na smjene i spavali u krevetima na kat. Vunica je bila prevelika za to pa je Elsie ostajala uz nju kada je bilo vrijeme za spavanje. Baš kao u bolnici, najbolje prijateljice privijale su se jedna uz drugu.

Ova priča osim onog edukativnog karaktera o britanskoj povijesti u viktorijansko doba i mnogom zanimljivostima o davno izumrlim vunastim mamutima, donosi priču i o onom pravom prijateljstvu. Prijateljstvu radi kojeg ste spremni otići bilo gdje i bilo kada, bez obzira na razlog. Dirljiv, urnebesan i zabavan roman definitivno je vrijedan vašeg čitanja, baš kao i ostali romani ovog genijalnog autora.
DOB: 10+
Uvez: meki

Broj stranica: 496

Autor: David Walliams

Ilustrator: Tony Ross

Prijevod: Ozren Doležal

Strani naslov: Ice Monster

Izdavač i cijena: Mozaik knjiga, 2019. – 99,00kn

Primjedbe

Popularni postovi